Scooby-Doo 1 - a klasszikus korszak

 Scooby Doo egy epizodikus rajzfilmsorozat, amiben a "szörny" mindig egy gumimaszkos ember. Már ez az alapvetés.

A franchise 1969-ben indult, az első sororzat 2 év alatt 3 évadot élt meg. Tiszta Star Trek, hehe. Az évadokat elnézve is: a 2. évad fél-évad lett epizódszámban, a harmadikban meg ugyan akad 1-2 jó szörny, de sztori semmi.
Az első évad amúgy elég érdekesen indult, a csapat egy rakás bűntényt követ el míg felderíti a rejtélyt a pilotban - ez a továbbiakban csak véletlenül fordult elő.
Az évad elég egyenletesen hozta a színvonalat, semmi extra, 5/10, bár akadt párjobb epizód (Mine your own business, Which witch is which?), és szörny (the outer space ghost). Sajna hamar rájöttek hogy jó sztori-struktúra helyett könnyebb a szokásos Hanna Barbara vackot kitolni, és nyomni a Tom&Jerry szintű üldözést az epizódok legnagyobb részében, ehhez a 2. évadtól külön zenés betét is járt, meglehetősen szar zenékkel, amik lassúak voltak mint a fene, és különben is. Szerencsére kihaltak a 3. évad második felére ezek a szegmensek.
Még említhető, hogy idővel  nem egy, hanem ötbb ember követte el a galádságokat, és 2-3 főt egyszerre kaptak el így. Ez nem igazán áll jól a shownak ha engem kérdeztek.
A csapatról szólva: Velma szupererős (és kanos), legalább kétszer elvisz a kezében a teljes brancsot. Pechjére Shaggy sem akarja meg shaggelne (ti. szex), inkább a kutyával játszadozik. Köztük sincs szexuális vonzódás. Ami még meglepőbb, hogy Daphné NINCS együtt Freddel, sőt, kifejezetten peches a pasizásban. Egyébként mindenki iskolába jár még. A kalandok vélhetően mindenféle szünetekben esnek meg velük. Nem kifejezetten a nyári szünetben, mert egyszer leruccannak a rioói karneválra, az meg a "farsangi szezonban" van, ami január-február. Wikipédia szerint.
Ja, Shaggy ebben a sorozatban kóstol bele először a scooby-snackbe, és rögtön rákattan. A cuccot mindig akkor kapják amikor veszélyes dologra készülnek, tehát könnyen lehet hogy marihuánás sütiről van szó. A keksz még azért is érdekes, mert míg a többieknek folyton alkudozniuk kell, és ráígérniük, Velmának valahol az elején, talán a 3. epizódban 1 snackért is sikerül megdumálnia Scoobyt. Van egy tippem, miért:


