Végítélet - Stephen King, The Stand (regény)

 King-apó kap egy utolsó lehetőséget, hogy bizonyítsa, nem szar író ő.
Mind tudjuk hogy az, de most tudományosan is bizonyíthatjuk ezt.

A Stand élete főműve. Bárki bármit mond, NEM a Sötét Torony-könyvek munkássága csúcsa, maximum a megkoronázása. Azt a sorozatot saját bevallása szerint is elkapkodta, meg nem tudta mit kezdjen vele, és eleve meg se akarta írni, csak rajongói nyomásra tolt bele munkát a Gunslinger-be, aztán gyorsan letudta az egészet mikor elütötte az az autó, és majdnem meghalt bele.

De a Végítélet...! Évtizedek munkája, kedven saját írásainak egyike (Top 5), ami máig(!) releváns a popkultúra, és maga Stefán szerint!

Ezeket pl. interjúkból tudjuk:

 
Illetve a mű feldolgozásaiból:

 
Filmeken kívül volt képregényadaptáció is:
 

És magának a könyvnek a megjelenéseiből:


Tudvalevő ugyanis, hogy az eredeti kiadást "technológiai okokból" meg kellett húzni, hogy egy kötetben is ki lehessen adni az akkori kiadójánál. Ám akkora név lett, hogy végül kiadhatta az eredeti, sőt, feljavított(!) kéziratot, mondjuk, hogy ez a Rendezői Változat, ami igazán bemutatja Setphen King tehetségét (vagy tehetségtelenségét.
Természetesen kurva sok oldalban.

Namost mi az első ami ennek a műnek kapcsán ezsünkbe jut? A mélységes keresztény vallásos propaganda, az.
Ha megnézzük az adaptációk végét, ezek az utolsó képek:


A '994-es tv-minisorozatnál még éppen számon tudtam tartani a karaktereket, mind meghal, kivéve Nem-Ádám és Nem-Éva, akiknek most születik az első gyerekük Isten Országában. "Csodálatos".

A képregényben az "Özönvizet" (a Föld lakosságát elpusztító eseményt" láthatóan 8-an élték túl, és az esemény elmúltával éppen megszületett az új nemzedék. 8-an, mint Noé Bárkáján.

A 2020-as adaptációban az emberek le vannak szarva, pusztán játékbabák, eszközök két természetfeletti mega-hatalom, Isten és a Sátán kezében, kik tovább vívják örök harcukat, egyik se ért el semmit abban a sorozatban, gratulálok.

És igen, a legutóbbi feldolgozás 2020-as, azaz King, aki aktívan részt vett a készítésében, és a befejező epizódot egymaga írta, átemelve a Sötét Torony végét, mert saját magát nyilván nem fogja beperelni plágiumért, lényeg, nyilván úgy gondolja, hogy a mű ma is releváns, figyelemre méltó.

Ennyi felvezető után akár bele is kezdhetünk az őrületbe, csak még azt nem tudom, tényleg olvassam, vagy inkább a u2bon hallgassam a hangoskönyvet?

-------------------------
 
 Magyar kiadások, nyomtatott könyv:
- a moly.hu nevű laposföld-hívő, tudománytagadó oldal szerint egy rakás kiadás volt, de ezek legtöbbje újrakiadás, amit nem ártana jelezni.
- az újranyomásokat leszámítva 3 kiadást jelez az adatbáziusok: egy kétkötetes 2001-es fordítást, ennek az egykötetes változatát, valamint a 2018-ban készült revideált fordítást. A fordító azonos, de az olyan embernyomorító mondatokat, mint:
"- Sally!
Mormolás.
- Kelj föl Sally!
Hangosabb mormolás: hammááá békét."
kicserélte egy sokkal profibb:
"-Sally!
Dünnyögés.
- Kelj fel Sally!
Hangosabb dönnyögés: hammááá békét."-re. 

A 2001-es állítólagos egykötetes kiadásnak természetesen nincs nyoma a valóságban.

Hangoskönyvből is 2 kiadásról tudok, az első az eredeti (gyengébb minőségű)  magyar kiadást olvassa fel Korompai Vali a vakok intézetének - ennek megfelelő, azaz occsó kivitelezésben, mert "a nyomiknak jó lesz az is", gondolom.
A második felolvasója "Gépész" (vmi pasi). Az már gyanús volt hogy "első kötet"-et mond, és sajnos kiderült, hogy bizony ez ugyanaz tartalmilag mint Korompai Vali cucca. Úgy meg minek.

-------------------------

Megnyílik a kör

Ez valami prológus. Ha láttátok a minisorozatot, az elején egy katonai bázisról kimenekül egy fickó a családjával, na arról van szó, de míg a tv-adaptációban ez jól működik, mert az egész 2-3 perc, túl vagyunk rajta, és nem zavar hogy többé nem látjuk ezeket a karaktereket, a könyvben ők a nyitány, 6 oldal, az akár 20 perc is az átlagos olvasónak, és ott már ezek a szereplők nem valami elmosódott folt akik azért léteznek hogy feszültséget keltsenek és filvillantsák a helyzet súlyosságát - emberek lesznek. Pláne hogy nem felkapják ami a kezükbe esik és eltűnnek, hanem haboznak, gondolkodnak, magyaráznak hogy mi történik.
De ettől csak közepes író lenne Stephen King, amitől szar író lesz, az a gyerek.
A családnak van 1 db gyereke, "LaVon baba". A minisorozatban nem volt probléma, egy szót se szólt, 2-3 évesen ez ugye nem is várható, nem is azért volt, hanem hogy fokozza a veszélyérzetet, mert hát gyerek is veszélyben van.
A könyvben a gyerek azért van ott, hogy egy család része legyen, ami igen nagy különbség, és az igazán zavaró, az a karakterizáció.
Először is, "babá"-nak nevezi. Az akkor csecsemő. És igen, eredeti angol nyelven is "Baby La Von" a kölök neve. De ha csecsemő, miért alszik hálózsákban? Aztán a zűrzavar miatt felsír - mint egy csecsemő. Ez eddig rendben, de aztán megszólal. És mit mond? "Hova megyünk papa? - kérdezte LaVon baba - Aluttam." Nyilvánvaló mi a gond: Kingnek fogalma sincs hogyan működik egy ember. Az "Aluttam" hozzátétele a gyerek mondatához azt mondja, a gyerek nyugodt. De egy mondattal előbb még azt hallottuk, a kever miatt sír. Egyébként maga az hogy beszél, a gyereket már úgy 3 évesnek mutatja, ami már nem csecsemő.
De lesz ez még rosszabb. Fél oldallal lejjebb Apu mondja Anyunak, hogy a katonai állomáson mindenki "elment". Amire a gyerek megkérdezi: "Hová mentek, papa?" Azaz a gyerek nem csak beszél, de reagál a környezetére, a környezetében beszélők által mondottakra. Így viszont a gyerek már egyáltalán nem "baba", hanem úgy 4 éves.
Tehát 2 oldal alatt King egy csecsemőből 4 évesig növesztette a gyereket, ami elképesztő írói hiba, tökéletesen elhibázott karakterizáció.

