Vampire klánregények - Tremere

 Nos. Végre látjuk Nikolait. Szándékosan nem írtam hogy megtudjuk ki Nikolai, mert a szöveg arra utalgat, hogy egy koldun - tzimisce varázsló-vámpír, akikkel a teremere-eknek az a baja, hogy ők akarnak egyedül varázsló-vámpírok lenni, tehát nem un-block a tzimiscekkel van bajuk -, de ezt egyértleműen nem szögezi le, és ugye már találkoztunk egy kappadókkal... És igen, a 40. oldalon valami Goatrix-házat emleget, könnyen ki tudom hámozni hogy ez vmi tremere-dolog lehet, de nem vagyok kellően ismerős ilyen részletekkel. A könyvnek el kellene magyaráznia.
Btw, nem is értem, miért nincs bajuk a tremere-eknek a giovannikkal... Talán mert ott tényleg az egész klánnal akasztanának bajuszt. No mindegy.

Az első rosszhír, hogy ez a kötet is a giovannihoz hasonlóan elkezd ugrálni az időpontok között. Teszi ezt szvsz sima pozőrségből, a feszültség fokozásának kedvéért, de könyörgöm, egy 13 részes sorozat végén vagyunk, egymillió névvel és eseménnyel a fejünkben, és bár egész jó, de korántsem tökéletes struktúrálással, így tényleg nincs szükségünk ilyen komplikációkra.

A másik negatívum így rögtön az elején, hogy az első köknyv egész bejegyzéseit megismétli. Talán teszi ezt hátha elfelejtettük, de inkább idegesítő a dolog, inkább kezdene valamit azzal az idióta kővel, és általában kezdené tisztázni a dolgokat. Mint mi a fene van azzal a kővel? Mi a fenét keresnek a Tremere-ek a sorozatban? Mi a fenével tudta megzsarolni Nikolai a giovannikat (Benitot)? Mi a fene van Leopolddal? Mi az a goatrix-ház?
Az álmok is. Lehet itt ködösíteni, de kezdjük el végre tisztázni őket! Azt tudjuk, hogy a vámpírok nem álmodnak, az álmok minden esetben látomások, amiknek metaforikus jelentése van. A Kút Gyermekei egyszerűen - gondolom - a Híg Vér Korának vámpírjai, aki pedig "vízbe dobta őket", azok a 13 vámpírklán-alapító (esetleg maga Káin, Isten, vagy akármi franc is teremtette a vámpírokat).

A klán-bemutatás is elég szerencsétlen. A tremere-ek eleve problémás játszani, gyakorlatilag külön engedély kell minden esetben a mesélőtől, mert minden tag szoros felügyelet van Hogwarts által (vagy kivégzési parancs van ellene ha meglátják), de itt azt lobogtatja, hogy minimum 100 évet kell vámpírnak lenned, mire megkapod az első szintedet az első diszciplinádban.
Ehhez azt kell tudni, hogy a többi klánnál szó szerint láttuk hogy a képességekkel újászületnek, vagy legalábbis spontán kialakulnak az alap klándiszciplinák, másik oldalról pedig a szerepjáték kiköti, hogy alapvetően max. 5 éve vámpír karakterekkel játsszunk, nem ezeréves matuzsálemekkel.
 
És őszintén megmondom, egyszercsak kezdtem leveszíteni a fonalat, és kételkedni benne, hogy ezek ugyanazok az események mint a Toreadorban. Mert ott csináltak tán 2 rituálét a kövükkel kideríteni mi a rák az, nem jutottak semmire, aztán lenyúlta egy assamita. Itt meg egy rakás dolgot cisnálnak vele, sőt, kiderül hogy ez Hazimel egyik szeme (egy másik mint ami Leopoldnál van), a "vizsgáló" teremere valahogy magába építi, és aztán ki tudja... Aztán úgy a 90. oldalon befutott az assamita, és akkor legalább azt tudtam, hogy nem vagyok hülye, és ez egy retkon, mint mikor Pókember összecsapo9tt Doctor Octopusszal valamikor régestelen régen, a csávókám meg felrobbant egy atomvillanásban, Póki meg alig bírt elmenekülni - hogy aztán úgy 100 számmal később betoldjanak még vagy 15-30 percet, totálisan megfosztva az eseményt a fezsültségtől, csak hogy megmentse az író a Dokit.

