Filmek, amiket érdemes megnézni (1900-1930)

Ebben a sorozat posztban azoknak a filmeknek  a címeit említem, amik szerintem kiállták az idő próbáját, és nem csak filmtörténeti jelentőségük van (mint a legtöbb Oscar-díjazottnak).
Olyan lista lesz ez mint az "1000 film amit látnod kell, mielőtt...", de én nem mondom hogy kell, csak hogy érdemes. Vagy hogy ha akarsz egy címet amivel elszórakozhatsz egy alkalommal, akkor ez egy olyan lista, aminél - szándékom szerint - kicsi a bukási lehetőság.
Részletes tartalmat nem írok, legfeljebb pár mondatot miért szerepelnek nálam.

1902 - Utazás a Holdba: elismerem hogy ez a jobbára színházi díszletekre épült film eléggé avittas scifi. De negyedórás terjedelmével nem feszíti túl a húrt, és érdekes látni, honnan indult minden. Igen, a legnagyobb értéke filmtörténeti, de szerintem ma is szórakoztató.

1922 - Nosferatu: Murnau Dracula-ripoffja bőven tartogat eredetiséget magában, és fekete-fehér némafilmsége ellenére is tökéletesen működik ma is. Az 1979-es eemake-et kerüljétek viszont, az szörnyű.

1927 - Necropolis: korabeli német blockbuster scifi, amiben alul dolgoznak vért izzadva a munkások, a gazdag elit meg a felszínen éli gondtalan életét. A történet megáll, a látvány ma is fenomenális. Nyilván nem ma készült, így itt-ott belebotlik saját korának korlátaiba (különösen a felszínlakó gazdagok hatnak avittasan), de rendületlenül állja a sarat.



Comments

Popular posts from this blog

Swamp Attack Wiki (episode 1-10)

Herkules, 1-6 évad (sorozat, 1995-1999, The Legendary Journey)

Bűbájos Boszorkák 9-11. évad