1. könyv - Gikszer Kapitány

1. fejezet

"A házasság volt életének legjobb szakasza, de mindössze tizennyolc hónapig tartott. Fiatal feleségének méhe csupán egyetlen sötét, rosszindulatú gyermeket hordott ki. Ennek már négy éve." - ez mi a faszt jelent?

Ezt viszont nagyon is tudom mi: "A kutya - motyogta. - Kinyírtátok?" - ez ripoff, legjobb esetben is utalás az utalás kedvéért. Az Előszóban szereplő családnak ugyanis nem volt kutyája.


2. fejezet

Van ebben a fejezetben egy sor Frannietől, a Terhes Csaj-tól: "Ímé fogada a szűz az ő méhében." - ez itt még nem lenne ok a figyelemre - de mi ismerjük az adaptációkat, és úgy már több mint gyanús.
Ja, a könyvbeli betegség olyan, mint a 2020-as adaptációban, pont olyan röhejesen néz ki.


3. fejezet

Lévén ismerősek vagyunk a feldolgozásokkal, felmerül a kérdés, miért Norm(an) Bruett-et követjük ebben a fejezetben, aki NEM lesz core szereplő? És mitől lett őkelme ekkora pöcs?
Az se tesz jót a műnek, hogy Norm panaszkodik amiatt, hogy a felesége munkát merészelne vállalni, lévén a család munkásosztálybeli és csóró.
És há' persze n*ggerezik is egy jóízűt.
 
Aztán ott a doki, akitől ilyet hallunk: ""Az eredményt elolvashassák az újságban." - miért beszél ilyen parasztosan? Egy orvos mindig a legműveltebbek közé tartozott, teljesen hiteltelen hogy ilyen tahó módon használja a szavakat.

Miért van máris 2 Sally-nk?  Egy dolog hogy az első meghalt...


4. fejezet
 
Tudjátok, mi érdekel  igazán? A könyvben meddig terjed a fertőzés, mármint földrajzilag?
Csak  az USA-nál maradva a lakosság ma 329.5 millió, ami 99.4%-os halálozásnál 2 millió túlélőt jelent.
1990-ben, amikor a Rendezői Változat játszódik, úgy 1.5 millió főt, 1970-ben, ami az eredeti kiadás 1.2 millió fő.
A víruskitöréssel kapcsolatban ott van az is, hogy Stephen King szar író, nem jár utána semminek, úgy képzeli, hogy eltörik az üvegcse az Unbrella Racoony Citybeli laborjában - és azonnal meghal mindenki a bázison. Mert Stephen King hülye. Műveleten, lusta szar. A minisorozatban legalább láttuk, hogy az emberek a laborban még éltek. Ott is kaptunk épp elég tányérjába halt embert egy kicsit később, de ekkorát mint itt azért nem hibáztak.

Egyébként egy vírus, ami ilyen gyorsan mutálódik, nagyon hamar kimenne a divatból. Ez tudományos tény.

Egyébként ebből a fejezetből semmi olyat nem tudtunk meg, amit majd máskor ne tudnánk meg (az egyetlen új infó a 99.4%), így miért van a könyvben?


5. fejezet

Őszintén, mostanra olyan  kurva sok a név, mint egy igazán gáz Star Trek:ToS-epizóban. Larry, a zenész-koma így nem tűnik fel, eleve nem erős karakter, sokkal feszesebb tempó kéne hogy lekössön a sztorija (éhező énekes, aki épp most, a Világvége küszöbén kapta meg a Nagy Lehetőséget). Papíron jó, tudom is hogyan lehetne értelmesen használni a karaktert, mármint hogyan kéne ütemezni a sztorit hogy áterezzem - hát nem így.
Az meg végkép nem érdekel hogy az ő dalát játszották a 3. fejezetben, amiben Stuartnak kellett volna szerepelni. Az ilyen piszlicsáré vacakolások a Lost-nál sem jöttek be.

"ELJÖN JÉZUS & MÉRGES LESZ."


6. fejezet
 
Ki a faszom ez a Franny, és miért érdekel engem? Mi a redves faxért nem a járvánnyal foglalkozunk? Ja tudom - mert Stephen King szar író. 


7. fejezet
 
Ismét Stuart egyik ismerőse - most egy másik - a POV-karakter. Miért?  Mit érhet el ezzel jobban, mintha Stu nézné végig a barátja(?) haldoklását? A válasz magától értetődően semmit. Stephen King szar író.
A faszi ráadásul - miután az előző fejezetben egy szélsőjobbos családdal basztuk az időt szintén - Istenezik orrba-szájba. Amellett, hogy a hallucinálós gondolatai még életképet sem adnak, egyszerűen csak véletlen szavak egymás mellett, ami miatt pörgeted át olvasás nélkül a fejezetet.
Aztán minden figyelmeztetés nélkül a különben nem hosszú fejezet közepén átvált Stu-ra mint POV. Nyilvánvalóan egy oka van ennek: nem tudta kihúzni még 10 oldalra sem Victor Palfrey-val. Mert King szar író.


8. fejezet
 
Ebben a fejezetben ellentmondást kapunk a 4. fejezettel. Stu városkájának benzinkutasának közeli rokona rendőr, a 4. fejezet azt mondta róla, mire bevitték "bejárta fél Kelet-Texast" miután értesítette a Járványügyisek közeledtéről a benzinkutast, és az mindenki mást, aki ott volt minor az Előszóból a katona mindenkit jól megfertőzött.
Namost ez azt mondja, nekem legalábbis, hogy zsarukám megpróbált lelécelni. Most meg azt akarja elhitetni, hogy csak "társasági ember" volt, ezért vagy 40 emberrel találkozott "aznap". De akkor nyilván nem járhatta be "fél Kelet-Texast", ami egy USA tagállam, hiszen rendőr, tehát kijelölt körzetben dolgozik, mert csak ott van fennhatósága.

Kingnek arról is igen érdekes elképzelése van, hogyan működik egy fertőzés. Szerinte azonnali és 100% fertőzőképes betegséget állítottak elő az amcsi laborban. Ilyen egyszerűen nincsen.

Az egész fejezet egyszerűen törölhető és egy mondattal helyettesíthető, mikor az Illetékes Elvtárs végre szóba áll Stuval.


9. fejezet
 
Nick elég értelmetlen karakter volt, de itt még rosszabb. Ugye a minisorozatban a HVCs-k azért támadták meg, mert "beléjükkötött". Itt egyáltalán semmiféle indok nincs rá, egyszerűen a közelükben sem volt. Simán iszákos verekedőnek jön le, ami úgy egy kalap szar, kicsit se szimpatikus.
Mondjuk legalább itt nem volt nyitva a cellája ajtaja, szemben a minisorozattal.
Kérdés: miért nincs a cellában szemetes? És mi lett a fickó ruháival? És ha egyszer a zsaruk kicserélték a ruháját, miért kérdik, miért nincs nála papír és ceruza (ami ha lett volna nála, elvették volna)?

