A világítótorony (2119) - Robert Pattinson ezzel hajtott a Batmanre.

 A Világítótorony


egy művészfilm, tökre ugyanaz a stílus mint a Torinói Ló - feketefehér, 2-személyes monodráma, hosszú és unalmas -, de van egy fontos különbség. Mégpedig az, hogy itt mindenkinek érdeke fűződött ahhoz, hogy minőséget alkossanak. Különösen Robert Pattinsonnak. Akire kb. 2 filmből emlékszünk: a Harry Potter és a Tűz Serlege (4. film) volt nagyon szép (és vágott faarcot), meg az Alkonyat-filmekben volt nagyon szép (és vágott faarcot).


A hölgyek körében láthatóan jól szerepelt ezzel, de ha a Batmant akarjuk eladni vele, 
 
 
talán nem árta meg, ha mutatunk némi színészi mélységet.

Az közben nem is vitás, hogy Willem Dafoe a szart is kijátssza a szerepből ha már megkérték rá, olyan istenekhátamögötti akcentussal, hogy rögtön feliratban gondolkodtam (rohadtul illik a karakterhez), a rendező meg ugye jobban teszi ha teljesít, esetleg utána különben nem kap többé munkát az iparban.

Tehát itt erős motiváció volt rá, hogy ne egy öncélú szart gyártsanak, hanem valami értékeset, amit legalább a kritikusokon keresztül élvezni tud a közönség, és felfogja belőle azt, hogy Pattinson képes megfelelni egy Batman-film támasztotta követelményeknek.
Szerencséjére fiatal Batman-t kell játszania. Egyetlen szerencsétlenségünk ezzel, hogy akkor megint végig kell szenvednünk ahogy a szülőket lelövik. Viszont kap egy nagy kiegészítő stábot is, viszont a női karakter nem Batwoman lesz


hanem sokkal inkább egy Furiosa a Mad Maxből. És az egész trailer elég jól néz ki, meg a mozikat se tervezik bezárni...


Na, de egyelőre a Világítótoronyért vagyunk itt:


Meglepő módon van magyar szinkronja is. Fogalmam sincs miért, de van. Tipikusan használható egyszeri megnézésre ha a történet és a vizualitás érdekel, aztán ha tetszik, a DVD-n ott az eredeti hangsáv.


A nyitás jó. A csónak ahogy közeledik a Világítótoronyhoz, ütemesen csapkodják a hullámok. Csak partra lépve tűnt föl, hogy tv-képarányban forgattak.


Indításként Dafoe és Pattinson néznek a kamerába mereven, mintha régi fényképhez állnának be. MAjd mindketten reagának egy picit a környezetre, Dafoe elmegy, Pattinson megint/tovább néz a kamerába - forshadowing.

Mind a ketten a maguk módján szabálykövetők - és szabályszegők.
És van valami magával a lámpával.

Mivel ez egy művészfilm, mindent a helyszínen vettek fel, ami azért nem semmi.

Az öreg azt mondja, az előző legény azért "ment el", mert meghalt. Sellőkről, meg ilyenekről zagyválva megőrült, aztán annyi. A dolognak azért van jelentősége, mert Pattinson is álmodott sellővel. És elődjének faragott sellőjét megtalálta elrejtve. Mondjuk lehet az egész csak szexuális fantázia, itt, a világ végén, 0 hölgytársaság...

Azok ketten nem jönnek ki. Az öreg egy szemétláda, morgós tengeri medve, míg a legény eleve nehezen bírja a környezetet (különösen a ködkürtöt), és hallgatag, holott Dafoe karaktere iszonyúan vágyna a társalgásra, az lenne az egyetlen út, hogy megnyíljon a jövevény felé, aki elutasítja a babonákat, a Bevált Dolgok Tiszteletét, helyette olvasott, és racionális. a munkájáért pedig elvárna némi elismerést, mert ez a hely olyan ősi, hogy már-már széthullóban van.