---------------------

1972-ben jött ki a stúdió egy új formátummal/sorozattal. Sajna ezt a korszakot nem is nevezném Scooby-Doo-nak. A bandát berakták más showkba (Batman, Adams Family, random standuposok), és azokban ... oldottak meg ... rejtélyeket. De itt nem voltak helyi híres szörnyek, szellmek, akármik, csak random csuklyás emberek. Ebben alig van feszültségforrás.
Daphne továbbá továbbra is haszontalan, viszont Velma meg okos helyett okoskodó, ami nem jó.
A műsoridő is pocsék, mert 20 percben scooby-doo működik, 40 percben olyan, mint a South Park Nagyobb Hosszabb Vágatlan: inkább szenvedés. Annyira nincs kellő tartalom, hogy a szereplők lassabban is beszélnek. Emiatt különösen feltűnő a 2. epizód ebbena  sorozatban, a Batmanes, amiben Batman és Robin viszont hadar.
Hogy valami jót is mondjak róla, a Sandy Duncan's Jekyll and Hyde c. epizód jól feldobta a formulát.
Btw, olyanok ezek a ... "vendékarakterek", mintha minden rész úgy indulna, hogy Daphné miatt kerülnek vmi bajba. Mert ugye Dapnénak nincs semmi szerepe.
Aztán ott van mondjuk a The Ghost of the Red Baron. Miden adott egy jó részhez - erre a műsoridőt foglalják a vendégek. Amik az első részben már voltak - de nem érződik semmiféle kontinuitás a két rész között. Annyi kellett volna legalább, hogy "sSzia banda!", és már elégedett lennék. De ezek csak biodíszletek.
Btw, annyia  köd és az eltévedés, hívhatnánk ezeket a részeket "Scooby-Doo az Alkonyzónában"-nak.
A The Haunted Horseman of Hagglethorn Hall majdnem egy jó epizód lett, de akkor behozták Uncle Cedricet, aki egyszerűen unalmas. Értem én, biztos valóban létező rokona Celebritásnak, de ez így uncsi. Az elkövető ismét kínosan könnyen kitalálható kicsoda - ki más mint aki megkapná a kastélyt ha az tönkremegy. Ami viszont kéne, az a GumiMaszkSzörny - az meg megint nincsen! Van itt mindenféle, de EGY konkrét rém, az nincsen.
Aztán ott van a The Caped Crusader Caper. Batman és Robin visszatér, és ezúttal megvan a folyamatosság érzése is, mert kölcsönösen felismerik egymást, mondhatni. Megvan az aktuális gonosztevő is: Joker és Pingvin. És megvan a Scooby-Doo hangulat, a Batman-élőszereplős-sorozat minden kellékével körítve. És akkor elkúrják azzal az egészet, hogy bedobnak egy Scooby-Doo-Gonoszt is. minek? 10 perc telik el mire kiderül hogy az joker és Pingvin, de addigra a hangulat rég halott. Ha mutatták volna hogy beöltöznek, és ha nem látta volna az elején a gang hogy ők azok, működhetne. Így azonban az egész zavaros.


De végülis meg kell hagyni, az első éved végére az írás a lusta cashgrabről feltornássza magát kínosan erőlködőre.
A crossover a Jeannie a háziszellemmel viszont a létező legelemibb hiba. Jeannie ugyanis vitán felül természetfeletti. A Scooby-verseben viszont mindennek van temrészettudományos magyarázata. Ráadásul a részben Maszkos Gonosztevő sincs, csak egy pali dzsinnel, maszk nélkül.
A The Extreminator-ban már meg se fejti a Mysterie Inc. a rejtélyt.
Aztán a 2. évad végére már csak random noname-ek kerültek a sorozatba, ritka fájdalmas élmény.

---------------------

1976-78 között a scooby-epizódok afféle Disney Délután blokkokban futottak, végül a The Scooby-Doo Show cím alá sorolták be a franchise epizódjait. Valamint akadt 3 epizód, amiben másodszereplők voltak.
A részek úgy általában nem olyan rosszak, de az átlagos scooby-epizód nem igazán figyelemreméltó, szóval ez annyira nem dícséret. Az igazi problémák azonban egyfelől Scoob-Dumb, Scooby-Doo idióta rokona, valamint van abban valami hogy a rajongók panaszkodnak a szinkronhangváltásra, Velma új hangjából hiányzik az a szexi. Igazából az összes szinkronhang olyan egyhangú zümmögés, a kellő intonáció nélkül.
Az "A Bum Steer for Scooby" egy tipikus rossz Scooby-epizód, amiben mindenki a repülő bikától menekül, miközben mindent vmi sámán csinál, akiről a végéig nem is tudnak.
Vagy ott van a The Ghost That Sacked the Quarterback, amiben ott az ígért kapitány-szelleme, de spontán módon ott egy emberméretű kraken is. Csak azt nem tudni, milyen alapon.
És aztán ott vannak az alkalmankénti edutainment-epizódok, mint a The Spirits of '76. Annyira természetes ahogy az ilyesmiben beszélnek, mint... Szóval nem az.
A The Chiller Diller Movie Thriller pedig vérfertőzős rész. Scooby Doo és Scooby Dumb Scooby Dee kegyeiért versengenek az egyik subplotban, miközben mindhárman egymás unokatestvérei. Ezt erősíti az alábbi pun is: "Rarely anyone gets out of the closet", ami az "out of the closet" egy variánsa a részhez igazítva. És a részben Scooby nőnek öltözik. A tettes kilétét pedig már az  epizód első felében leleplezik. A rész helyszínéül szolgáló vonat egyik hálókocsijából pedig egy transzvesztita utas is előtűnik. Mit nézek én?!?!


