Új Mutánsok (2020)

 Miért nem értékelték jobban ezt a filmet?
Történelmileg ez a film egy haldokló stúdió kifújt franchise-ának utolsó utáni, abból is spinoff-darabja, olyan szereplőkkel feltöltve (AStranger Things Srác, Aria Stark), akiknek a sorozata rég kifújt akkorra amikor végre vetítésre engedték ezt, egy olyan időszakban amikor amúgyse ment senki moziba (járványhelyzet, minden egyenesen ment streamre), és a Disney mint utódstúdió nemcsak nem támogatta a filmet, de még évekkel az egész után se lehet tudni semmit arról, hogyan megy ez az egész az MCUjukhoz (sehogy).
És akkor a hektikus és állandó utómunkák híre se tett túl jó benyomást, az sosem szokott.
No és amikor kijött...! A franchise rajongói a '20-as évek harsány képregényszínvilágához szoktak (hol volt ugye ekkor már az X1-2-3), meg az A-blockbusterhez, ez meg egy B-horror lett, igen kis pénzből forgatva.

Az egészért nagy kár, mert ez igazából ez egy jó film, ami idővel megérdemelné a "kult státuszt". Egy szolid, állandó rajongótábort, akiket nem érdekelnek a kritikusok, és nem korlátoz az éppen-híres dolgokhoz igazodás.

A film mindenesetre 3D-s volt, és azzal a jelenettel indít, amit a képregény híres képkockája is sugall:


Nyilvánvalóan Maci - mert a szörnyet jó érzékkel egyáltalán nem látjuk - éppen lerohanja Indiánok Városát, ahonnan Nyilvánvalóan Mutánst rögtön menekíti az apja. Végülis a cím, a franchise elég árulkodó hogy a lány mutáns. Ami nem ilyen nyilvánvaló, hogy micsoda a Démonmedve? Vmi dimenziószökevény egy másik világból? Egy külső fenyegetés, vmi mutánsnak ez a képessége, pl. alakváltó? Vagy akár Nyilvánvalóan Mutáns Lány képessége manifesztálódik valahogy? És akkor esetleg ez nem is a Démonmedve még?

Egy kórházban tér magához - egy kórházban mutánsoknak? Az megmagyarázza, miért nincs a teremben más ápolt.
Vajon ezt a Xavier iskola működteti? Valaki más, mutánsbarát? Vagy amitől tartunk - a Kormányzat? Gonosz (mutánsellenes) civil ügynökség?
Ő Iliana:

 
A képregényekből azonnal ismerős a neve, ott Kolosszus húga, de ugye ez az X-men franchise-ban nem kötelez. A képregényben a sárkánya igazi.


Raint "elverte" egy pap, mikor megmutatta mi is ő. ezek után nem teszünk fel kérdéseket mi történt Stranger Things Guyyal. Még nem.


Elég hamar feltűnik, hogy a hely furcsán kihalt. Ekkor eszünkbe jutnak a forgatási nehézségek, és igyekszünk ezt megbocsátani.

A helyet erőtér védi - gyaníthatóan mutáns képesség, de talán technológia. Emiatt azonban biztos, hogy nem fogunk normál paciensekkel találkozni.


Bezárva, egész népe megsemmisülve - Indiánlány öngyilkosságot kísérel meg, ám akkoor:


Tetszik hogy ez a film a karakterekre, és nem az akcióra fókuszál.
"Arya"-ról is kiderül, hogy csak vallásossága miatt nem tette még ugyanezt.
És a párbeszéd itt nagyon erős.
És...
Valahogy az a vége, hogy
- Egyedül vagyok.
- Hát, én is itt vagyok. Én nem számítok?
És itt bőven van annyira jó a színészi játék, hogy nem tudod, most simán úgy érti itt van, mert le akarja beszélni - vagy ... flörtöl vele?

J, Sam (Stranger Things Guy) meg kiderül mitől van összetörve:


"A landolással vannak gondok."
A srác önpusztítónak tűnik. Anno vmi bányában dolgozott. Lehet találgatni hogy került ide.

A film ezen a ponton még bármerre mehet. Ugye kelleni fog egy konfliktus. Ez lehet belső, a mutáns tinik egyikét kell megfékezni. Lehet külső, ha jön valaki kívülről. És lehet a vezetőség részéről jövő.
Az utolsó mutáns amúgy Da Costa, gondolom ilyen névvel mexikói. Család gazdag - legyünk előítéletesek, legyen drogkartel. Képesség: ismeretlen. Értsd: tökéletes gyanúsított hogy ő legyen a beépített ember.
Indiánlánynál közben aktivitást mérnek. Közben Samnaek flashbackje támad, mert áramkimaradás miatt sötétség, ő meg a Bánya miatt azt nem bírja. Legvalószínűbb, hogy a képességével bányászott, és valami gallyrament. Vagy a szokásos klisé, hogy valaki belekötött.
Ezek mind összetört lelkek.
Mi lehet a többiek története?
Rain vállán van egy nagy W égetett bélyeg - lelövöm a poént, ő lesz a helyi Rozsomák, mármint vérfarkas. Ezt promóanyagokból ki lehetett hámozni. És a Buffyból egy olyan részt néz, ahol Alison Hannigan azzal al ánnyal jár. Csak egy nyom, írásban persze elég nyilvánvaló, de nem megnézés közben.

Iljáa sztorija...


Kíváncsi lennék, másnak mikor derült ki, én már itt elszörnyedtem, mert az egy jelenettel korábbi egyik sor megerősítést nyert: őt tényleg zaklatták családon belül mikor még ... fene, még mindig kislány!
Amúgy a csaj nagyon durva. Teleportál, páncélt növeszt, meg lézerkardot...