Btw, vajon lesz olyan karakter, aki nem mucsai tájszólásban löki a rizsát?


10. fejezet
 
Újabb Larrys fejezet. Teljesen fölösleges, nem hordoz semmiféle információt.


11. fejezet

Még több Larry. Tulajdonképpen nincs semmi oka hogy ez újabb fejezet legyen.


12. fejezet

Ugyanaz Frannievel. Nem, nem érdekel melyik családtagja cigizik, vagy kapott szívrohamot. Egyszerűen nem tartozik ide. Lényegtelen. Fölösleges.

A kurva tapéta színe és mintája még annyira se köt le.


13. fejezet
 
Stu-POV fejezet. Sajna nagyon nagy az űr az előző plot-fejezthez képest, és nagyon kevés az új információ. Leginkább egy névlista a fejezet, hogy Stu városából/környzeetéből ki halt meg - de mivel a fele még így is életben van egyelőre, hát oltárira nem érdekel.
Az viszont kényelmetlen, hogy ez is egy izom-kerezstény, aki fél hangból felismeri, a 150+ zsoltárból melyiket fütyüli a akárki.
 

14. fejezet
Honnan a faxból tudjam én, aki nem ámerikai, hogy a "Hank" az ugyanaz mint a "Henry"?


15. fejezet
 
Tudjátok, nem is kéne kivágni mindent. De ahhoz legalább egy középszerű írónak kellett volna lenni, nem pedig Stephen Kingnek, hogy ne a "kezdjünk az akcióval" klisével kezdjünk, mert nem az szolgálja a történetet. Akarod mutatni, hogy a világ közben rendben folyik tovább? Kezdd Larryvel! Folytasd azzal, ami itt epilógus, aztán jöjjön Franny és a terhessége! Aztán jöhet Stu.


16. fejezet
 
Az első szereplők "Az arc nélküli ember" leendő táborából. De semmi nem mondja, hogy törődnünk kéne velük, vagy bármiféle jelentőségük van. Ha a fejezeteket az általam javasolt sorrendbe rakjuk, lenne értelme a felbukkanásuknak. Én csak mondom.
És tudod mi idegesít még? X Szereplő normálisan beszél - aztán Kignek eszébe jut, hogy tolni kéne a tájszólást, és akkor átvált, akár mondat közepén mucsába.


17. fejezet
 
Remek. King nyom egy hatásvadászatot, aminek abszolut semmi értelme nincs.
"Aznap nem született riport arról, hogy a texasi Sipe Springsben járvány vagy egyéb baj fenyeget." - de született. Mert a fertőzöttek, meg hogy hullanak mint a legyek, az maradt ténynek. amiről MÉG készült cikk, hogy az újságírókat a katonaság feltehetően Guantanamora szállította, tehát a helyzet még sújosabb mint amilyennek tűnik.
Plusz ezen a ponton a katonaság már tudja, hogy legalább három államra átterjedt a kór, tehát részükről is értelmetlen a titkolózás. Az országot le kell állítani 2 hétre, Mexikónak és Kanadának szólni hogy hermetikusan zárják le a határt. Repülő és hajóforgalom leáll. 99.4%-os halálozási aránynál aközött kell dönteni, kihaljon-e az emberiség, vagy megállítjuk a terjedést MOST. Ott felelősség már lényegtelen.


18. fejezet
 
A mirigyek megdagadása NEM tünete a megfázásnak, influenzának. A pestisnek tünetei, bunkókám. Azt hitted, ennyire műveletlen tahók vagyunk, hogy ennyit se tudunk?
És továbbra is ott a kérdés: ha tudják - márpedig tudják -, hogy a járvány elszabadult, miért nincs leállítva AZ ORSZÁG? Szarakodnak itt kisvárosok elszigetelésével, miközben tudják, hogy már nagyvárosokat fertőz ez az izé, és a halálozási arány 99.4%: "A számítógépnek listája volt huszonöt városról tíz államban, ahol ugyancsak jelentkeztek Kék nyomai." - 17. fejezet.


19. fejezet
 
Larry, oh miért vagy te. Oh várj, hát tudom miért vagy, Stephen King self-insert vagy, csak most nem működött volna úgy egy író. Így más művész kellett.
Kérdés: nem kéne egy zenésznek fellépésekre járnia? Vagy King egyszerre hülye és lusta?

O-hó! Miért nevezik a jónépek a vírust Gixer Kapitánynak, ha egyszer nem tudja senki az eredetét?

Végül (erre a fejezetre): miért nem rakja jeges fürdőbe a hipermagas lázban égő beteg anyját? A mentő se csinálna mást.

 
20. fejezet
 
Vajon King már eldöntötte miről fog írni, vagy csak írja ezeket a random fejezeteket, aztán majd eldönti, melyik regényébe tegye őket? 

 
21. fejezet
 
Ma Nem Történt Semmi Említésre Méltó.
 
 
22. fejezet
 
 Mostanra teljesen egyértelmű, hogy King leírja ami eszébe jut, aztán senki nem nézi át mit írt. Ha nem is vágunk ki egyáltalán semmit az egészből, egy szerkesztő akkor is kellene, aki sorrendbe teszi a fejezeteket. Kihúzza azokat a neveket, amik funkcióban semmiben nem különböznek egy másik névtől. Itt konkrétan a két kaotnai parancsonkról - vagy miről beszélek.

Aztán ott van ezen "fejezet" (inkább marhaság) egymondatban kiemelhető lényege: az amerikai hadsereg szándékosan megfertőzi a Szovjetuniót és Kínát.
Ezzel az a gond, hogy a könyv eredetileg a '70-es években íródott, de átdolgozásra került hogy a '90-es években játszódjon. Az egyáltalán nem érdekel, hogy a márkák és zeneszámok korhűek-e, nagyobb halra vadászok.
A gond ugye, hogy '90-re a Szovjetzúnió egyszerűen felbomlott, más nem létezett a Vörös Veszedelem, a kommunizmus fenyegetése.
Az is teljesen nyilvánvaló, hogy King annyira hülye, hogy azt képzeli, ezek az országok ugyanúgy saját külön kontinensen állnak, mint az USA. És igen, valószínűleg King nem tud se Kanadáról, se Dél-Amerikáról.
Sőt, King annyira hülye, hogy azt se fogja föl, ez a Gonosz Kormány! Le A Hatalommal! Kommunizmust Mindenkinek! üzenete teljesen fölösleges, lévén egy ilyen terjedésű vírus rég megfertőzte volna az egész világot a repülőgépek miatt. Az egész ügyködés a '70-es években még elment volna a Vietnámi Háború alatt, ami értelmetlen volt mint a fene, meg futott az összes elmeroggyan kísérletezés az MK-Ultrával az élen, szóval jogos volt ha valaki nem bízott a Nagy Testvérben, de ez a '90-es évekre rég megváltozott.

 
23. fejezet
 
 Ki a fene az a "Randall Flagg, a sötét ember"? És mi lett "az arctalan ember"-rel?

