Vampire klánregények - Giovanni

 Hát, a borító nem túl meggyőző, túlságosan hasonlít a Lasombra/Assamita könyvekre ez alapján: kemény, harcos egyszál női szereplő. Azért reméljük dob valami extrát.

Nos, először is nem a hölgyeményt követjük, hanem valami maffia-középszintű-verőembert. Mármint vámpírt, nem gondolom hogy bárki mást gondolt, de inkább sietve leszögezem.
Másik, hogy ez legalább megpróbál kezdeni valamit az első könyvben bizonyos Benito Giovanni által kapott telefonhívással, aminek eddig kb. max. annyi köze volt a történethez, hogy a kamarilla nem ülhetett le velük tárgyalni. Az első részében a könyvnek továbbra se kapunk egyénként - és sajnos - semmit egyetlen árva neven kívül, meg hogy a nosfik nyúlták le a fickót. Reméljük valami okuk is volt rá azon kívül hogy teljenek az oldalak. Megjegyzem, a nosferatu az utolsó kötet, szóval lehet még sokat kell várnunk.

Jelen szerkezetében a kötet eléggé toldalékszagú. Érezni hogy a maradék kötetek egy nagy darálás, végre folyamatos történet lesz, ami megkönnyíti valamennyire a helyzetet hogy a) a Malkavita kötet igen erős volt b) ez meg itten elég rövidke.

A kötetnek van erőssége is: amellett hogy valamennyire bemutatja a Giovanni klán működését és szokásait, különösen értve itt a klán ... gyengeségére (a malkávok őrültek, a ravnosok nem terveznek a jövőre, a giovannik pedig perverz degeneráltak), erre pedig ráakasztja az Emberség kérdését, a főszereplő ugyanis egyre jobban és szemmel látható gyorsasággal veszíti el azt.

Viszont van itt még valami érdekes. Úgy teszünk, mintha a 13 vámpírklán valami kibaszott ősi szar lenne. És néhányan nyilvánvalóan azok is. De sokkal többen nem, mint képzelnénk.
Ha csak összehasonlítjuk a klánregények és a középkor-regények címeit, kiderül, hogy a középkorban kerültek a székükbe a giovannik. És valamikor akkortájt jutottak vámpírságra a varázsló teremre-ek is, akik ilyen Ars Magica-szökevények. És akkor komolyan felmerül, mégis mennyire ősik valójában a többiek? Még a nyavajás Gangreleknél is volt utalás rá, hogy annyira azért nem ősiek, mindössze 3-4,000 évesek. "Ádám Kora" pedig 6,000 év minimum, akárhogy is számoljuk.

A kötetnek van egy nagy gyengesége is, talán pont a rövidsége miatt. Dolgok hirtelen, csak úgy megtörténnek. Mint a 2. "könyv" elején Frankie G (a főszereplő megbízója) egyszercsak meghal. Miért, hogyan, és mi ennek a jelentősége? Semmi infó. A 2. "könyv"-ben feltűnik egy bizonyos Marcia nevű giovanni. Miért volt rá szükség nem tudni, valamit tárgyalni akart. Elég fontosnak tűnt - de a 2. "könyv" végén egyszerűen meghal anélkül, hogy bármit csinált volna. És nem valaki megöli, csak besokall, és öngyilkos lesz. De mitől sokallt be? Gyakorlatilag egyetlen kidolgozott jelenetben vett részt, amiben véletlen túlzabálta magát, és a préda meghalt. Nem hiszem hogy ez akkora ügy egy vámpírnál, tuti rendszeresen előfordul.

Aztán itt vannak az "ismeretlen dátum" fejezetek=bejegyzések, amiket ez a kötet talált ki. Miért? Az elsőt még elnézném, amiben vmi fáraóra véreső hull, egyértelmű az utalás, bár épp eléggé kidolgozatlan hogy ne tűnjön prédikációnak, hanem mitikus eseménynek. De aztán ott van a 3. "könyv" elején is egy, amiben vmi modern konténerhajó hajókázik. Ezt hogy, miért, és különben is.
A legidegesítőbb mégis maga Benito sorsa. A nosfik lenyúlták, elrejtették, elvitték, majd visszavitték Las Vegasba, mondván ott már úgyse keresi senki, hiszen a várost átjuttatták utána. És akkor szabadonengedik. Miért? És utána egy nappal még rögtön meg is hal? mi értelme volt az egésznek?
Ráadásul ez a szarság - és ezt csak a végén vettem észre - össze-vissza doálja az időpontokat. Eddig minden egyes kötet, ha egymáshoz képest el is mozdult az idővonal, meg akármeddig terjedt, de az idő az egyes kötetekben balról jobbra haladt. Itt meg neeem. Hát anyád. Meg kéne fogni ezt a szart, és sorbarakni a kicseszett fejezeteket/bejegyzéseket.

Azt se nagyon értem mit akartak a kappadókkal itt a végén. Egyszer muszály leszek elolvasni a Középkor-regényeket. mindenesetre javaslom megszerezni ha el akarjátok olvasni ezt az egész szart ezt a könyvet elektronikusan, sorbarakni a bejegyzéseket időrendben, és második kötetként olvasni. Az assassin-lasombra párost pedig a hivatalosan második kötet Tzimisce után. Úgy valószínűleg nem olyan szenvedős, jobb a ritmusa.
A gyanúm, hogy egyszerűen szar lett a könyv, ezért nem adták ki előbb, de az ütemezést tartani kellett, ezért nem lehetett újat íratni.
Pl. a Giovanni klán ugye a halottidézéről nevezetes. Ebből gyakorlatilag semmit nem kapunk. A karakter aki ezt tudná, az ugye Isobel, de vele nem nagyon kapunk POV-t. Lehet a könyv terjedelmének hiányzó részét ez tette volna ki, csak valaki végül kivágta? Amit kapunk, az a klán legalsó szintjének bemutatása, a vámpír-maffiózó-verőemberek Chas-en keresztül, aki a kötet központi figurája.
A végén meg mikor "Leopold" megjelenik és kinyírja Benitot - miért? Mi köze hozzá? Olyan érzést kelt az egész, hogy itt kellett volna megjönnie a kappadóknak, annak kellett volna kinyírnia Benitot, de valaki útközben meggondolta magát, törölte a történetszálat - csakhogy a történetszálat nem lehetett ténylegesen törölni, mert Isobel semmi másért nem volt a történetben, az egész nyomozós-manupulálós vonal nem létezik a kappadók nélkül.
És ehhez vegyük hozzá, hogy a Vampire alapkönyvben NEM szerepel a kappadók, lévén kihalt klán. Én is csak onnan tudom a nevüket, hogy a középkor-regényekből megfejtettem, amiket még később adtak ki, mert itt még a nevet sem írták bele.
Eh.


Comments

Popular posts from this blog

Swamp Attack Wiki (episode 1-10)

Herkules, 1-6 évad (sorozat, 1995-1999, The Legendary Journey)

Bűbájos Boszorkák 9-11. évad