Godzilla - Invasion of Astro-Monster (1965)

Hja, a széria felének címében nincs benne Godzilla neve. Nem is baj. Nemcsak nem erőltetett így, de segít elkerülni a Mechagodzilla-vonulat jelentős problémáját.

Ennek a filmnek feltétlen a japán változatát javasolhatjuk, mert az amcsik egyszerűen megnyírbálták maguknak a filmet, csak mert megtehették. Legnagyobb baj mégis a földönkívüli nyelv kinyesése. Ja, nem is átszinkronizálták, egyszerűen a vágószoba padlóján landoltak a jelenetek.
Egyetlen kifogás van a japcsik ellen: alkalmaztak egy amcsi színészt, akit leszinkronizáltak a fimhez japánra.

Most ez az Űrszörny, vagy az ŰrszörnyEK inváziója?


Ezerklinecszázhatvan-VALAHÁNYBAN titokzatos bolygót fedeztek fel a Jupiter mögött. Csak nem a Szaturnuszt? Mindenestre lévén az előző filmben az űrlények a Jupiterről (vagy a Marsról, vagy a Vénuszról) jöttek, ezek biztos még náluk is táposabbak!


Űrhajósaink rögtön lázbajöttek:


Ezt az űrközpontban (Világ Űr Hatóság) is látják:


Azon kívül jórészt teáznak, és kibeszélik az Ügyeletes Jónő barátját,aki Dragon Ball-radarokat talál fel:Yep, úgy tűnik Planet X (aka. Nibiru, aka. Nemesis) egyszerűen a Szaturnusz:


Lol:


Uhm, Planet X ránézésre inkább az Uránusz. Vagy a Neptunusz. Nos, végülis az is a Jupiter mögött van...


A bolygó mindenesetre a Naptólvaló távolságához képest túl meleg. Sugárzás viszont nincs, tehát ki lehet menni.

Itt megjegyzem a film sebessége eddig kb. a 2001 Űrodüsszeiáé, csak az akciódús volt. Ehhez képest. Ez is érdekes azért egy szinten...

Az űrhajó liftje nagyon faszán nyílt ki.
És a bolygóról fasza kilátás nyílik:


A lengyel aknakeresőnek előreküldött vöröspólós ázsiai először "nem állati" nyomokat észlel - annyira nem hogy sarka van a cipőnek a porban. Aztán még az űrhajója is mindenestül eltűnik a másik űrhajóssal, Glennel ( <- a="" amerikai="" ez="" g="" glenn="" ja:="" john="" legkisebb="" m="" p="" probl="" rhaj="" s="" sra="" utal="">


A nyilván-ufó izé közli vele (angolul persze) hogy nagy veszélyben van. Hogy megértsd milyen veszélyben: a köv. pillanatban rálő lézerrel. Erről ez jut eszembe:


Mindenesetre tiszta Star Trek OS.
És itt vannak az idegenek, akiket a film következetesen X-people-nek nevez. Azaz X-emberek. Azaz X-men:


Mint kiderül gondjuk van egy kaijuval, amit ők Monster Zeronak (Nulla Szörnynek) neveznek. Megis van:


Ez "king Gidorah". Mitől lett hirtelen és minek a királya ismeretlen, de legyen. Az ufók mindenesetre abban reménykedtek megmondják nekik hogy lehetne elzavarni. Amúgy különösebben nem zavarja őket, lehúzódtak előle a felszín alá, az meg had robbantgasson sziklákat.
Beüt a krach mikor a "hidrogéndioxid"-üzemet éri károsodás. Érted: VÍZ = H2O.
Na mindegy, szóval ufóék kölcsön akarják kérni Gozillát és Rhodant. Cserébe a rákellenszerét kínálják. Azzal elengedik őket:


Közben majdnem elfelejtettem hogy van valami a feltaláló sípoló bigyójával. Vagy mégsincs:


Az X-ek egyre gyanúsabbak. Hát, már az űrhajó felszállásánál a bolygójukról is elég "érdekesen" köszönt el tőlük a kamera.
Godzilla viszont még mindig vmi tóban tanyázik:


Vagy talán az nem is a nagy G:


Ki akar fogadni hogy itt baj lesz?


Tudtam én! Pokemonvadászok!


Gotta catch 'em all!


Tegye fel a kezét akinek nem gyanús hogy Mothra nem kell nekik!
Pláne mikor bevallják hogy nem csak az űrhajójukat vezetik telepatikusan, de növényeket és állatokat is tudnak így kontrollálni! Rögtön felmerül a kérdés: nem tehették, nem tették-e meg ezt ghidorahval?