A "3. évad" simán az eredeti show részeinek ismétléseiből áll, ne dőljetek be.
Megnézésre ajánlott részek: Scared a Lot in Camelot, Creepy Cruise.

---------------------

1979-ben egy új karakter hozzáadásával folytatták a showt: Scrappy-Doo bomlasztotta a kedélyeket, mindenesetre a fejeseket meggyőzte, a többi meg ugye másodlagos, ha a show fennmaradásáról van szó. Ez a korszak eltartott '82-ig, de az első évad után, amiben teljes 20 perces epizódok futottak le, 7 perces kis izékké degradálódott a sorozat (+1-1 perc intróval, stáblistával).

Az introban mesélik el a történetet, hogy egy nap odadobják Scoobynak Scrappyt, ami egy ilyen bébi-scooby, aki le akarja zúzni a szörnyeket. A fontos mozzanat, hogy Scooby elég értetlenkedve mered "unokaöccsére", ami alapot ad az olyan hipotéziseknek, hogy Scrapy valójában egy tanúvédelemben résztvevő bűnöző...
 
Scrappy egy hiperaktív kis dög, ami teljesen szembemegy a sorozat önképével. Nem csoda hogy a producerek imádták, a rajongók viszont útálták.
Mindenesetre mintha a show maga küzdene a Scrappy-figura ellen, holott lehetett volna jól használni, hogy lendületet adjon az eseményeknek ahol kell, de ahhoz túl ... obnoxious. Nem bátor, hanem figyelmen kívül hagyja a tényeket.
Még rosszabb az első epizód, amiben a gonosztevő megjelenését idegesítő sípolás kíséri, ami a Scrappy-tépázta nézői idegeket azonnali védekező-módba taszítja.
No meg az se segít, hogy a készítők egyszerűen szólva megpróbálták kinyírni Scrappyt már az indulásnál. Az azért meredek.
És végül akkor említsük meg, hogy csapdát készít. Amit Fred itt nem. Persze ott volt mikor valamiért, egy (két) évaddal korábban valamiért Velma hasbeszélt Shaggy helyett, de ez itt a hergelt közönségnek feltűnik, félelmet ébreszt hogy kiszoríthat egy megszokott karaktert. Persze Fred ettől még a vezér marad szerencsére, de.
Amiért szeretni lehet, hogy a szövegelése elég jó térkitöltő.
Amiért megint nem, hogy ő is egy antropomorf kutya, viszont tökéletesen beszél emberül. És ő is mindig Shaggyvel megy. Shaggyvel pedig még Velma is csak alkalmanként ment. Nem értem miért nem próbálták ki, hogy más menjen Shaggyvel. Példának okáért Daphné. Vagy miért nem ment Scrappy Fredékkel.

A második epizód viszont meglepően jó.
A 3. részt soha nem oldanák meg Scrappy nélkül.
Szóval amikor Scrapy működik, akkor azt üdvözöljük, de mikor nem, mert nem reagál a dolgokra, nem kitölti a teret amíg megcsinálnak valamit, hanem tényleg csak önmagáért csinálja a dolgait, akkor nagyon feltűnő hogy csak azért van az epizódban, mert az epizódban nincs annyi anyag hogy kitegye a műsoridőt
A sorozat viszont egyre inkább formulát követ.Scoobyék kergetőznek a "szörnnyel", míg Fredék kiderítik mi folyik itt.
De tudjátok mit útálok igazán? A gimmmicky-részeket. Amikor elmennek egy sportendezvényre, vagy bűvészelőadásra, vagy ilyesmi. Történet semmi, csak a gimmickel van feltöltve minden, anélkül hogy bármi funkciójuk lenne a történetben.
 
Még az első évad befejeződése előtt kijött a Scooby-Doo Hollywoodba megy film.
Scooby magyarhangja pocsék.
És igen, ez a "film" ~45 perces.
A banda Hólivúdban forgat éppen filmet. Ez tehát eléggé más ontinuitás. De lássuk, hátha kiderül miként kerültek ide.
Jaj ne, ez musical.