Rain megtámadja "a pap". Jó karakterépítő jelenet, és valami akció.
Aztán este a srácok kilógnak "a helyükre". Leereszteni a gőzt.


Itt megkapjuk a Démonmedve legendáját. "A medve kicsi mikor megszületünk, de ahogy növünk, a medve is velünk nő, és erősödik". Dióhéjban.
Oh-ó! Eddig a hely "Az Iskolával" hitegette őket, és minket, nyilván a Xavier-iskolát értettük alatta, de ez mi?


Arról volt szó hogy itt nincs kamera! Mi ez a hely?!

Bírom a színészi játékot, más úgysincs.
És akkor megtudjuk Sammel mi történt: semmi különleges, csak klausztrofóbiás rohamot kapott a bányában, városkája egyetlen munkalehetőségében, csóró család egyetlen gyerekeként. Mindenki meghalt.

Szépek a képek. Szépek a beállítások. Szép, ahogy az energiakupolán dobol az eső.


Ügyes, hogy Rain nyilvánvalóan leszbi, vonzódik Moonstarhoz, de ettől ők nem lesznek leszbi pár, és senki nem csinál ügyet a dologból, a film sem. Egyszerűen csak ... tény.
Két elveszett lélek, a gyógyulás útján, beérve azzal, ami jut.

No, csak kiderül mi volt Spanyol Sráccal. Nem gondoltad hogy amikor azt mondja, azért szűz mert "túlhevül", mert ... megfőzte a medencében a barátnőjét.
És igen, ez tulajdonképpen Vadóc első jelenete az eredeti X-men filmből, kombinálva a tűz-sráccal, de a szuperhős-műfaj már csak ilyen.
A film amúgy nagyon mérsékelt a maga másfél órás hosszával, ezt írjuk a javára.
Várj. Ha Iljana végig a szobájában volt, ki volt Spanyol Sráccal?!?


A belső ellenséget kizárhatjuk, de még mindig nem derült ki mi Moonstar képessége. Mi más lenne, mint a Démonmedve. Persze hogy ez konkrétan mit jelent, hogyan tarolta le a faluját...

Ezen a ponton akik odáig-meg-vissza voltak a Loganért azt mondják, onnan vágtak be pár képet, ők már tudják, és mi többiek is gyanítjuk, hogy a Kórház az nagyon nem Xaviernek dolgozik.
Mindazonáltal a képek igazából teljesen érdektelenek ennél a filmnél, idővonalon se stimmelnek, felejtsük el az X-men franchise többi filmjét ennél, ez egy spinoff, ami megáll a saját lábán!

Iljana gyakorlatilag elmondja, hogy Moonstar a félelemeket váltja valóra. Bár én ezen a ponton még mindig azon gondolkodtam, nincs-e valaki más az épületben még. Csak egy kicsit.
Ja, és a csajnak megvan a más dimenzióba váltás képessége is, mint a képregényekben:


Ms. Legerősebb Mutáns ugye akkor mégsem a legerősebb a brancsban.
Másik felől ott a vicc, hogy a helyi Wolverine meg most a leggyengébb :D De tuti hogy így is ő menti majd meg a csapatot egy kötélhúzásnál ;)

A Kórház egészen biztosan nem Xaviernek dolgozik.


És akkor ez magyarázza azt is, miért nincs más személyzet. Ez vmi titkos suskus-project. Olyan, mint a Deadpoolban Ajax mutánsgyára.

És igen, Rain és Moonstar csókolóznak, de ez nem feltétlen jelent semmit. Tinik, lányok, zárt környezetben. Ahogy ennek a mangának a szerzői előszavában írnak a jelenségről:


Btw, ha tudni akarod mi van a Mosolygó Manusok maszkja alatt... Megtudhatod.

Természetesen Doktornő az energiarács forrása, lévén maga is mutáns. Bár eddigre jól elbánt vele farkaslány.


A halálfélelem végül megidézi a Démonmedvét.


Ez itt a Végjáték, tehát Lokheed lehet valódi sárkány :D Futja a büdzsáéből :D
Egyébként nem tudom mit ügyködött a felvásárlás után a Disney rajta a tarailer alapján kivágtak egy csomó drága CGI-effektet, ettől röghözkötöttebb lett a film, és nekem ez így tetszik.



A többiek futnak, Sam az első aki visszafordul, mondván "Eleget gyakoroltam", tudom én ezt.

Persze idővel Tüzes Fiú is kénytelen beszállni.


A végén már mindenki küzd,

de mind tudjuk, hogy ehhez Indiánlánynak le kell győznie önmagát, és így felébredni a kómából.


A végén pedig ... elsétálnak. Elhagyják a menedéket, kalickát - kinek mi volt. Felnőttek.


És hogy mi lesz velük? Elvileg ez a jó az X-menben: mindig lesznek új mutánsok.
Az X-men nem egy szuperhőscsapat, hanem szuperképességgel rendelkező normális emberek, akik éppen hősök. Am utánsok az evolúció új lépcsőfoka. Nem egy szérummal létrehozott Amerika Kapitány, akiből egy van. Nem egy sugárbaleset egyedi eredménye mint Hulk. X-men ... bárkiből lehet. mindig lesznek Új Mutánsok.

Comments

Popular posts from this blog

Swamp Attack Wiki (episode 1-10)

Herkules, 1-6 évad (sorozat, 1995-1999, The Legendary Journey)

Bűbájos Boszorkák 9-11. évad