Így dolgozunk mi - mozgási hajlandóság

"Mozgási hajlandóság"-a a munkavállalónak van. Mennyit hajlandó utazni hogy bemenjen adott munkahelyre dolgozni?

Ez elvileg a munkavállaló sara - de nem ott ahol a munkáltató nem veszi ki a részét a dolgokból.
És igen, ez itt kapcsolódik a caffeteria kérdéséhez.

Ugyanis normális helyen a munkáltató azért épít/vesz/bérel telephelyet, mert a tulaj gazdag akar lenni. Azt meg csak úgy lehet ha az alkalmazott elvégzi a munkát, amit a munkáltató megszerez. Ugyanis az lenne a munkamegosztás munkáltatóra esőrésze, hogy ő csinálja a kreatív dolgokat, a munkavállaló meg elvgézi a munkát a biztosított eszközökkel minél hatékonyabban és gyorsabban.
Ez persze a magyarországi munkáltatókra nem jellemző. Ez SEM.

A gond ugye ott van ha a megfelelő mennyiségű és minőségű munkaerő messze lakik. Nagyon messze. Mondjuk 4-8-12-mégtöbb órányira a munkavégzés helyétől. Mármint kezdésnek.
Vagy csak nincs tömegközlekedés, a szentemnek meg nem telik kocsira (errefelé lakásra se, ugye, akkor meg honnan lenne kocsija).

Ekkor értelmes munkáltató aki pénzt akar keresni a működésével, biztosítja a munkába jutást.
Például alapesetnek megveszi caffeteriába azt a nyomorú bérletet a munkavállalónak hogy a létminimum felét kereső halálraítélt legalább valameddig ne haljon éhen.
Aztán ha mondjuk gyártelepe van, akkor szervezhet utaztatást privát céges busszal. Normál esetben nyilván nem megy gyártelepre semmi, de munkakezdésre be-, munkavégzéskor hazaszállíttathatja a busz a dolgozóit hogy megkönnyítse életük, és 3-4-6 óra ingázásból csináljon 1-2 órát.
De lehet hogy pl. az ország keleti felében van a munkaerő, a telephely meg a nyugatiban. Mert mondjuk német autógyár, és hát transzporttávolság. Ekkor megtehetne egy rakás dolgot a kizsákmányoló rabszolgatartó, értsd: a munkáltató. Pl. biztosít szállást. Munkásszállót. A munkás ott lakik a gyár közelében egy házban ami a cég tulajdonában van. És havonta/hetente egyszer tud hazamenni, amit megint a cég fizet.
Vagy még jobb: hogy ne mindenki Budapesten lakjon, konkrétan segít neki olcsón lakást keresni. Vállalati hitelt ad neki occsó kamatra, amit legfeljebb 1-2 éven belül vissza tud fizetni a fizetéséből a munkaerő. Merthogy adhatnának ám tisztességes bért is, nem kétsebességes földesúri birodalmat építgetnének, amiben a szegény, lassabb "fejlődésre" ítélt országokat kivéreztetve tartják fent és pörgetik gyorsabban (relatíve, és később objektíve egyre jobban elszegényítve a perifériára szorult országokat) a belső zónát.

Mi lenne ha "kétsebességes Európa" helyett kipicsáznák a népnyúzó minidiktátorokat, és elkezdenék következetesen mindenhol betartatni az Alapvető Jogokat? mondjuk azzal, hogy az összes keresztény párt röpül az összes parlamentből, mert ugye egyházak és az Állam(ok) szétválasztása? Merthogy ez a feudális világkép a "kétsebességes" Európáról, vagy épp Keresztény Orbánia rémképe pontosan ezért létezhet: a nyomorult vallás visszaszivárgása miatt az állami működésbe!

Comments

Popular posts from this blog

Swamp Attack Wiki (episode 1-10)

Herkules, 1-6 évad (sorozat, 1995-1999, The Legendary Journey)

Bűbájos Boszorkák 9-11. évad