"De mindez régen történt, a hatvanas évek elején, a polgárjogi mozgalom első fellángolása idején. Néha arra gondolt, hogy akkor születhetett. Az biztos, hogy nem sok mindenre emlékezett abból, ami korábban történt, kivéve, hogy Nebraskából származik, és hogy valaha egy gimnáziumba járt egy Charles Starkweather nevű, vörös hajú, karikalábú fiúval." - tehát a 2020-as sorozat +1 epizódja bullshit.

 
24. fejezet
 
 "Alig kilenc nap múlva bíróság elé kerül, Sylvester" vs "Négy napon belül bíróság elé kerül – mondta Devins."
Pár oldalon belül ugyanaz a szereplő, ugyanabban a kérdésben, ugyanazon társalgás során képtelen ugyanazt az adatot megadni.
Hát kell ennél jobb példa rá, hogy Stephen King szar író?

 
25. fejezet
 
 Mikor a 25. fejezetben feltűnt Flagg, azt gondoltam, végre elkezdünk haladni. Hát nem.
Amúgy Vince Hogan a 18. fejezet óta halott.

Á, megvan a Járvány oka! Isten lesújtott, mert a buziknak kivégzés helyett jogokat adtak!
"A bemondó azzal fejezte be, hogy a legtöbb nagyvárosba továbbra is korlátozzák a beutazást, de a korlátozást föloldják, amint az oltóanyag mindenütt hozzáférhető lesz. Ezután egy michigani repülőszerencsétlenség következett, majd egyes kongresszusi reagálások a Legfelsőbb Bíróság legutóbbi döntésére a melegek jogairól."
Hát mi másra gondolhatnék ebből?

 
26. fejezet
 
 "AZ AMERIKAI PARAMILITÁRIS DISZNÓK MOST EL AKARJÁK KENNI GYILKOS BAKLÖVÉSÜKET, AKKOR IS, HA EZ AZT JELENTI, HOGY A LAKOSSÁG 75%-A ELPUSZTUL!" - ezzel megint számtalan probléma van. Ad egy: Stephen King ezek szerint nem tudja mi a "paramilitáris" szó jelentése, ennek ellenére használja. És nem, ez nem a fordító sara:
"THE U.S. PIG PARAMILITARY NOW MEANS TO COVER UP THEIR MURDEROUS BLUNDER EVEN IF IT MEANS 75% OF THE POPULATION WILL DIE! ALL REVOLUTIONARY PEOPLE, GREETINGS! THE TIME OF OUR STRUGGLE IS NOW! UNITE, STRIVE, CONQUER !'
A "paramilitáris" nem katonaságot, hanem "katonai jellengű" csoportot  jelent. Miközben egyértelműen az USA-hadsereget kívánja a szereplő hibáztatni.
A másik, hogy 75% igazából rendben is lenne. Úgy értve, el tudom képzelni hogy egy ilyen halálozási aránynál is tagadnának a végsőkig. Csakhogy itt a halálozási arány 99.4%.
Egy olyan betegségnél, ami gyors lefolyású. 1 hét teljes lezárás, és nincs több fertőzés. Nincs giga-halálozás.
Aztán ott a probléma, hogy ez nem marad az országon belül. A kiindulás mi is volt, Arkansas? Meg Texas?


És ha ez a szar már New Yorkot is megfertőzte (mert megfertőzte), akko nyilván megfertőpzte Maxikót is. mondom ezt úgy, hogy tudjuk, hogy szándékosan megfertőzték Kínát és a Szovjeteket is. Miért nincsenek nemzetközi hírek?
Stephen King egy idióta.
 
"Ez egészen addig tartott, míg valaki rá nem jött a földszinten, hogy az elnémításhoz nem szükséges visszafoglalni a hatodik emeletet. 11.16-kor a WBZ adóját végleg elnémították – tíz kiló plasztikkal." - miért nem kapcsolták le simán az áramot? Mert ez ez így sokkal "edgy"-bb.
 
Egyébként van egy olyan kérdésem is: hogy van még életben civil orvosi személyzet? Nyilvánvalóan azonnal találkoztak a betegséggel, ami ezáltal azonnal megfertőzte őket. Hogyan van még működő kórház?
Szintén: ha komplett uszályokkal szállítják a hullákat, mert annyi van, hogy nem veszi észre azt senki? Az ilyet nem lehet eltitkolni.

"A hivatalos FBI-mese szerint a régi mumus, vagyis „radikális forradalmárok” robbantották fel a" - ez megint a '70-es évek maradványa a kommunista pánikról. A '90-es években viszont anakronizmus.

Újabb kérdés: a katonaságot hogyan nem érinti a Járvány?

Kérdés: ha a nyílt utcán géppuskázzák halomra a népet, az hogy fogja kivenni magát? És nem valami kisvárosban, hanem az egy New York méretű megapoliszban.

"nyilvános kivégzést.
Kollégái, ugyancsak feketék, ugyancsak majdnem pucérak, mindnyájan ágyékkötőt viseltek valamilyen jelvénnyel, ami mutatta, hogy egykor hivatásos katonák voltak. Kezük automata és félautomata fegyvereket markolt." - mi ez a rasszista hülyeség???
Ja, hogy mit csinál kunta-kinte? Fehér katonákat végez ki. Gondolom jobb dolga nincsen.

 
27. fejezet
 
Mi a retkes bánatért kapunk egy resetet, új háttérsztorit Larryhez? 

 
28. fejezet
 
 "Végül, úgy tizenöt perc múlva eszébe jutott, hogy valamilyen cselekvés közben akadt el. De mi volt az? Minden különösebb ok nélkül eszébe jutott egy sor a Szentírásból: Vesd ki előbb a gerendát a te szemedből, és akkor gondolj arra, hogy kivessed a szálkát a te atyádfiának szeméből! Ezen eltűnődött. Szálka? Gerenda? Ez a kép mindig zavarta. Miféle gerenda? Mestergerenda? Tartógerenda? Mert van ugye torokgerenda, talpfagerenda, továbbá egy New York-i polgármester, ugyancsak Gerenda…" - Franny autista?

És hoppá! Most először(!) felbukkan Harold, aki - ezt figyeljétek - 16 éves! Azt a kurva.
 
"Na, és te mit fogsz csinálni," - ez már a második fejezet amiben felteszik ezt a kérdést. Marad megint válasz nélkül, ami azt jelenti, úgy 30 fejezet óta verjük a pöcsünket, és áll a történet.

 
29. fejezet
 
 No, csak elindulunk végre, majd, legközelebb, hamarost, talán, esetleg?

 
30. fejezet
 
 Ez 1 oldalas. A könyv úgy indult, hogy 16 oldal per fejezet átlagosan. Ez mostanra felment 20 oldal per fejezetre a maradék terjedelemnél.
Amúgy mi volt ennek a funkciója? Egy rossz író határolójelzése, az volt.

