John Caldwell - A Káosz szava

 Na lássuk ezt a Birdemic könyves megfelelőjét. Egyszer és mindenkorra!
 
 A szóbeszéd szerint az író és haverjai asztali szerepjátékoztak, valamelyik leírta mi történt, majd ráütötték a pecsétet, hogy akkor ez egy regény.
Na ez meg is látszik rajta.

Kezdésnek kezdjünk a kezdésnél, ami afféle előtörténet, és sok köze nem lesz a kalandhoz, mármint stílusilag. Amúgy helyre kis előtörténet, csak látszik rajta hogy EZ a rész írói munka, megfontolások és fogalmazás eredménye, nem pedig az élet generálta.
Eszerint Skandar Graun ember-ork félvér, aki annyira szerette Aput és Anyut, hogy mikor Kóbor Lovag lemészárolta őket (feltehetően mert azok rátámadtak), elhatározta, hogy bosszúból kiírtja az emberiséget.
Aminek lássuk be semmi értelme, ha Apu vonalán ő maga is félig ember, és Apu olyan ember volt, akit a félork szeretett.
 Aztán a nevelőapja, vmi random káosz-hitű/Yvorl-hitű pap jól megjövendőli (vagy közli hogy van egy ilyen jövendőlés, ki tudja), hogy SG lesz az aki megszerzi (kitől? mert NEM a Rend-hitűeknél van, káosz-hitű meg miért dugdosná) majd a Káosz Szavát. Amiről amúgy nem tudjuk hogy mi. Tippem szerint egy varázslattekercsre írt varázslat. Ez angolul jobban hangzik.

A gond rögtön az első fejezettel kezdődik, amiből az derül ki, hogy SG egy alkoholista szakadt csöves. Ennyit arról, hogy ő a megjövendőlt Neo. De ezzel is elmegy 10-20 oldal.
Közben kiderül, hogy az egykori lovag, ki legyakta szülőket, mostanra varázsló lett. Ebből is látszik, hogy csak a lusták mennek fantasyban papnak.
Aztán végre döccen a történet, a frissen legyakott Random Vándor holmija közül előkerül egy levél, hogy a környéken lehet a Káosz Szava - bár igazából nem tudni hol, de ez ezen a ponton mit érdekel, mikor SG-ről már tudjuk, hogy egy Conan-ripoff, aki volt tolvaj, útonálló és kalóz is - csak ez nem látszik meg rajta, nem ért el vele semmit, és ugyanúgy elsőszintű szakadt kalandozó Mucsaröcsögén.

38 oldal telik el, és kapjuk az ömlesztett rizsát, voltaképpen a karakterlapokat.  Ez dögunalmas, semmit nem jegyzünk meg, a "show don't tell" szabály izombóli megsértése az egész. Még azt se tudom, hányan indulnak el akármerre.
Plusz nem is a Káosz Szava után mennek, hanem Peltárt lenyomni, azt is majd csak miután lenyomták a helyi csempészbandát. De ez nem érdekel. Én a Káosz Szavára fizettem be, és nem fogom beérni kevesebbel!

No innen elfoglalnak egy hajót - ketten a 12-ből (a 13. Harcos még azelőtt elhullott hogy elindultak, ezért kár volt gázsit fizetni Antonio Banderasnak). A kettőben nincs benne a félork. És off-screen történik.
Aztán megharcolnak a másik hajóval, olyan "izgalmas" leírásokban, mint "összecsaptak", "megvívtak". Igazán "irodalmi". A csata csúcspontja, mikor a druida kutyáját épp legyakná valami random ellen, mire a druida kinyírja az illetőt, mire az illető jól megtámadja a druidát.
Azért van egy pozitív pillanat is, amikor SG magára mond parancsvarázst hogy ellenálljon az álomvarázsnak. De ez porszem a tornádóban.
Mindenesetre eme kis közjátékban 3 embert vesztettek. Kiket? Ki a faszt érdekel, nincs időnk a hülyeségre!
Amúgy ha jól számoltam, az összes harcosuknak annyi. Maradt 2 íjász, 1 orgyilkos, 1 druida, 2 pap, 1 tolvaj, 1 varázsló...

