A magyar filmgyártás filmjei 312 - Üvegtigris 3. (2010) / A vizsga (2010) / Zimmer Feri 2. (2010)

Van box-office adatunk! Sikerült bányásznom hozzá:
A tejes költség volt 300 millió HUF.





Az állami támogatás, azaz az elköltött közpénz rá: 96 millió HUF.



Az imdb szerint a bemutatási országok az alábbiak:


Namost az biztos, hogy bemutatták itt, meg Lengyeországban. Feltehetően oda szól az orosz filmcím, hiába beszélnek a lengyelek lengyelül.


A nemzetközi cím hatálya ismeretlen.
Az viszont biztos, hogy az agyar nézőszám 174,618 fő


De mennyi ez PÉNZben? Nos, ha megnézzük néhány mozi jegyárait, belevesszük az esetleges kedvezményeket, ezt látjuk:

Minden 2D-s, azonos napon, de van egy művészmozink, egy nem-Budapest-város, és Budapest legnagyobb nézőszámú (így legdrágább) mozija.

Egy ellenőrzőpróba a Corvin-mozival összehasonlítva:


Tehát 1000-1500 forintos átlag jegyárra lszámolhatunk, attól függően mennyire aktívak a nem-BP-i mozik, illetve mennyire hajtanak a népek a kedvezményekre (Corvinban törzsvásárlói kártya összevonható a kedvezményes nappal, ami nagyon baráti).

Tehát az Üvegtigris 3 belföldi bevétele az ismert (némileg hiányos, de nagyságrendileg valószínűleg rendben lévő) adatok szerint

a bevétel (agyarország) 175-262 millió forint bevételt könyvelhetett el.
Miután visszafizetik a készítés finanszírozását a mindenkori Magyar Államnak, marad 79-166 millió HUF.
Ami persze önmagában kevés, hiszen a gyártási költség további (nem állami) források 204 millió HUF-ját is elköltötték.

Persze a konstrukció itt még nem teljes, hiszen nyilván a DVD-kiadás is hozott a konyhára, és nyilván eladták a kertv-knek is, meg állítólag bemutatták Lengyelo.-ban, csak megnézte valaki ott is.
És mint egyszer már említettük volt, a gyártási költség egy része könnyen származhat reklámbevételből (termékmegjelenítés a filmen belül).

Tehát feltehetőleg ezen film box-office-a nyereséggel zárt.

Nem úgy pl. az eddig ismert legnagyobb agyar filmes bukás, Groó Diána "rendező" Vespa c. "alkotása", amire össze-vissza 91 jegyet adtak el (~0.1 millió HUF), 170 millió HUF gyártási költséget produkált, ebből 70 millió HUF állami támogatás volt.

A film nem fellelhető besorolású, tartalmi ismertetője szerint pedig egyszerűen lenyúlta a Charlie és a Csokigyár alapszituját, ami miatt erősen perelhető is.


Maga az Üvegtigris 3 viszont vajon csak egy újabb rókabőr amit már nem kellett volna, vagy még tud valamit nyújtani mint tisztes trilógia-harmadik rész?

Hát, szerintem harmadik résznek éppen elmegy...
A poénok fáradtak (bár legalább nem önismétlők), Sanyi agresszív, Lali nem szerethető, a többieknek meg nincs élete Lali nélkül.
Viszont tágítja az Üvegtigris-univerzumot.

A történet kiszámítható, bár van egy amit másként írtam volna meg: adódott a lehetőség hogy beállítsák a doktort (Kamarás Iván) Lali helyére, aztán barátságból menjenek Lali után. Ehyelet mint tehetetlen életképtelen tuskók mint a Megváltóért szaladnakLaliért hog tegye rendbe az életüket.

A rendőr(ök) viszont jobbak mint eddig bármikor.

Határeset, de megkapja a 7/10-et.

-------------

Másszóval egy III/III-as ügynök mindennapjai. Mindenki megfigyel mindenkit. Elengedhetetlenül benyögik hogy '56. A kis költségvetés látszik rajta, összesen van kb.3 szereplő, utcánsemmi forgalom, se egy parkoló autó, se semmi - de ez igazából nem nagyon zavaró, lévén személyi drámával van dolgunk; jó fényképezés,jó színészi játék, jó filmzene támogatja.

Kicsit kiszámítható, de ezen és az alkalmi '56-ozáson kívül egy jó kémfilmről van szó. 7/10

-------------

Így ne csinálj filmet oktatóanyag.
Mindent megtartotta kami TECHNIKAILAG jellegzetes volt az 1. részben / első filmben (attól ugye hogy ugyanaz a stáb, rendező, szereplők, és cím, még nem biztos hogy konkrétan folytatás), ám nem ez tette jóvá a filmet - soha nem ezek teszik. Azok csak egyedivé tették, és azért működtek, mert a film maga amúgy működött, esetleg igényelte ezeket a megoldásokat hogy működjön.

Amitől működött azok a kedvelhető karakterek, az ismert és átadott(!) életérzés (ez utóbbi azért fontos hogy olyan is megnézhesse aki nem élte át!), a történetkeretein belül megmaradó fordulatok/történések.

Ja, azt tudtátok hogy ebből sorozat is lett? Nyilván az elképesztő siker és igény alapján gondolták úgy. Butiquehotel.hu címen.


Ajánlanám helyette az 1408-at, bár ez még mindig legalább az első rész emlékezete miatt nem érfelvágós. 2-3/10


Comments

Popular posts from this blog

Swamp Attack Wiki (episode 1-10)

Herkules, 1-6 évad (sorozat, 1995-1999, The Legendary Journey)

Bűbájos Boszorkák 9-11. évad