 
31. fejezet
 
Ugyanaz a funkciója mint a 30. fejezetnek. Kicsit mozgalmasabb, kicsit hosszabb, sokkal viccesebb. Nem akar vicces lenni, de nem lehet kinevetni, hogy Flagg hirtelen elmegy valakihez, akitől már korábban rendelt egy kocsit, "hamis" papírokkal (igen, ez is olyan részlet amitől kiesik a szemed), mert hirtelen sürgős lett neki. Hogy oda érjen. Hova? Hát, azt King még nem találta ki, és nem tér vissza elmondani, sem hogy mitől lett hirtelen sürgős, vagy egyáltalán. És ezen muszáj nevetni.


 
32. fejezet
 
Tipp, mert King megint hülye: ha a wc-ből akarsz inni, ne a kagylóból, hanem a tartályból igyál.
Lloyd eddig a legjobb karakter. Mondanám hogy Stu után, akivel a történet  időnként haldgat, de legutóbb elkezdett az istenezni...

 
33. fejezet
 
 "Elvetted volna a szemem világát, és itt hagytál volna süketnémán és vakon a holtak világában. Hogy tetszik ez, te tahó?" - íme a "jó", a "példakép", "Isten Kiválasztott Felsőbbrendű Faja" kérem. A haragvó, erőszakos tetü.

 
34 . fejezet
 
A "Szemétláda Ember" messze nem hangzik olyan jól, mint a "Trashcan Man". Nem is műkökdik úgy mint filmen. Plusz King nem tud őrülteket írni. Ilyenkor egyszerűen lejjebb adja a hangot 1-2 szinttel, nyegle lesz, és azt hiszi, ettől menő, vagy mi. Nem az.
 
Tudod egyébként milyen, hogy felbukkan egy új szereplő, és rögtön rácsapnak egy visszaemlékezés-eredettörténet-aktát?
Ilyen:


"Azután visszaszaladt az előtérbe, elővett egyetlen szál gyufát a mellzsebéből, végighúzta a farmerja cipzárján, a csöpögő zsoltároskönyvekre dobta" - ezt nyilván valami Huckleberry Finn történetből szedte King, mert 1900-1910 óta csak "biztonsági gyufát" lehet kapni, aminél a foszfor a dobozon van, nem pedig a gyufafejen, hogy ne lehessen bármi érdes felületen meggyújtani, és így ne gyulladjon ki spontán módon a zsebedben.
Btw, a könyvbeni leírás alapján Trash tényleg úgy néz ki, mint a 2020-as sorozatban. A néma fickónak is fél szeme van. De ez is jól példázza, hogy foggal-körömmel ragaszkodni az eredetihez - hülyeség. Egy jó színészi játék, pláne jó rendezés mellet mindig többet ér.
 
 
35. fejezet 
 
Na most vagy ez a fejezet nem kéne, vagy az összes korábbi Larryről. Ugyanis a kettő redundáns, ugyanazt az infót kapjuk meg belőle a maga teljességében, hogy kicsoda Larry.
És van itt még a kérdés Larry drogfüggőségéről. Azzal mi van? Még addig se jutunk el, hogy a korábbi gigaszámlát se kell kifizetni, aminek lehetne örülni.

Kérdés: miért visz valaki puskát magával, még csak nem is sörétest? Pláne hogy vadászni azt nem tud. Pláne hogy tudjuk, ebben a világban simán kaphatsz géppisztolyt a boltban. Az kicsi, és önvédelemre jobb. A sörétes mindenre jó, csak nagy, de ha életedben nem lőttél még, miért vinnél golyós puskát?

Rita amúgy egy jó karakter, szép novella lenne belőle ha kivágnánk a könyvből.

Kérdés: miért nem is próbáltak elkötni egy autót? Nemigen van már aki megkérdezhetné mit vacakolnak. És igazából nem kunszt bepöccenteni egy kocsit, legalábbis nem abban a korban amikor még nem volt kerékzár, meg a többi  elektronikus biztonsági nyavaja.

Másik: öngyújtóval nem lehet világítani. 30-60 másodperc után az egész szerkezet egyszerűen szétugrik és kialszik. Egy jó író utánanézett volna az ilyeneknek. King nem tette.

Amúgy ez a fejezet miért nem két fejezet, mint volt ott az egyik korábbi? Az egyik a Ritás lehetne, a másik az alagút. Hol a következetesség a fejezettagolásban?

Aztán Larry lövöldözni kezd. Megjegyezném, King úgy festi le, mintha M-15-össel hadonászna, de ez egy vadászpuska, abba meg ha 5 töltény fér egyszerre. Így ennek: " A puska zsibbadttá püfölte Larry vállát, és a fiú ekkor döbbent rá, hogy a visszarúgások elfordították, az úttestet lövi a járda helyett." semmi értelme.

És jajj ne, miért írta vissza Ritát?

 
36. fejezet 
 
Mi ez a hülyeség?
Azért van itt 1 nagyon jó ötlet: elindulni egy víruslabor felé.
De aztán itt van ez is:
"Igazából biciklire gondoltam. Vagy… nem is tudom… talán robogóra.
– Harold – mondta a lány ünnepélyesen –, te lángész vagy."
Mitől lenne bármelyik idióta itt lángész, mikor VAN EGY ÁTKOZOTT, MŰKÖDŐ KOCSIJUK? 

Btw, nézegettem ki az aki már elindult, ki az aki nem, és nem vagyok benne biztos, hogy Nick, a süket fickó már összekaparta magát, vagy még mindig serrifkedik. Az biztos, hogy Lloyd rács mögött van, Trashcan Man meg ki tudja mire veri  a pöcsét éppen.

 
37. fejezet
 
"Éppen elhagyta South Ryegate városkát New Hampshire-ben, az országút szép vidéken kígyózott, csüngő lombú szilfák alatt, amelyek a táncoló napfény pénzérméivel hintették tele az utat. Mindkét oldalon sűrűn nőtt a bozót, a ragyogó szömörce, a kékesszürke boróka, és számos olyan bokor, amelynek Stu a nevét sem tudta. Kelet-Texas után, ahol az út mentén nyoma sincs hasonló változatosságnak" - akkor vessünk egy pillantást a térképre:
 
 
Gondolom nem kell részleteznem, mi a probléma.

Aztán kapunk egy új ... szereplőt, aki Birdemic-szintű környezettudatos fejtegetésbe fog.

 
Ugorjatok a 2. percre a fentiben.
 
"A szarvas rengeteg ennivalót talál itt az idén és jövőre. Ráadásul a gabonánk vadon is megterem. Legalább hét évig nem fog látni éhező szarvast." - színtiszta baromság. A 7 Bő esztendő nyilvánvaló honnan jön, a gabonát meg úgy alakították a gyárak, hogy az bizony a büdös életben nem hajt ki neked magától. 1990-ben már biztos nem.
 
