Quatermass and the Pit (1967)

 Van egy új csatorna a u2bon, ahol "olyan rossz hogy már jó" filmekre kívánnak specializálódni. Inkább nevezném a legtöbb bemutatott filmjüket kisebb költségvetésű és jelentőségű, így ismertségű filmnek, de pont az a lényeg, hát nem? 20 percben "megnézni" egy filmet.
Mindegy, a lényeg, hogy mivel új a csatorna, tömegével ajánlanak az emberek filmeket, és amit elkapok és jól hangzik ezek közül livestream alatt, arra ránézek: imdb adatlap, poszter, trailer.
Ezek közül az egyik volt ez. Jól nézett ki, ugyanakkor nem volt egyértelmű miről szól, és még az egy talált review se mondott sokat róla, hát elkezdtem nézni ha már megtaláltam online.

Vmi metrót ásnak benne, amikor találnak pár koponyát. Értsd: emberi koponyát. Oké, kvázi-emberi koponyát, mert kiérkező Tudós gyorsan közli, hogy 5 millió éves. Ezt honnan szopta, miért iszapos agyag az egész kőzet, de oké, filmes logika. A gyanús bennük, mármint értékes, és ezért sajtó feladata meggyőzni a közvéleméynt hogy tűrjék el a leállást, hogy ugye a csontok tízszer régebbiek mint elvileg bármi ember lehetne.
A Tudós ott a helyszínen egy óra alatt össze is szobrászkodott egy modellt a csontok alapján, hogy is nézhettek ki eme ősemberek. Hát nem szépen. DSe most mit kötözködjek, 1960-as évekből való a film.
Ám akkor találnak egy hengeres fémtárgyat is - tehát biztos bomba. ki is jön a katonaság, és nem viccelek, vagy 10 perc elmegy egy afféle Dr. Strangelove jelenettel, mire kiderül, hogy az mégse bomba, ám addig mindenki ott áll, míg a tűzszerészek basztatják a "bombát", a csontokat is a helyszínen vizsgálják.
 
És én megértem, hogy költségvetés is van a világon, de ezen a ponton már képtelen voltam komolyanvenni a filmet. Az évszázad nagy felfedezése, meg egyáltalán, mindneki ott áll egy cucc mellett, ami bármikor felrobbanhat. Ez már sok volt a hihetetlenből.
 
Quartermass amúgfy nem Tudós, hanem Rakétatudós, de filmbeli funkciója sokkal inkább ufhívő  kriptozoológus, akit időnként szkeptikusnak is akar a film.

Egyébként azt se fogjátok elhinni, katonáék első dolga megpróbálni hegesztőpisztollyal megpróbálni szétvágni az ufot (mert persze hogy az), pedig van rajta ám luk, tehát bejárat.
Bent meg van egy ... véset, amit ugyan pentagonnak hívnak, de igazából oktagon (8 csúcsú térbeli alakzat), és rögtön azonosítja Rakétatudós, hogy zsidó varázslók műve. Nem vicc.

Elképesztő, de megpróbálkoztak egy olyan felvétellel, mint a Final Fantasy-film (2001-es), hogy a múltban az idegenek egymással háborúznak. Piszok ambiciózus.

Végül valami, valami, pszí-képességek, mindenki agyát leuralni, és egy giga ufo-sáska-szellem tornyosul London fölé, de hozzávágnak egy vas feszítőrudat, mert ugye a mondákban a nyersvas jó a mágia ellen, és bumm, the end.

Rohadtul ambiciózus film, még ha nem is érdemes megnézni. Kuriózumnak viszont nagyon jó.

Comments

Popular posts from this blog

Swamp Attack Wiki (episode 1-10)

Herkules, 1-6 évad (sorozat, 1995-1999, The Legendary Journey)

Bűbájos Boszorkák 9-11. évad