Aztán 20 tetves oldalon olvashatjuk hogy ez egy halász...falu.

Aztán egy tök értelmetlen filler spinoffkaland következik, aminek semmi, de egyáltalán semmi köze a fő történethez, és még azt se remélhetjük tőle, hogy fogyjon a csapat, mert mindössze a 2 ork megy el rá.
Az író vesztegeti az időnket.
X (jó ötven) oldalon át.
Közben olyan elméncségeket kell végigszenvednünk, mint Józsi kap 10 pénzt, majd kisebb üzleti vita támad, mire lecsapja az asztalra a kapott 20 pénzt.
Vagy Bélának levágják a fejét, de ez semmit nem befolyásol, különösen a fej helyzetét nem (marad a nyakon levágatlanul).
És az is kiderül, hogy fejenként 12,000 $ helyett összesen 1,200 $ lett az árúból.
Lucinda mondjuk jó karakter ... lenne ... ha legalább maradt volna. De még azt sem.

Ez a filler egy újabb fillerhez vezet, amiben 1 hónapra SG különválik a többiektől és elmegy valami kincsestérkép után.
De előtte még be kell mutatnia egy áldozatot, amihez kell pár apróság, így visszamegy a hajóra, ahol belebotlik a másik papba, AKI KURVÁRA TUDJA HOGY NEKI EMBERT KELL ÁLDOZNIA, MÉGPEDIG HAMAROST, ÉS KURVÁRA SEMMI KIFOGÁST NEM LÁTTUNK TŐLE EBBEN A KÉRDÉSBEN, de most SG úgy reagál, mintha ez valós opció lenne.

Aztán persze "kiderül", hogy a kincses-tré-kép egy lépcső a Káosz Szavának megszerzésére, csakhogy teljesen értelmetlen, mert az az után következő helyszínt már kifosztották.
A fosztogatókat kinyírták.
A fosztogatott cuccot elzárták egy újabb titkos helyre.
Ám mindez lényegtelen, mert akié a cucc, az PONT EZT a térképet magánál tartotta az összes cucc közül, amúgy semmit nem akart kezdeni vele, és éppen szembe jött az úton.
Mert az író egy tehetségtelen szar.

Újabb "meglepetésként" a csapat többi részét Béltár közben felbérelte. Ha ezek után valakiben még maradt kétség, ki lesz SG mellett az utolsó túlélő, az menjen kutyaiskolába, mert az emberiskola neki nem való.
Bónusz: az egyik csapattag off-screen elhalálozott.
Aztán oh-jaj, még kettőnek annyi. Bár ismertem volna őket hogy érdekeljen...
Aztán a hülye varázsló kinyírja magát. Ha ez legalább jellemvonás lett volna...
A végén a druida pedig különösen kínos a Rend oldalán. A druidák ugye klasszikusan a semleges fél. Ellenben ott volt a rend-hitű pap. Miért nem cserélték meg a két nevet?

1 - Norcas - bárd
2 - Valdemar - elf harcos
3 - Vrun - harcos
4 - Arachar - törpe harcos
5 - Felius - pap
6 - Gyorslábú Telkontar - ranger
7 - Kvanar - harcos 
8 - Yutakil Obragon - varázsló
9 - Siliana - lovagnő
10 - Nicolaus - druida
11 - Yamael - félork orgyilkos
12 - Marléna - tolvaj
13 - Skandar Graun - harcos/pap

 A vége extra kínos. Miért engedi el SG, sőt, maga Yvorl a Rend Bajnokát?
Vagy az a kínos jelenet mikor az író rájön, hogy nem hagyhat életben +1 főnél többet - bár olvasóként sikolt a lehetőség, hogy ez a Káosz oldala bazdmeg, igenis nyugodtan életbenhagyhatod.
Mert miféle "bosszút" állt így Yamael? Semmilyet, olyat.


 

Comments

  1. Én nem olvastam a könyvet, de a Te írásod se bírtam a második bekezdésnél tovább olvasni. Ez nem kritika, ez hányás.

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Swamp Attack Wiki (episode 1-10)

Herkules, 1-6 évad (sorozat, 1995-1999, The Legendary Journey)

Bűbájos Boszorkák 9-11. évad