"– Mi a másik lehetőség?
– Az, hogy befejezzük a munkát, és magunk irtjuk ki magunkat – mondta nyugodtan Bateman. – Azt hiszem, ez az igazi lehetőség. Nem most rögtön, mert túlságosan szét vagyunk szórva. De az ember csoportszellemű, társadalomalkotó állat" - úgy vélem, ez az a pont aminél az átlagolvasó szépen át lett verve, mert nem figyel rendesen. Stu, a főszereplőbb, ugyanis eddigre többszörösen megkérdőjelezte az öreget - tehát Batemannek (Bate ~ bait = csali, félrevezetés) nincs igaza. NEM lesz "végső nagy összecsapás". Én tudom mi lesz helyette, de nem lövöm le a poént.
Viszont itt van ez: "Nem egy atomháború után vagyunk" - de, de ott vagytok. Egy atom-pusztította világhoz ugyanis nem kellenek bombák. Elég ha van atomerőműved, és ezek szerint igen, itt is van atomtechnológia. Ha hozzácsapjuk a betegség gyors lefolyását, meg a kormányzat titkolózását, mi az esélye, hogy nem olvadt le legalább a többségük, vagy akár mind?
Vagy ez: "A turbinák olajjal működnek, abból pedig van bőven, mert mindenki, aki elhasználta, kihalt" - ez ugyebár nem így működik. Ha a karbantartást nem is nézzük, az olajat ki kell termelni. Az nem így a semmiből jön, és mindig ott van a csövekben.

Btw, MINEK olvassuk el a könyvet, ha az összefoglalja az eddigi és ezutni összes történését úgy 2 oldalban?

"– Hát persze. – Bateman is ivott, azután előrehajolt, és komoran mosolygott Stura. – Most hadd vázoljak föl egy elméleti helyzetet, Mr. Stuart Redman Kelet-Texasból. Tegyük föl, van egy „A” közösség Bostonban és egy „B” közösség Uticában. Tudnak egymásról, és mindkettő ismeri a másik helyzetét. „A” közösség jó formában van. A Beacon Hillen laknak a fényűzés lágy ölén, mivel véletlenül van köztük egy ezermester. Ez a fickó eleget tud, hogy visszakapcsolja azt az erőművet, amellyel föl lehet éleszteni a Beacon Hillt. Főleg azt kell tudnia, melyik gombot kell megnyomni, amikor az erőmű automatikusan leáll. Ha egyszer elindul, megy automatikusan. A szerelő megtaníthatja „A” társadalom néhány tagját, hogy melyik kart húzzák meg, és melyik mutatókat nézzék. A turbinák olajjal működnek, abból pedig van bőven, mert mindenki, aki elhasználta, kihalt, mint a dinoszauruszok. Így aztán Bostonban van kakaó. Hidegben lesz meleg, lesz fény, hogy este olvashass, hűtés, hogy jéggel ihasd a whiskydet, ahogy civilizált emberhez illik. Ez az élet úgyszólván megközelíti az idillt. Nincs környezetszennyezés. Nincs kábítószer-probléma. Nincsenek faji zűrök. Nincs hiány semmiből. Nincsenek pénzügyi vagy cserekereskedelmi gondok, mert ha szolgáltatásból nem is, de minden áruból van elég, annyi, amennyi egy ilyen nagyon lecsökkent létszámú társadalomnak háromszáz évre elegendő. Szociológiai szempontból egy ilyen csoport vélhetőleg kezdetleges köztársaság lesz. Itt nincs diktatúra. Annak a táptalaja, vagyis a hiány, a szükség, a bizonytalanság, a nyomorúság… egyszerűen nem létezik. Boston valószínűleg visszatér a városi gyűlésekkel folytatott kormányzáshoz.
De van egy „B” közösség Uticában. Senki sem ért az erőműhöz. A technikusok meghaltak. Hosszú ideig tart, amíg kitalálják, hogyan működtessék ismét a dolgokat. Eközben fáznak éjszaka (és jön a tél), konzervdobozból esznek, tengődnek. Egy erős ember átveszi az irányítást. Örülnek neki, mert zavarodottak, fáznak és betegek. Hozza ő a döntéseket. Meg is hozza. Elküld valakit egy kéréssel Bostonba. Nem küldenék át a kedvenc technikusukat Uticába, hogy segítsen helyreállítani az erőművet? Különben mehetnek le délre, hosszú, veszedelmes úton, mielőtt beköszöntene a tél. Vajon mit tesz „A” közösség, amikor megkapja ezt az üzenetet?
– Elküldi a fickót? – találgatott Stu.
– Krisztus tökeire, dehogy! Akarata ellenére ott tartanák, sőt ez igencsak valószínű! Az influenza utáni világban a műszaki tudás fogja felváltani az aranyat, mint a csere tökéletes eszköze. És ebben az értelemben „A” közösség gazdag, „B” pedig szegény. Mit tesz hát „B” közösség?
– Gondolom, délnek megy – vélte Stu, és elvigyorodott. – Talán egyenesen Kelet-Texasba.
– Talán. Vagy pedig megfenyegetik a bostoniakat egy nukleáris robbanófejjel."

A fejezet végére az öreg elkapja a vallást.

 
38. fejezet
 
No, én 50%-ra becsültem az immunisak halálozását, így beállt volna 1 millió túlélő. De akkor legyen több, mert "Az Egyesült Államokban a túlélők tizenhat százalékát vitte el."
 
Ez akár jó fejezet is lenne - egy sokkal feszesebb (rövidebb) könyvben. Így viszont csak a helyet foglalja. 

 
39. fejezet
 
"Felhördült, amikor a rácsos kaput működtető villanymotor vinnyogva életre kelt." - ez igen érdekelne hogyan sikerült, mert már vagy 5 fejezet óta folyamatosan azt hallgatju, mennyire nincs áram.
 
 
40. fejezet
 
Szóval nem, Nick, a Süket még mindig nem indult el.
 
"Július elsején ismét elment Soames rendelőjébe, és penicillint keresve átkutatta a gyógyszeres szekrényt. Talált valamennyit, és pillanatnyi habozás után lenyelte a mintacsomagban levő két tablettát. Nagyon jól tudta, hogy meghal, ha a szervezete érzékeny a penicillinre" - jó tudni, hogy King oltásellenes is.
 
"Rengeteg ennivalója volt, de nem kívánta az ételt, csak a desztillált vizet, amelyet a seriff hűtőjében talált, és itta egyik pohárral a másik után. Mire tegnap este elaludt (vagy elájult), majdnem az egészet megitta," - hogyan nem halt bele? A desztillált víz mérgező.
 
Most először tűnik fel Abigail nyanya, a szektavezér. Fellelhetési helye:
 

Jó hosszú út lesz, mivel minden "főszereplő" a parton van.
 
 
41. fejezet
 
"És ez a reggel a vermonti Benningtonban, útban kelet felé a" - miért mentek 2 államot északnak Larry és Rita? Miért fordultak hirtelen keletnek?
Szintén: miért mennek keletnek, nem pedig nyugatnak? A minisorozatban mindenkinek nagyon hamar lett látomása a kukoricaföldről, így haladni tudott a történet. Itt meg megyünk a történet ellen.
 
