Scooby-Doo 2. - sorozatok nélkül

 Szóval az A Pup Named Scooby-Doo 1988-tól 1991-ig futott, és aztán 3 év kihagyás jött. A show maga a standard 20 perces epizódokat tartalmazza. Többségében. Lássuk.

Az új állandó karaktert szó szerint Red Herringnek hívják.


Van egy erős Animaniacs-érzés az egészben. Az nem rossz. Nem a tökéletes Scooby-show, de nem rossz.

Úgy 5-6 résszel később már érezni hogy ez azért nem lesz örökkévaló sorozat. Mindenestre a party-struktúra az alábbi: Shaggy adja az ürügyet az aktuális esetre. Fred a poénforrás. Velma találja a nyomokat. Daphné pedig... Ha eszébe jut, gazdag.
Ami miatt van létjogosultsága a babyfication-verziók között, hogy ez képes eredettörténetként szolgálni. Ezek a karakterek félig-meddig a valóságban léteznek, nem egy pusztán epizodikus világban, mint a Tom&Jerry, vagy a Looney Toons, akiknél vagy folyamatos a reboot, vagy semmi különbség nincs a "felnőtt" és a "bébi" verziók között a rajzstíluson kívül.

Fene, a 8. részben Shaggy is eszik Scooby-snacket.

Maci Laci:


Midig tudtam hogy Scooby egy maszkos gazember!


Amiben a sorozat erős, az az üldözési jelenetek alatti zene, amiket külön a részekhez írta, illetve az edutainment aspektus amivel próbál rávenni hogy találd ki előbb a megfejtést mielőtt ők megmondják neked.

A Legtrehányabb Rész cím a Catcher on the Sly kapja. Ez egy mindösszesen 4 perces történet (az epizód 3 történetet tartalmaz amiben kijött, ami rekordsok), amiben egy sintér próbálja elkapni Scoobyt. Akinek nemhogy gazdája van, de a kerítésen belül tartózkodik. A sintért még soha nem láttuk. Rejtély nincs a történetben.
Igazából az utolsó 2 2pizód olyan, mintha a maradék ötleteket használták volna fel rájuk, mert már messziről látták hogy vége a sorozatnak. Mint mikor kint voltam Londonban több hétre, ahol a bérlet egy hétre volt érvényes, de a vásárlás összege  ezen túl felhasználható volt abban az időszakban amire nem vettél bérletet, így az utolsó héten abból közlekedtem.

------------------------

Scooby-Doo és az Arábiai Lovagok volt a következő film, és mondhatni nem örvend osztatlan népszerűségnek. Három évet várni - erre? Szegény rajongók.
Hát szóval meg is értem: Egy: nincs rejtély. Kettő: csak Scooby és Shaggy szerepel benne. Három: ők is csak a kerettörténetben, amiben a szultánnak mesélnek. A meséikben sem szerepelnek. Pontosabban csak egy mese van, ami úgy az Aladinnak indul, és vhol a Kis Mukban ér véget.

'97-ben kijött egy crossover történet Johnny Bravoval: Bravo Dooby-Doo. Nem önálló epizód, hanem a második történet az epizódban.
Ez a párosítás mindenesetre jól működik. JB egy karaktervezérelt show, így az ő rajongói nem fognak panaszkodni ha a szituációt a Scooby-gang adja. Scooby-Doo pedig szituációvezérelt, de mivel azt most ők adják, nincsenek elnyomva.
PS: Bónuszként utána meg lehet nézni ezt a klippet ;)


1998-ban újabb filmet kaptak akiket érdekelt, mind közül a leghíresebbet az animációs felhozatalból: Scooby-Doo a zombik szigetén
A franchise sokszor szóviccekre épül, meg vagy fellelhető egy széria minden része magyarul, vagy nem, így azokat angolul nézem, de a filmeket a terjedelem és az egyszeriség miatt inkább magyarul. Mindenképpen megnézném van-e magyarul, csak hogy tudjam. A sorozatoknál - nem.
A magyar hangkeverés egy rakás szar, az eredeti zenét elnyomja a szinkron- és sfx-hangsáv.

