Godzilla - Ghidorah, the Three-Headed Monster (1964)

Oké, a címben nincs "Godzilla".

Az amcsi változat 7-11 perccel rövidebb... És 1971-ben egy 20 perccel rövidebb változatot is kiadott vki (asszem a japcsik vágták újra)? Viszont az amcsik nem forgattak bele saját snitteket. Bár a filkmzenét azt megint újrakomponálták.

A net vmiért megegyezni látszik benne hogy kivételesen az amcsi szinkronos változat a jobb a maga 1:25:XX-ével, nekem meg nincs kedvem kétszer megnézni majdnem-ugyanazt, így maradok a (kétséges) konszenzusnál.

Hú te, mi lesz itt:


Hát például mivel léteznek agyhullámok, nyilván azok okozzák a januári kánikulát, amiről persze csakis a csészaljjal utazó emberek tudnak majd felvilágosítást adni, ha egyáltalán. Értem?


Valami ország hercegnője is van valahol, és meteorzápor éri a földet. Az egyik meteor telepatikusan szól a repülőgépen lévő hercegnőnek: "Hagyd el ezt a helyet! Gyorsan!" Zs kategória über alles!


És nem hiszed el, az tényleg kilép. Elviszi a meteor-csészealj miközben a gép felrobban!!!

Vki mondja meg a hölgyeményt miért a Marsról származtatja a dub az eredeti Vénusz bolygó helyett?


Vénuszról? Akarom mondani Jupiterről:


Ez egyébként nem az egyetlen ferdítés az amcsiknál. GidOra pl. Gidra lett, azt sugallva hogy ez egy hidra. Mothráról szólva pedig a dub azt mondja "the old one died", azaz a régi meghalt, míg az eredeti azt "a másik meghalt". A feltett kérdés is ezt megerősíti. Nem azt kérdezik a gyerekek "hogy van mothra", hanem "hogy vannak a mothráK", többesszámban:


Amúgy még mindig lárva:


Viszont ha ez a pali nem gonosz (az!), megeszem a kalapom!


Ah, szóval az első szörnyünk Rodin (ejtsd: roden) lesz.


Mármint a főcímben látott madárszörny:


A japcsik úgy tűnik mostanra hallottak a "sejtesd, ne mutasd" elvről. Egyetlen probléma, hogy ez az óriásszörnyes műfajnál annyira nem válik be. Sebaj, a 36. percben végre befut Godzilla másodiknak:


A 46. percre kikel az űrtojás-meteor is:


A jupiter-mars-japánsziget hercegnőt ekkor végre meghipnotizálják hogy mi van már. A doki szerint semmi.


De bár közben a szárnyas gyík beleköt Godzillába, ebből nem lesz semmi, csak az emberek konferenciáznak tovább. A ritmus megvan, de már várnék egy kis szörnyharcot, vagy városrombolást, vagy valami.


Azért csak kisül valami: a tündérkék előállnak a Nagy Tervvel: előhívják Mothrát, aki majd jól rábeszéli(!) rhodant és godzillát hgy fogjanak össze ghidorah ellen. Így 3-an lesznek 3 fejre.
Ellenvetés az ötlet abszurdítása miatt érthető okokból nincs:


Rhodan közben tovább trollkodja G-t:


Közben kiderül hogy a marsi-vénuszi-jupiteriek 3,000 éve jöttek a földre, és fokozatosan beolvadtak az emberiségbe. Egyetlen ismertetőjelük, hogy a jövőbe látnak.
A doki legnagyobb problémája mégis, hogy a nő hercegnőnek képzeli magát. Ez annyira bosszantja, hogy még mikor mindenki igazolja hogy tényleg az, akkor is sokkterápiára ítéli.
Az orgyilkosok végre épkézláb tervvel állnak elő: felcsavarják az áramot míg senki nem néz oda.

Godzilla és a repülő hüllő ... dugnak?


Nem, csak R felemeli G-t:


Majd mivel ráejti a villanyvezetékre, a hercegnő megsütéséből nem lesz semmi:


Godzilla megpróbálja lebokszolni a "madarat". Annak a hosszú nyaka túl nagy előny. Ezért végül a farkával csapja nyakon. Backdrop! Aztán Godzillán a sor hogy szexuálisan inzultálja a másikat. De csak amíg a fagyi visszanyal:


Godzilla lehel! Belharc! Rhodan távolságot nyer. Godzilla köveket rúgdos az ellenszélben, de Rhodan a veszély arcába nevet! Az emberek menekülnek!
Befut Mothra.


A bérgyilkosok közben Ghidorah tombolásának afféle járulékos kárai:


De na, végre kapunk egy kommentárt a társadalomról: "Ezek a szörnyek [hogy nem képesek összefogni a közelgő közös fenyegetés ismeretében] pont olyan hülyék mint az emberek".


Mothra végül otthagyja a másik kettőt, és tök esélytelenül nekivág egyedül a harcnak. Ezen még azok is meglepődnek:


De azért csak megy:


Na ennyi volt. Egy dolog ha Ghidorah kiírtja az emberiséget, úgyis csak a baj volt velük mindig. De hogy egyet "közüllünk" bánt, az már nem járja!


G elég jól bírja az ütéseket, de a helyzet csak akkor fordul meg mikor végre R is beszáll:


Közben a főorgyilkos még mindig életben van:


Ez mélyütés!


Az bizony.


És az ilyenért büntetés jár:


Persze Ghidorah nem adja fel, de itt már az aljas húzásai sem mentik meg.


De nem ám:


-----------------

Nos, el kell ismerni van ennek a filmnek lendülete, és bár főleg a pterodaktilusz gumibábúján (amiről mindig a The Giant Claw (1957) jut eszembe) látszik hogy gyorsan pakolták össze (ugyanúgy '64-es mint a vs Mothra), a környezetvédelmi-természetvédő dolog meg egy hippi-tüntető evidensen nem komolyanvehető szónoklatára korlátozódik, az atomveszély pedig egyáltalán nem jelenik meg, hát kifejezetten szórakoztató.
Bár tulajdonképpen értékelni lehetne hogy végre az emberek komoly műsoridőt kapnak, nem csak hiába próbálkoznak akármivel.
És az utolsó félóra könnyedén kárpótol az első óra campységéért. Ráadásul bár annyi szörnyharc nincs, ami van az nagyon jól van fotografálva, és Ghidorah állat jól néz ki.
A lényeknek meg személyiségük van, vagy legalábbis képesek érzelmekre mint félelem, vidámság stb. nem "csak úgy jönnek".

Comments

Popular posts from this blog

Swamp Attack Wiki (episode 1-10)

Herkules, 1-6 évad (sorozat, 1995-1999, The Legendary Journey)

Bűbájos Boszorkák 9-11. évad