Lapozgatós könyv franchise-ok 20. - Edgar Allan Poe, The Horror Gamebook

 

 A könyvet olaszok írták, előtte már írtak másik kettőt Carcosa és Dagon címmel.
Ez majdnem 200 pontos, a másik kettő kb. 100 + 10 fp-s. A +10 fejezetpont egy feature, amikor így Álomföldön jársz, hallucinálsz. Szóval ilyen extra fejezetpontok, majdnem beépített minikaland.

A Carcosa a The King in Yellow c. antológiakötetre utalás, aki Lovecraftnál Hastur. A kötetnek csak egy része használja fel amúgy a Sárga Királyt és annak Sárga Jelét...
De igazából mind a Carcosa, mind a Dagon tisztán HPL-novellákon alapul. Elég közepesek, de az interaktivitás itt sokat lendít a koncepción.

Az EAP - THGB igazából szerintem a nagy dobásuk, ez afféle meta-játékkönyv lett, amiben a karakterünk meta-dolgokat csinál. Az szinte természetes itt, hogy egy idő után ráébred, hogy az olvasó és a karakter nem ugyanaz. De a meta-aspektust szervesen fel is használja a történet. EAP A Kút és az Inga története képezi a keretét annak ahonnan indulunk, és bizony könnyen beleeshetünk a kútba. Namost ilyenkor ugye új karakter indítunk stb. De itt az elpusztult avatárunk nem tűnik el. Feltöltetjük a testekkel a kutat, hogy a továbbiakban ne jelentsen problémát.
Meg más hasonlók.

A könyvnek 2 Igaz Vége van, mindkettőhöz egy-egy Egy Igaz Út vezet el, de a megoldás elég dinamikus hozzá, hogy az egyik lehetőséget vakon belevágva is végig tudjuk tolni. Ha van elég türelmünk. Közben ne felejtsünk szorgalmasan jegyzetelni persze
A másikhoz durván térképezni kell még indulás előtt, és végigvezetni mi mire lesz hatással, de ott van az a megoldás, csak keresni kell. Bár a könyv sajna hazudik az egyik kulcsról, amikor azt mondja tedd X-t akkor ha Y, valójában úgy kell érteni hogy ha nem Y. Ez az író fejében logikus volt mert Z körülmény, de játékosként engem frusztrált. Viszont a könyvet terjedelemben, komplexitásban kihasználja, szóval ha ezen túl tudunk lendülni, így is szórakoztató. És még mindig ott van az első út.
 
 Ez amúgy egy kickstarter project volt, a játékkönyvírók felfedezték maguknak ezeket a platformokat mint a képregényrajzolók, többnyire kényszerűségből. Érdemes néha körülnézni, idejében ráakadva a projectekre szép kis kedvezményeket foghatunk ki.

Comments

Popular posts from this blog

Swamp Attack Wiki (episode 1-10)

Herkules, 1-6 évad (sorozat, 1995-1999, The Legendary Journey)

Bűbájos Boszorkák 9-11. évad