Scrappy nem szerepel benne, és eléggé meta-íze van.
A filmben Scooby különböző szerepekben/műfajokban (western, görkorcsolyás-táncos, Grease-klón, szuperhős, A Muzsika Hangaj ripoff, bűvész, Szerelemhajó-ripoff, Charlie Angyalai ripoff) próbálja ki magát, vagy éppen megpróbál elvegyülni egy hólivúdi partin, sztárok medencéjénél, de persze visszatalál komikusi önmagához.
Közben kapunk egy eredetsztorit is:


A többiek közben aggódnak, hogy ha Scooby szóló-karrierbe kezd, ők elveszítik az állásukat.

Különös módon a Hollywood-idővonalba tartozik az egyik Scooby&Scrappy epizód: The Ransom of Scooby Chief, amiben két bűnöző elrabolja Scoobyt, és felhívják Hollwoodot, hogy valaki fizessen má' nekik váltságdíjat. Aminek a film nélkül nincs értelme.

A rövid Scrappy-Dookban nem szerepel Fred, Daphné és Velma.
És nincs kinyomozandó dolog.
Vannak ellenben földönkívüliek, meg vámpírok...
Éppenséggel a 3. részben feltűnik egy gumimaszkos ember, de a leleplezés nyomozás nélkül és a rész közepén történik, ami tisztára elszomorító.
A részek struktúrája pedig kb. a feléig van vmi történetkezdemény, a második felében futkosás, és talán 30 mp zárás-szerűség (megszabadulás a problémától) a végén.
A 7. részben bemennek egy random piramisba. Nem mondják hol van, így nem érdekel. A piramisban van egy múmia. ami még csak nem is üldözi őket. Logikus, nem tud futni. Az azért poén, hogy a láthatatlan ember múmiája volt.
A 8. részben pedig egyáltalán nincs szörny.
Egy idő után végleg úgy jellemezném a sorozatot: Dolgok Történnek. A szereplők, azok nem cisnálnak benne semmit. Csak Dolgok Történnek.


A széria mélypontja könnyen lehet hogy Scooby Dooby Guru. Lenne, ha a 3. rövid-epizódos évad minden harmadik része nem lenne olyan, amiben csak és kizárólag Scrappy szerepel (és egy újabb Doo-családtag). Ezekkel nem vagyok hajlandó foglalkozni, mert csak azok a filmélmények érdekelnek, amikben Scooby-Doo szerepel.
Egyébként az évad annyiban jobb a többinél, hogy egy magánnyomozóügynökségben dolgoznak (család a tulajdonos). Ez állandóságot, és némi keretet ad, szinte már visszajön a nyomozósdi. Sajna a dolog inkább csak odáig jut el, hogy random belefutnak az aktuális antagonistába, aztán vagy az kergeti őket, vagy ők őt, nyomozás nélkül. Még gyakrabban nem is nyomoznak, csak küldemény-megbízásokat teljesítenek.

A sorozat mindenestre egy klasszikus leleplezős résszel zárul: Snow Job Too Small. Vagy mégsem? Valamiért a nyilvántartások összekeveredtek, és a The New Scooby and Scrappy-Doo Show-t a Scooby-Doo and Scrappy-Doo 5. évadaként is számontartják itt-ott. Ez nem kell hogy összezavarjon, pláne hogy most szóltam :D

Leinkább nézhető részek a szériából: Creepy Cruise, The Night Ghoul of Wonderworld, I Left My Neck in San Francisco, Mummy's the Word, Swamp Witch, Moonlight Madness, The Invasion of the Scooby Snatchers, Hothouse Scooby, Comic Book Caper, One Million Years Before Lunch, Snow Job Too Small.
Ez soknak tűnhet, de 99 epizódról van szó, és meglehetősen alacsonyra tettem a lécet.

---------------------

1983-84 volt a The New Scooby and Scrappy-Doo Show, amit nyilvánvaló okokból néha az előző sorozat 5. évadaként tartanak nilván. Tekintve hogy ezek a részek nem saját cím alatt futottak eredetileg tv-ben, valahol érthető a zavar.
Amit erről elöljáróban tudni kell, hogy összesen 26 ... epizód került sugárzásra, pontosan 2*13 a két évadban (mondtam hogy kicsit zavaros), és egyes epizódok 2 történetet tartalmaznak, így összesen kilukadunk 44 történetnél.
Ja, csak hogy bonyolult legyen, akad olyan hely ami a 26 epizódot egy évad alatt listázza...

Erre az iterációra visszahozták Daphnét.