A filmben Daphné riporter, és Fred a producere. a bandából azért váltak ki, mert "a szörnyek mindig gumimaszkos emberek voltak". Velma rejtély-műfajú könyveket árul egy boltban, Shaggyék pedig állásról állásra vándorolnak ahogy mindig.
Igazi törést igazán az okoz, hogy nincs itt Scrapy. Nem mintha hiányolnám persze.
A Mysterie Wagon egyértelműen Fred tulajdonában van (vagy a filmes cégé).

A Those Meddling Kids csoda hogy fennmaradt. Rövid, gyors promóvideok, karakterbemutatások.
Itt a LINK a lejátszási listához.
Először kapunk dátumot 1992.05.13., szerda. És a Hét Napja Kalkulátor megerősíti, hogy ez egy létező nap, meg hogy én jól olvastam ki a homályos képet.


Ezzel zártuk is az évet, jöhet 1999, ami hozott egy filmet (Scooby-Doo és a boszorkány szelleme) és egy rövidfilmet.
A film... Nem rossz. De sok benne az erdőben mászkálás, meg üldögélve beszélgetés. Nem olyan rossz mint egy lowbudget film, de hiányzik a lendület ahhoz hogy szeressem.
Daphné ugyan egyértelműen vonzódik Fredhez, de nem úgy néz ki hogy Fred ezt viszonozná. De akkor jogos a kérdés: miért mindig Daphnéval rakja össze magát? Lehet, hogy Fred meleg?
Hm, a film felénél megtörténik a leleplezés. A koncepció mint a végére kiderült hogy a film első fele egy rejtély-epizód, a második pedig egy akció-kaland epizód.


A The Scooby-Doo Project egy Blair Witch Project paródia.


2000-ben a Scooby-média a Scooby és az idegen megszállók-kal kezdődött. Mármint a Harmadik Típusú Scooby Doo-val, mert a filmben elhangzó cím az!
A rejtély túl egyszerű, vagy csak a nyomok vannak túl szájbarágósan előadva, meg a fake szerelmi szál is viszi a műsoridőt az akció elől. Szolid film amúgy.

A Scooby-Doo/Courage the Cowardly Dog egy tv-maratonhoz készült szegmens-sorozat volt, koncepció szintjén a Scooby Doo Project-et hozta, de a fellelhető darabkák alapján nem volt köztük semmiféle kapcsolat, és csak Cowardly Dog rpomó volt Scooby-szereplőkkel.
Kihagyható.

2001 a szokásos formulát követi. A film: Scooby Doo és a virtuális vadászat.
A rajzstílus alapban nem tetszik. Olcsónak tűnik.


A szinkronról: azt mondja "cyber-űr". Nem kibertér, érted.
Tulajdonképpen nem rossz, de ... rejtély, hogy van egy a mátrixból előmászott számítógépes vírus, és ki kéne deríteni, ki programozta. Ehhez végig kell játszani a programot amiből előmászott. Csakhogy a 9 computer-világban szart se tudunk meg, mintha elveszítették volna az inspirációt a készítők.
A film teljes második fele a játék 10. szintje, amiben találkoznak programozott másaikkal, beszélgetnek velük úgy 5 percig, majd a maradék műsoridő egyetlen gigantikus keregetőzés.
Egyébként most először an stáblista utáni jelenet.

Az adott évi tv-special a Scooby Doo Night of The Living Doo. Ez is egy olyan Scooby-maratonhoz készül valami volt.

2002-ben elkezdődött az élőszereplős filmes univerzum, és amellett kijött egy crossover Harvey Birdman, Attorney at Law-val. Valamint ismét kapott a franchise tv-sorozatot.
Én azt mondom, zárjuk most ezt a postot, legközelebb vegyük át a teljes élőszereplős univerzumot, utána pedig haladjunk tovább az animációval.
Tehát:
a crossover mindössze 10 perces, és félig élőszereplős.


És mit láttam egy pillanatra? Scrapy? Vagy csak a szemem káprázott? (Nem, tényleg ott volt.)
Lényeg, ez a micsoda vicces.

Comments

Popular posts from this blog

Swamp Attack Wiki (episode 1-10)

Herkules, 1-6 évad (sorozat, 1995-1999, The Legendary Journey)

Bűbájos Boszorkák 9-11. évad