A fenti két kép a vizuális történetmesélés példája. Rögtön egy szidás után van, mikor Dafoe bérének megvonásával fenyegeti meg Robertet. Rögtön utána az eleve nehéz munkát végzi, most a tetejében szar időben, a beállítás pedig tökéletes, hogy két kő között őrlődik: nem tudja elviselni se a munkakörülményeket, de azt se teheti meg hogy panaszkodjék miatta.
Rögtön utána az evésnél pedig Dafoe jóízűen eszik, Pattinson viszont csak ül az étel fölött.

Aztán Winslow (Pattinson) egy nap, az előzetes figyelmeztetés ellenére, megöl egy sirályt, mert frusztrálja hogy tán látott valamit a Lámpánál, ahová nem mehet, és a csatorna megint eldugult, ami az egyetlen ivófolyadék-forrása, mert ő nem iszik alkoholt, és a sirály ebben az állapotában megtámadta.
És hát mi összefüggés lehet egy sirály és egy orkán között, he?
Ez az igazi kérdés itt.

Az öreg neve Tom. A Vén Tom. Ez az angolban az Ördög neve ;)

Egy nap Winslow partra vetve találja a sellőt. De ... nem úgy volt hogy eznap jön a hajó ... Mikor volt az? Álom ez?


Eddig is voltak jelek, de a valóság határai itt komolyan kezdenek elmosódni.
A hajóval pedig (a vihar miatt)


A kaja penészedik, és az egyetlen fogyasztási cikk egy láda elásott pálinka marad. És akkor jön Dafoe nagymonológja, fullba tolja a Tízparancsolat Mózesét!

 
Aztán egy ponton már az sem biztos, hogy két karakterünk van, aztán meg már átúszunk egyenesen mitológiába.
És akkor az alkohol is elfogy.
És elkezdenek terpentint inni.


És akkor Pattinson megtalálja a munkanaplót.
amiben semmi hízelgő nincs róla, így az Ifjú Tom (mert kiderült(?) közben hogy ez az igazi(bb) neve) megöli az Öreg Tomot. És megtudja a Lámpa titkát.




A végére nézzük át a műfaji besorolást, vajon jogos-e.

Dráma? Egyértelműen. Egy horroisztikus, klausztrofóbiás helyen és szituációban ragadt két ember, akik ki nem állhatják egymást, ám fizikailag lehetetlen hogy elmeneküljenek egymás elől.

Fantasy? Inkább mondanám misztikusnak a deliriumos látomások miatt. De ki tudja angolszászéknál éppen mit jelent a fantasy.

És végül horror. Horror-e a Világítótorony.
Az biztos, hogy nem menekülünk szörnyek elől, nem ugranak elő sötét sarkok mögül apácák. De mi is történt a filmben? Mit látott Patinson karaktere mikor felment a Lámpához? Mi volt a sellővel/szirénnel? És különösen ott van az egybeesés a sirály pusztulása és a Vihar között.
Persze, találhatunk racionális magyarázatot, mondhatjuk hogy az egész őrültség volt, meg alokoholmérgezés, meg kietlen magány okozta hallucináció. De tudjuk-e ezt, vagy lehetséges, hogy a film valóságában ezek a dolgok valóságok voltak? Mi van, ha a Vén Tom egy tengeristen, aki teszteli a szigetre érkezőket, és valahányszor eltemetik, minduntalan feltámad hogy fogadja a következőt? Mi van, ha valami nem racionális leleldzik a Lámpa Fényében? Mi van akkor, ha van összefüggés a sirály és a vihar között? Valami ép ésszel fel nem fogható, valami Lovecrafti valóság?
Igen, lehet mondani hogy horror. Kiérdemelte.

Comments

Popular posts from this blog

Swamp Attack Wiki (episode 1-10)

Herkules, 1-6 évad (sorozat, 1995-1999, The Legendary Journey)

Bűbájos Boszorkák 9-11. évad