 
42. fejezet
 
Frannieék is eltévedtek, délnek tartanak nyugat helyett. Mert Stephen King ahhoz is hülye, hogy elővegyen egy térképet.
Btw, ha nyilvános a biolaborok helye, miért nem hazsnál King egy valódi várost egy kitalált helyett? 
Egyéb kérdés, hogy hová lett Mr. Bateman?



A határon - 2. könyv
 
Na, ez befosás. A fejezetek oldalhossza 25-30-50 oldal, ami rengeteg, különösen az első könyvhöz képest, ahol 5-15 volt.
A 2. könyv odáig fog elérni, hogy a 4 Kiválasztott/Áldozati Bárány elindul Flaggékhez.
 
 
43. fejezet 
 
Á, megvan Tom Cullen. Aki a minisorozatban és a sorozatban is szerethető figura volt. Itt? Egy mucsai részeg. És ezen nem segít, hogy fél oldallal később kiderül, csak vmi üdcsit akart inni - az alkohol nem vonzó kóla helyett. Akkor pláne, ha valaki elmefogyatékos.
 
A násik oldalról ott van Nick, a süket-néma. Ha valakitől instant megértést várnánk egy fogyatékos iránt, az ő - és persze egy bunkó paraszt, legalábbis gondolataiban. Amiket ezek szerint szerencsére, nem hallunk az adaptációkban.
 
Oh jaj, felbukkan Julie, aki kiskorú. Persze Nick azonnal "meghágja".
 
 
44. fejezet
 
"Nadine visszatért oda, ahol a patak tavacskává szélesedett" - igen ám, de honnan tudjuk, hogy a neve Nadine?
És mi az értelme Nadine-nek, pláne Joa-nek, a néme, "mindenkitmegölök" kisfiúnak?
Mi az értelme Larrynek?
Igazából ez a hármas olyan, munt a Stu/Franny/Harold trió. A fiatal srác beteges függésén alapuló szerelmi háromszög.
 
Egyébként ugyanazt az infót kapjuk mint az eddigi 400+ oldaon: halottak vannak mindenütt. Mostnra ez már egyenesen unalmas. Mint festéket száradni.

"Ezért kell összefogózkodnunk, Coloradóban." - he? Coloradoban?

"– Muszáj volt összeházasodnuk Wesszel – mondta Lucy. – Ez az érettségim utáni nyáron történt, 1984-ben. Anya és apa nem akarták, hogy elvegyen. Azt ak" - azaz ismét új szereplő, azonnal expozíciós flashback arról, kiféle-miféle, azaz karakterlap. Ez iszonyú repetitív, lusta, unalmas!!!
 
 
45. fejezet
 
"magával vitte a kávéját és a pirítóst, ami szokása volt, ha a Coca-Cola hőmérő tíz foknál többet mutatott a mosogató mögötti ablakban. Remek nyár volt, a legjobb, amire 1955 óta Abagail anya vissza tudott emlékezni" - product placement!
 
Azt viszont tényleg megtudjuk, hogy Abigél Nyanya 1880-ban született, 39,630 napos július 20-án, vissza is ellenőrizhetjük hogy 108 éves, tehát 1990 az év.

Mondja meg valaki: ki nem szarja le hány dédunokája lett Abigél Nyanyának, ha úgyis mind megnyúvadt a Csapásban? Pont olyan értlmetlen ez a fejezet, mint a Biblia nemzettséglistái a nevekkel, amik nem csináltak semmit.

"és kapott egy levelet Reagan elnöktől (aki maga sem mai gyerek), amelyben gratulált neki „szép korához” és ahhoz a tényhez, hogy a republikánusokra szavaz, amióta csak szavazhat. De hát ki másra szavazhatott volna, Roosevelt és a bandája mind kommunisták voltak. " - ugh.

"A zsákban sötét volt, és a tyúkok azt gondolták, hogy éjszaka van. Csak egy New York-i demokrata lehet butább egy kotlóstyúknál." - mondom én hogy King szélsőjobbos.

"De ő hívni fogja őket. Már el is kezdte. Sokkal gyorsabban összegyűlnek, mint mi. Mire lépni fog, asszem, még több embere lesz. Nemcsak a hozzá hasonló gonoszak, de a gyengék is… a magányosak… és azok, akik elhagyták szívükből Istent." - azaz a mocskos kommunista-materialista-stánáista-ateisták mind!


46. fejezet
 
"Harold, Stu, Glen Bateman, Mark Braddock, Perion McCarthy. " - ki ez az utóbbi kettő? Vezetem ugyanis a neveket, és ezek eddig nem voltak.
 
"A technikai társadalom, hogy úgy mondjam, levonult a pályáról, de hátrahagyta a kosárlabdáit." - hát én meg azt mondom, nincs más, csak technikai társadalom. Még egy ilyen szektás amish társadalom is etchnikai társadalom. Az egyetlen kérdés, mennyi technika. Elég, hogy átszeljük az űrt és fennmaradjunk, vagy nem elég? Ennyi ami számít a végén.

Affene, hátrahagyják a kutyát :(

Kérdés, ha Stua a Fasza Gyerek, akkor miért ad King a szájába ilyen mondatokat?
"– Minek? Hát nem látjátok, hogy ez egy halott hely? Nincs fúvószenekar, nincsenek katonák, nincs semmi. Higgyétek el – mondja –, ha van itt valaki, már lerohantak volna minket. Fönt volnánk azokban a fehér szobákban, mint egy rakás kibaszott tengerimalac. – Rám néz, azután azt mondja: – Bocs, Fran, nem akartam így beszélni, de ki vagyok borulva."

Vagy itt van ez a karakteridegen/történetidegen megszólalás:
"Van egyfajta gondolkodásmód, amely nagy jelentőséget tulajdonít a titkosságnak. Olyan őszintén és fanatikusan hisznek benne, mint egyes vallási csoportok Jézus isteni mivoltában. " - miért mond ilyet egy szereplő, aki éppen egy Jézus-imádó fanatikus vallási szektába készül belépni, ha tudtán kívül is? (És onnan nem fog elmenekülni sem.)

"– Fura – mondta. – Itt mindenkinek van valamilyen főiskolai végzettsége Stu és Harold kivételével, és te is biztosan továbbtanulsz, ha a dolgok a maguk normális útján haladnak, igaz, Harold?" - tehát King ~elitellenes. Le a fejével azoknak akik sokat tanultak! Ja, hogy miért mondom ezt? Mind tudjuk, hogy a kényv végére csak Stu marad, ő lesz a vezető, meg minden. Ő az új Übermensch: a műveletlen bunkó paraszt, igazi lelki szegény.

"Leülhetünk, és csodálatos léggömbhámozást rendezhetünk. ... A liberális bölcsészképzés megtanít rá" - a mocskos libsik!


"Akármennyire bírlak benneteket, pillanatnyilag boldogan elcserélném az egész bagázst egy orvosra." - HAHAHAHA, a képmuató kurva anyádat! Hát mit gondolsz, mi kell egy orvosi képzéshez? 4 elemi? Maximum egy szakmunkásképző? Hülye valláskárosult.

