Godzilla (1954)

Hát ja, feketefehér, de ennél izgalmasabb hogy ugyanaz gyártotta mint pl.a pokemon-anim filmjeit, a Beyblade filmjét, az Attack on Titant, meg egy rakás más animét.



Jó tudni hogy a japán változat "Gojira" címen fut, a 10 perccel rövidebb amerikai/nemzetközi változat "Godzilla, King of the Monsters" címen. Én a japót kaptam le.

Hja, az elején van a stáblista, de legalább alárakták a szörny ordítását, így máris megalapozták a hangulatot.
Ami amúgy elég viccesen indul be a békésen - bár zsúfoltan - hajókázókat ugyanis hirtelen víz alatti villámlás vakítja el! Ki is gyullad az egész mint száraz rőzse, a villám meg csak úgy ott vanalatta:


A legénység ennek ellenére nagyban adja le az SOS-t, mindegy mennyire értelmetlen (a rádió is füstöl, az ajtó ablakában látszik hogy a másik oldalon lobognak a lángok):


A fogadóirodában veszik a jeleket, és rögtön fizetik az osztalékot:


Sok marha japó közben hatalmas roncsdarabokba kapaszkodva fuldoklik. Ismeretlen miért nem másznak fel rá és használják szörfdeszka-tutajnak.


Az irodában közben a családok ott tülekednek mind. Hát ez nem túl életszerű valljuk be.


Az egyik matrózt pont a szülőfalujában sodorja partra a víz!


Bezzeg az öreg a parton tudja mi történt!


LOL. De bármennyire komolytalannak is tűnik picit ma, mégis látni hogy ez anno hatalmas költségvetésű filmnek számított.
Azért az öreg az esti ünnepségen máris azt javasolja, áldozzanak a lénynek vmi nőt:


Este vmi hurrikán tarolja le a falut:


Másnap egy professzor a kárfelmérő-bizottság előtt kijelenti, hogy emögött nem lehetett más mint a YETI:


Az expedíciót jóváhagyják, az indulást ez a szemkötős-napszemüveges fickó is nézi. Tuti nem Man In Black, heh.


A lény gigantikus, radioaktív és kihalt ősrákok potyognak róla.
És ott a szörny!


A film szerint szörnyike egy Jurassic Parkból - uhm Júra Korból fennmaradt őslény, aminek felrobbantották a planktonjait, ezért mászott most a partra:


Némi vita után a tudós és politikus urak meg a civil asszonynép között végül publikálják a hírt. Az utca emberének reakciója: radioaktivitás, mi? Biztos be akarnak terelni már megint a bunkerbe! Az egész csak összeesküvés, én mondom!


A film "kideríti" hogy Godzilla legyőzhetetlen, mert "elnyelte egy atombomba sugárzását". Jó hogy azt nem mondják magát a robbanást, de a helyükben én próbálkoznék bombákkal, de most már úgy hogy tudjam hol a lény.
Mindenesetre a korábban látott félszemű kutat ezerrel. De persze leszögezve, hogy neki ám nincsenek náci kapcsolatai, és nem fejleszt atombombát!


Nah, de a film felénél Godzilla végre elkezdi zaklatni a jónépet:


Igazából nem támad, csak úgy kószál, az emberiséget jószerivel észre sem veszi. A Kormány viszont máris tervezni kezdi a KERÍTÉST eme migráns ellen.
Érdekes hogy míg mindenki más le akar számolni vele, addig az egyik öreg tudós - aki mellesleg a lánynak az apja akinek vmi srác-főszereplő udvarol vagy mi, mert azt főleg kamerán kívül - lehetőséget lát benne, amivel egyedül Japán rendelkezik. Így Godzilla nem csak az atombomba fenyegetése, de egyben annak áldozatainak jelképe is.


Az 55. percnél ahogy Godzilla lerombolja az áramhálózatot, az fasza.
És az se semmi, hogy itt még nem energiasugarat lő, hanem radioaktivitást lehel.


Ennek a támadásnak? pusztításnak! a csúcspontja mikor a tv-stúdiót lerombolja. Aztán befutnak a vadászrepülők. Ezek nem valami csapágy-ufók a'la Orion-űrhajó, vagy Kilences Terv, nem űm! De nem is stock-footage, hanem modellrepülők bizony! A lövedékek meg tüzijátékpetárdák, és ez nagggyon kreatív!
Godzilla persze megállíthatatlan.

Ah, kiderül hogy a nem-náci félszemű tudós valami halálbuborékokkal kísérletezik, ami leolvasztja a húst mindenről a tengerben.


De nem akarja bevetni, mondván szuperfegyverre szuperfegyver válaszul csak egy felperzselt világot hagy hátra. De aztán meglátja a tv-ben a(z állami) gyászolókat, és úgy dönt, "csak most az egyszer".
Ehhez persze úgy kell bevetnie a fegyvert hogy minden feljegyzést eléget, és maga is belehal a bevetésbe.
Így a nyüglődés arról a legvégén ki menjen Godzillához tök értelmetlen.
A vége viszont valahogy egyszerűen csak szomorú.


Igen, a végén Godzilla meghal.


De:



Comments

Popular posts from this blog

Swamp Attack Wiki (episode 1-10)

Herkules, 1-6 évad (sorozat, 1995-1999, The Legendary Journey)

Bűbájos Boszorkák 9-11. évad