Hm, erős kezdés:


A sorozat alapvetése, hogy Daphné riporter, Shaggy meg, hát, úgy vele van. Legalább tudjuk honnan van a pénz.
Az előző szériában a csapat anyagi helyzete össze-vissza volt, annyira, hogy azt mondanám, a részek egy része az alap kontinuitásba tartozik, aminél meg nagyon kilóg a lóláb, ott a filmforgatós meta-világba áttesszük hogy feloldjuk az ellentmondást.
Esetleg még az is lehet hozzá , hogy a filmezés Hollywood propagandája hogy eltitkolják, tényleg léteznek földönkívüliek, meg a többi!

A történetek nem tűnnek túl erősnek, de a 2. történetben a szörny Cthulhu:


A 3. történet már érdekesebb. Folyton történik valami, ami tök jó. Daphné játssza a szekptikust, Shaggy így a kényszerből a rejtély után járó. Scrapy nem nagyon van jelen a részben (hála az íróknak). Ez új dinamika, te a pont az i-re akkor kerül, mikor a rész megoldatlanul(!) hagyja mi is történt. És bár egy nyilánvaló ripoffal van dolgunk (a Poltergeist c. film), ez még így is, a showban kellően új.

Akkor javítsunk: EGY évada volt ennek, '83-ban.
'84-ben a The New Scooby-Doo Mysteries jelentkezett, amit a The New Scooby and Scrappy-Doo Show második évadaként is listáznak, ugyanakkor továbbra is a Scooby-Doo and Scrappy-Doo 5. évadaként... Ez kezd nagyon hanyagnak tűnni a rajongók részről... Vagy a stúdió részéről... mindenestre ezt akkor tisztáztuk itt és most.
 
Apróság, de az intro 1 percről lecsökkent 0.5 percre. 

A Who's Minding The Monster? törénet címe lehetne "Scooby-Doo bébisitteli Darkula vérfarkas gyerekét Frankeinstein kastélyában". Ilyen címmel nem lehet bukni.
 

Mérföldkő: a Where's Scooby Doo? c. részben Scoobyékat felveszik a Mysterie Clubba. Ez azért érdekes méginkább, mert a The Dynamic Scooby-Doo Affair (The New Scooby-doo Movies epizód) a klub gyűlésére (convention) tartottak - azaz csak fizetővendégként voltak jelen, nem tagként!

Az évadzáró Wedding Bell Boos!-ból megtudjuk Shaggy családnevét: Rogers.

---------------------
 
1984 The New Scooby-Doo Mysteries

No, tényleg fontos különbség van ez és az előző évad között: Dapné nem riporter, hanem a srácokkal megalapította a Mysterie Machine-t, a'la Szellemírtók! Persze a 2. történet miatt ez lehet csak mellékállás.21

Scooby születésnapja egy 31 napos hónapra esik:


Hű, az 1. epizódban kapunk egy Scooby eredetsztorit, és Velma vendégszerepel, aki most a Nasa-nál gyakornok - és a vezetékneve Dinkley!
Frednél viszont biztos vagyok benne hogy "a műsorvezető" elszúrta, és NEM Rogers a vezetékneve.

Sajnálatos, de a The Bee Team utolsó 5 perce elveszett média, szerencsére a Scoobypedia legalább a tartalmi leírásban megőrizte.
Az A code in the nose c. epizód pedig az első 2 perc kivételével zintén nem hozzáférhető (ámerikán kívül persze). A rész szinopszisa szintén megvan a Scoobypediának.


Az évad a The 'Dooby Dooby Doo' Ado-val kezdve nézhetetlen igénytelenségbe fullad. Külön sértésként az utolsó, karácsonyi epizódra/történetre visszahozzák Fredet - de Velmát nem!
 
Ennek a  képnek később lesz értelme:


---------------------

The 13 Ghosts of Scooby-Doo

A sorozat először tett kísérletet arra, hogy évadon átívelő főszállal dolgozzon, ne pusztán epizodikus, vagy keretbe ágyazott epizodikus sorozat legyen.
Nem volt népszerű, annyira nem hogy az utolsó epizód legyártása előtt elkaszálták. Érdekes módon végül 30 évvel később mégis befejezték, de az majd egy másik történet.