Az alábbit ellenőriztem: egyharmad fénysebesség:


Mármint nálunk, mert náluk egy egytized fénysebesség. És még gyorsulnak. És fognak menni fénysebességgel.
Azért csak megérkeznek, és Gozilla, Rhodan - titeket választalak!


Rhodan egyértelműen jobban néz ki mint a legutóbb.
Godzilla megásít, nyújtózkodik - aztán felpattan mikor majdnem seggbelövi Süsü papája.


Godzilla lehellete upgrade-elve. Most vagy szintet lépett, vagy légköri adottságok befolyásolták:


 Rhodan meg eltanulta Godzitól az eszközhasználatot:


Ghidora megszívja, Godzilla győzelmi táncot jár:


Két űrhajósunk közben lelép körülnézni. Találnak ufo-klónokat (ikreket?), meg egy színarany kertet.
Aztán csak elengedik őket, és  embereink még boldogok is hogy megszabadultak két óriásszörnytől.
Hazaérve aztán kiderül hogy a SZALAGOSMAGNÓ - még csak nem is számítógépszalag! - nem a rák ellenszerét, hanem egy ultimátumot tartalmaz. Hiába, pénztártól való távozás után...
A tömeg viszont utcára viszi a kérdést, amit archív valós fényképekkel illusztrálnak, ami azért gyengus.
És akkor az amcsi űrhajós nőjét (vagy a japcsi lánytestvérét, vagy kit) az idegenek elpusztítják, hiába közüllük való.


Ghidorah megjelenik az USA-ban, a másik kettővel is fenyegetőznek az ufok, és megint fontolóra veszi a film a szörnyek leatomozását.
Közben a feltaláló most már Glennel - nem, nem Glen és Glendát játszik, hanem egy hangszigetelt cellában ücsörög. Még a rácsok is hangszigeteltek!!! És elhinnéd-e, a megoldást minden kalamajkára a földiek számára végig nálahagyták!


15 perc van hátra a filmből, mikor végre elindítják G-t és R-t. És akkor is csak vmi falu van a közelükben. Godzillának kilóg a nyelve.


Végül ahogy csak lehet szórják A Hangot az emberek, a katonaság meg gyakorlatilag mindenre lődöz: Godzilláékra, az ufokra, az emberek házaira...
Az is ismeretlen hogyan kerültek az X-ek az ufoból egy házba, vagy nem kerültek, de tény hogy vesztettek:


 Ez meg nem tudom mi. Ellenőriztem, elvileg tényleg ezt mondja:


Oh, ja, igen, Ghidoraht még le kell nyomni gyorsan. Ebben segít a Plot Convenience  (egymás mellett van a három szörny), ráadásul a csata nem túl érdemleges. Idő sincs rá (van még 3 perc a filmből), de az előző film jeleneteit ollózták be a tetejébe.


És az még a jobbik eset.


Összességében a film elég lassú, kevés az akció helyette konspirációs játszma zajlik. Maga az űrlények jelenléte is kicsit visszavesz a komolyságból, de leginkább a feltaláló és az idegen csaj-amcsi űrhajós mellékszálak gyengék mint a harmat. A történetpedig jelentősen kiszámítható.
Így is elszórakoztat egyszer, kap úgy 6/10-et, de ennyi. Viszont az ötlet eredeti hogy a szörnyek nem csak úgy maguktól jönnek, és a történetet is továbbviszi, így ha tetszettek az előző filmek, ezt is érdemes megnézni.

Btw, most ugrott be hogy Godzilla egy kamikaze. Mármint nem az öngyilkos-bevetésre induló vadászgépek a 2VH-ból, hanem az eredeti jelentés szerinti.
A kamikaze jelentése "isteni szél", és a monda szerint akkor támadt mikor valami megaveszedelem megsemmisüléssel fenyegette a múltban Japánt.
Az egy dolog hogy Godzilla az atomfenyegetés szinonímája, de ugyanakkor ha a részleteket nézzük maga a megmenekülés is az atombombától. Hiszen ő egy ősi dolog mint a kamikaze (elszigetelten fennmaradt dinoszauruszfaj), ami túlélte a Nagy Csapást (elnyelte az atombomba kibocsátotta radioaktivitást). Tehát Godzilla maga a vágyálom - amellett hogy fenyegetés - egy japán számára. Igazi szuperhős (még ha antihős is), hiszen rendelkezik a vágyott képességgel: baj nélkül túlélni az atomkatasztrófát. Adódik hogy lehetett Föld Védelmezőjét faragni belőle.

Comments

Popular posts from this blog

Swamp Attack Wiki (episode 1-8)

Fegyverek házilag - krumplipuska

Naruto - Shippuden - filmek - ovak - sorrend