Hasznosnak érzem átvenni, így az utolsó regény előtt, milyen történetszálak is bukkantak föl:
- Toreador, Tzimisce: Atlanta ostroma, az USA Keleti Partjának sabbat kézre kerülése
- Giovanni: a Giovanni-klánnak el kell rendeznie egy vámpír felbukkanását "az ősi klánból" (salubri. A történetszál a 4-5. kiadásban (a szerepjáték alapkönyvé) lett rendezve)
- Lasombra, Assamita: sabbat belpolitika, a Keleti Parti invázió (sabbat) kiötlőjének likvidálásában csúcsosodik ki.
- Ventrue, Brujah: a Kamarilla válasza a sabbat invázióra, a Kamarilla működése.
- Gangrel, Setita, Ravnos: Leopold és Hazimel Szemének első felukkanása, kiruccanás Indiába, és visszatérés.
- Malkáv: afféle összefoglalója a sorozatnak előre és hátra.
- Tremere: nem sok minden történik ebben., annyira nem, hogy nyugodtan olvashatónak érzem bárhol a sorozatban, mondjuk a Gangrel utánra helyezném, ahol a klán kilép a Kamarillából. Amúgy rohangászik itt vmi Nikolai nevű Gratrix-hívő tremere, G az az egyike a hét tremere klánalapítónak, akire vmiért nagyon haragszik a klán (az alapkönyv szerint sabbatista próbált lenni vmikor a középkor folyamán), de amúgy ő szerezte meg a klán számára azt, amitől vámpírok lettek. Valami kavarás van itt hogy ez pontosan hogyan történt... Egyszer majd talán vki azt is elmeséli.
- Nosferatu: ?
 
 Na, csodás, a végére még egy csúnya szerkesztési hiba is bekerült. A 228. oldal első bekezdése, és a 229. oldal egyértelműen a szokásos nosferatu (Calebros) POV, de valahogy sikerült összebaszni a következő tremere-POV bejegyzéssel. Nem biztos hogy bármi kimaradt, pláne hogy bármi fontos, de ez roppant kínos.
Egyébként az író maga is össze lehetett zavarodva, mert mi lett Jacqulinnel? A három névből a harmadik "Cessa", értsd Francesca kellene legyen, aki egy tök másik, bár szintén tremere vámpír. Ez az író nagyon szar. Minimum saját anyag, mások cuccait puffasztja fel ha csak teheti (ő írta a Tzimisce-t is)... A szerencsétlenre még a Klán-trilógiákból is rábíztak egyet, ami koncepció eleve rossz volt (3*13 kötet egy történet? Lol), de hogy nekiadni egyet belőle... Nepotizmus. Be is halt a dolog.

A legnagyobb gond, hogy egyszerűen nincs elég Nikolaiból, a végén pedig vmi Agatha-Chritie--írásba vált át, hogy a Végső Nagymonológ magyarázza el, hogyan is történt a gyilkosság.
A kötet szerkezete úgy igazán 2 szálon fut, amik lineárisan haladnak, de a Nikolai-szál időben megelőzi a tremere-kápolna-belső-ügyei/assamita-gyilkosság-tremere-megrendelésre szálat, hozzá teszi ezt teljesen szükségtelenül, vagy valami mondvacsinált titokzatottás-keltés kedvéért, nehogy kitaláljuk ki a tettes? Csakhogy nagyon kevés van Nikolaiból, az is talán a kötet kétharmadánál (vagy hamarabb) véget ér, így nehéz emlékezni mi a rosseb folyt ott/akkor.
Megmondom mi folyt: Nikolai az Utolsó Goratrix-követő, aki kétségbeesetten próbálja újraalapítani ... iskoláját. Természetesen nem áll neki egy rakás vámpírt maga csinálni, mert az logikus lenne, hanem beszervezéssel próbálkozik. Úgy vélem, az utolsó reménye az Eva-nevű "novícia" lett volna, hogy rajta keresztül jól átveszi a hatalmat a New Yorki kápolna fölött, de az egész össze van baszva, kidolgozatlan, felfújt, követhetetlen moslék. A hangulat épp el van kapva, de valakinek bizotsítani kellett volna a történetvázlatot, mert ez az író nem tud írni.
Hozzá van egy vad elméletem. A kötet befejezése valami hullaidéző rituálé, vagy mi. Kurva nagy szabású. Adódik a következtetés, hogy ez az az esemény, amire folyton utaltak a Giovanni-kötetben, ami megzavarta, "romba döntötte" a holtak földjét. Csak hát az időpontok ehhez nem stimmelnek. Simán átírni sem lehet a mindenféle egyéb események illeszkedési pontjai miatt, de tutira veszem, hogy egy ponton ez az akart lenni. Csak elkúrták.
És mielőtt kérded, nem, nem tudjuk meg mi lett Nikolaijal magával.

Comments

Popular posts from this blog

Swamp Attack Wiki (episode 1-10)

Herkules, 1-6 évad (sorozat, 1995-1999, The Legendary Journey)

Bűbájos Boszorkák 9-11. évad