A sorozat egy Doctor Strane knockoffal indul:


Az epizódok a 20 perces terjedelmet követik.
A rajzok ... Az egyik fele (a nagyja) lenyűgöz, a másik része viszont ijesztően gagyi:


Shaggy a félelemtől mohawk-ot növesztett?


És itt jön amiről beszéltem, Flim-Flam, avagy Scrappy Doo 2-es verzió:


Mielőtt kérdezitek, Daphné és Scrappy is szerepelnek.

Az intro egyszerűen zseniális:
"- Csak Ti küldhetitek vissza a 13 szellemet a fogságba!
- Miért mi?
- Mert ti engedtétek ki őket!"
Ez annyira jól működő meta! A nézőt bevonja a történetbe, hogy ők a Rejtély Rt, ők tartják életben a showt! Akkor fut végig a széria, ha nézik!

Az 5. részre megtanulod gyűlölni a sorozatot, mert 2 szereplő van benne igaziból: Flimflam, és Scrapy. A többiek alig kapnak műsoridőt/szöveget.
Pedig úgy a 3. részig működik a sorozat. Flimflam valóban scam-artist, és a felnőttek vezetik a csapatot, a két gyerek-szereplő kisebb szerepet kap. Ez látványosan átbillen.
A 10-ben az első rém a 4. rész főrémjének klónja :(
A 11. epizódnál pedig behoztak egy új ötletet, hogy a két random szellem (l. a láda mellett a képen, fent) a poltergeist-akadémiára akar bejutni vagy mi. Ilyen későn egy ennyire erős elemet behozni totális nonsense. Ez nem egy gag, ez egy plot-element, így csak még jobban kizökkentett, pedig simán végigaludtam volna ezeket az epizódokat!
Ja, a két szellem. Ők voltak a comic relief. A gond ugye, hogy Flimfalm, Scrap, Shagy és Scooby is mind comic relief. Ha mindenki comic relief, hol a történet? Ennyire semmi nem vicces.

Tényleg érdekelne mi volt a kasza döntéshozójának logikai útja. Egy epizódot még legyártani talán mégsem vitte volna csődbe a céget, hm? Ha merészet álmodnék, akkor viszont azt mondom, tudták hogy van valami a kezükben, de azt is tudták nem tudják kihozni jóra. Ezért egyszerűen átruházták a jövőre a lehetőséget.
 Vagy - nem is  akarták befejezni, és a show arról szólt, a Scooby-Doo főszereplője Scooby-Doo, vagy ki lehet írni, és helyettesíteni ... vmi mással.

---------------------

Mindenesetre '86-ban egyáltalán nem jött ki Scooby-média, '87-ben viszont, még az újabb sorozat előtt éppen, jött egy film:
Scooby Doo és a Boo Bratyók
A posztert elnézve Caspert próbálták lopni:


Hú, a főcímnarráció szinkronja iszonyú ciki :D
Ebben a variációban csak Shaggy, Scoob és Scrapy szerepelnek. Az alapszitu, hogy Shaggy örökölt. Lássuk, most tényleg pénzhez jut-e.

Az első csavar, hogy a címben és a poszteren szereplő szellemek nem az antagonisták, hanem szellemírtásra béreli fel őket shaggy! Véletlenül persze.
Gonosznak meg van itt a komornyik, egy fej nélküli lovas (szellem), egy gorilla (talán szellem), egy polgárháborús kaotna (szellem), a szemszéd lányka aki belezúg Shaggybe de a bátyja családja haragban van Shaggy nagybácsijának családjával, egy csontváz, a helyi rendőr...
A végére kicsit kifullad persze az egész, de elmegy.
A ház a Boo Bratyóké lesz, a pénz (egy része) pedig egy alapítványba vándorol.
Talán fontos részlet, hogy Shaggy ezúttal nem a Mysterie Wagon-t vezeti, hanem egy dzsippet. Ez arra utal hogy a kisbusz éppen tönkrement, ekkora baj meg a Scooby-Doo and Scrapy Doo 1. évadának végén történt, amikor szétváltak a többiektől. Persze ez csak egy ötlet.

