A Rendőrakadémia (1984) vicces

 Oké, szóvala  film a főcímstáblistával indít és Tuckleberryvel, a fegyvermániással. A fickó biztonságiőrként úgy viselkedik, mintha a Predátorban szerepelne - ez kérem vicces.

Aztán látjuk Mahoni-t (Steve Guttenberg), aki köré tulajdonképpen épül a film, mondhatni ő John Belushi itteni megfelelője, csakhogy.

A fickót rövid úton kirúgják/lecsukják/megbüntetik, amit Belushinak az Animal Houseban a film kb. kétharmadánál sikerül csak elérnie. Megérdemelten rúgják-e ki ezt is, azt is? Naná! De lássuk mi a különbség.

Belushi egy takonydisznó, aki azért követ el bűncselekményeket, mert sosem kerül szembe valódi következményekkel miatta.

Mahoni helyzete azonban más. A szitu az, hogy emberünknek itt le kell parkolnia egy kocsit. Csakhogy nincs több parkolóhely a parkolóban, egyszerűen fizikailag lehetetlen a kérés. Csakhogy a kocsi tulajdonosa a főnök kebelbarátja, és egyenesen megfenyegeti azzal, hogy kirúgja. Azaz a helyzetnek nincs jó megoldása, Mahoni bármit csinál, meg fogják érte büntetni. Így emberünk végül úgy dönt, szórakozik egyet más kárára.


Ez itt vicces, mert a károkozás nem öncélú, hanem hogy ... "make a point". hogy is van az magyarul... Hogy megmutassa a maga igazát, hogy itt nincs hely. Na, valahogy megoldottuk.
És mert a helyzetnek nincs jó megoldása.
És mert cserébe elszenvedi a következményeket.
ÉS mert a film végén tudjuk, hogy már nem így döntene.

Comments

Popular posts from this blog

Swamp Attack Wiki (episode 1-10)

Herkules, 1-6 évad (sorozat, 1995-1999, The Legendary Journey)

Bűbájos Boszorkák 9-11. évad