1988-ban elindult egy soft-rebootja a franchise-nak, A Pup named Scooby-Doo címmel. Mindig meg akartam nézni egy babyfication verziót valamiből (Loony Toons, főleg), de olyan értelmetlennek tűnt. Most itt az alkalom.
De abból már kiírták Scrapyt. Mondjuk érthető, mert bébi-Scooby = Scrapy, legalábbis nagyjából, de ezt ne gondoljuk túl, inkább vegyük előre azt a két filmet, amiben Scrapy még feltűnt, nehogy elveszítsük az idővonal-fonalat.
Tehát jöjjön a Scooby-Doo és a vámpírok iskolája.


Ghoulok, vámpírok - mi a különbség? (A ghoulok hullazabáló élőholtak, a vámpírok élők vérét szívják. A "ghoul" másik jelentése lehet egyszerűen rém. azaz Rémek Iskolája lenne a cím.)
A szinkron pedig a legalja. Nem csak elfogadhatatlan a casting, de Shaggyt mióta nevezik Kócos-nak? Bozont, ha már magyar szinkron. Scooby meg "Mafla". Egyedül Scrapyvel egyeznék ki, aki itt Pöttöm.
Ez a busz nem tudom mi:
 

 Hm, a monster High lenyúlt innen egy design-t?


A riváli fiúiskola egyszerűen unalmas. Lehet ők is érezték, ezért belebegtettek egy gonosz rém-nőt... Aki nem sokat szerepel, pedig rá lehetett volna építeni egy rejtélyt. De még a fiúk se állnak neki szabotálni a lányokat, akkor meg mi értelme ennek az egésznek?
És hol van Scrapy? Fura hogy hiányolom, de ha már benne van a műsorban, csinálhatna is valamit.
A film felénél pedig befejeződik a film. Egyetlen mérkőzéssel. Elvileg egy egész sorozat sportversenynek kellett volna lennie, de ehelyett 1 órát balettoztak, lenyomták az 1 db röplabdameccset, aztán elmentek ünnepelni. És még az is unalmas. Ennek mi értelme?
fogadnék, hogy itt 2 ötlet, két 40 perces epizód volt, amit összetoldoztak-foltoztak egymásba. Az egyikben (az első fele) lettek volna a fiúiskolások, a második felében a gonosz boszorka. Gyanítok egy elvetélt sorozatot, 2*20 perc epizóddal, amit felbővítettek 2*40 percre, amit átírtak egyetlen filmmé, minimális erőfeszítéssel.

A harmadik film is még ugyanabban az évben jött ki - tovább sejtem, hogy ez itt egy sorozat lett volna, csak kaszálták és átdolgozták. Scooby Doo es a kezelhetetlen verfarkas, vagy Scooby-Doo és a vonakodó farkasember néven is emlegetik, a nyilvántartásokban főleg az utóbbi címen szerepel, de megtalálni az előbbin lehet, ami bosszantó.

Hm, Scooby "elfogulatlan rajongója" nem hasonlít egy kicsit a csajhoz a Boo Tesókból?


Az alapsztori, hogy Farkasember nyugdíjba ment, ezért új Farkasembert kell szerezniük a szörnyeknek.
De legalább Bozontnak hívják Shaggyt.
Ezek a szörnyek gázok. Célcsoport: 8-12 fiúk.
És ott van Scrapy is.
A film megint gagekre épül, ami azt jelenti hiányzik a rejtély, ami a történetet adja, ami azt jelenti hogy szénné unom magam. De itt legalább egy történetet látok, nagyjából, amivel picit jobb mint az Iskola.
Ez amúgy kinek a kocsija:


Aztán ott van, hogyan változtatják Shaggyt femberré. Értékelhetetlen.
A film 2/3-a pedig egy autóverseny, tehát ez egy Whacky Races film, amire ráhúzták a Scooby-Doo-bőrt. #Corporate

Hogy ezt a három fimet milyen sorrendbe raknám? Igazából attól függ, melyik részletet emelem ki. Hogy mennyi pénze van, kell-e neki munka? A szőke csajt? Hogy fél-e a szörnyektől?
Az biztos, hogy mindhármat hagynám a Scooby és Scrapy 1. és 2. évada között. Vagy simán, különösen ennél a harmadiknál azt mondjuk ez nem kánon.

Comments

Popular posts from this blog

Swamp Attack Wiki (episode 1-10)

Herkules, 1-6 évad (sorozat, 1995-1999, The Legendary Journey)

Bűbájos Boszorkák 9-11. évad