"1990. július 12.
Ma este Guilderlandtól (New York) nyugatra táborozunk, végre elértük a Nagy Sztrádát, a 80/90-es országutat. Többé-kevésbé elcsitult az izgalom a tegnap délutáni találkozás fölött Markkal és Perionnal (nem gondolod, hogy szép név? Én igen). Hajlandók hozzánk csapódni… " - ezzel az a gond, hogy eddigre Mark halott, belehalt vakbélgyulladásba. Tehát "Hajlandók voltak" lenne a helyes igeidő - de King ehhez is hülye.

Egyébként Ohioban vannak "Mellesleg közvetlenül északra vagyunk a New York-i Bataviától." - ami földrajzilag lehetetlen.

Aztán itt vannak az ilyen New Age baromságok:
"Az illető férfi kicsit meglepettnek tűnt, azt mondta, a légitársaság személyzete is éppen erről beszél. Tizenhat. Tizenhatan nem szálltak gépre. Megkérdeztem, mennyi a visszalépések átlaga a Denver–Boston útvonalon, és azt válaszolta, hogy három.
– Három – ámult Perion.
– Pontosan. De a fickó még nem fejezte be. Azt mondta, ezenfelül visszamondtak tizenöt helyfoglalást, aminek az átlagos száma nyolc. Így aztán, noha a szalagcímek azt ordították, hogy 94 EMBER HALT MEG A LOGAN REPÜLŐTÉRI SZERENCSÉTLENSÉGBEN, azt is hozzá kell olvasni, hogy 31 EMBER PEDIG ELKERÜLTE A HALÁLT."
Mi a gond a fenti humbuggal?
- egy: egyetlen példából általánosít. Egy megalapozott statisztikához kellene legalább egy tucat lezuhant repülőgép. Ugyanezen a vonalon, ugyanettől a társaságtól, vagy legalábbis olyan adatok, amikkel ez közelítőleg elérhető.
- kettő: egyetlen esetet az átlaghoz hasonlít. Jó, legyen, dolgozzunk egyetlen esettel, de akkor nem dolgozhatunk összehasonlításnál az átlaggal. Mekkorák a szélsőségek? Előfordult-e hogy mondjuk HUSZAN nem szálltak fel? Mert akkor ennek a kilengésnek semmi jelentősége, előfordult már nagyobb is. Egyáltalán, mekkorák a gépek? Minden gép ugyanakkora?
- három: feltételezi, hogy természetfeletti megérzés miatt mondták le azok az emberek az útjukat. De nem vizsgálja, miért mondták le a beszállást. Ha természetfeletti megérzés miatt történt, akkor nyilván nem azt fogjuk találni, hogy épp volt egy crach a tőzsdén, balesete volt neki vagy egy családtagjának, a cég az utolsó pillanatban összehívott egy ülést, máshová irányította, vagy egyéb más külső kényszerítő körülmény merült fel - hanem ténylegesen úgy döntöttek, hogy nem szállnak fel, hanem valami mást csinálnak. De erről ugyebár nincs adatunk, szóval ez így túrós.

"Engem azért izgatnak ezek az álmok – folytatta Glen –, mert mintha valami eljövendő csatát jósolnának. Ködös képeket kapunk a főszereplőről… és az ellenlábasáról." - elsietett következtetés. Mindössze lát egy és egy vezéralakot két oldalon. Bele se megyek melyik a jó választás, ennek eldöntésére nem kaptunk alapot. Az egyik persze, valami idegesítő anarchista - de a másik meg egy fanatikus szektás.
Lényeg: csatáról egy fia utalást nem láttunk. Anyóka gitárt penget az ültetvénye, a sötét ember/járkáló ember/arc nélküli ember pedig mindenki után rohangászik. Lehetőleg vállfával, hogy feldugja nekik. Csatáról azonban egy megnyikkanás sem.
 
 
47. fejezet
 
 Frannie kibírhatatlanul naív.
Amúgy a fejezet egy nagy lövöldözés, meg annak lecsengése. Szinte teljes egészében kihagyható.

"Damon kezdtek aggódni Rich elméjének épségéért, aki „nehézfiúnak” hívta az álombéli embert, és azt állította, hogy „sereget” gyűjt nehézfiúkból. Azt is mondta, hogy ez a sereg hamarosan kizúdul nyugatról, és minden élőt rabszolgaságba dönt" - ahha, tehát Flag sereget gyűjt háborúhoz, vagy ilyesmi. Most megengedem, hogy ennek az akárkinek erről álma (látomása) is volt. Ez azonban semmit nem mond Abigél Nyanyáról és szándékairól.
 
Aztán ugyanazt rágjuk ami már volt: Harold megpróbál rámászni Frannyre, az nem hagyja, Harold aszongy "bezzeg ha Stu volnék", bla, bla, bla.
 
Harold:
 

 Bár ez így nem teljesen jó. Képzeld el, hogy abszurd módon kövér, a dereka mint az összemarkolt lufi buggyan ki az övénél, mélyenülő szemek, mintha az orránál egy ujj benyomta volna az arcát a fejébe. Na AZ Harold.

Kérdés: miért fordult vissza Flagg Nevadába? Egyáltalán, miért választott nnyire szélre eső helyet? Nebraska, illetve Colorado - ahová a szekta épp áthurcolkodik - jóformán a kontinens közepe.

"Ekkor egy félelmetes Szem nyílt ki a sötétben: rókaszerű, szörnyűséges szem. A Szem elborzasztotta, mégis fogva tartotta.
A Szem hívta." - hát, igen, tulajdonképpen megemlíthetjük, hogy ez egy Gyűrűk Ura ripoff valahol. Keresztény ripoff, mint Az Idő Kereke-ciklus (bár mint tudjuk, az igazából egy Dűne-ripoff). Nem olyan hosszú, így nem olyan szar. De azért szar. Mindenesetre ez az amiért a könyv a hármas tagolást kapta, és amiért mindegyik elején "mennek". A minisorozat négyes tagolása több eredetiséget hordoz, jobban is áll a történetnek.


No igen, így rögtön feltűnik, vajon mi van TrashCan Mannel? Ő a következő 57 oldalt fogja elfoglalni - így nagyon, nagyon le lesz maradva Larry, minden értelemben. Miért nem húzták ki a könyvből? Ah, tudom, King leírta, akkor ki is adja! A marha.
 
 
48. fejezet
 
TrachCan Man ezek szerint elteleportált Ilinoisból Las Vegasba.Mármint... Először Nebraskába ment. De miért? Ki tudja.

"Ki a fene egyáltalán az a Flagg" - ki a fene az a Ken DeMott?

Egyébként (ismét): mi a lényege ennek a fejezetnek? Különösen a Kölyöknek?

Amúgy tehát TCM megérkezett Las Vegasba. Mondhatsz amit akarsz, de Flagg tud álmodni. Megpróbálja helyreállítani a várost. Abigél Nyanya meg ki tudja mit akar. Az biztos, hogy le van maradva vele.
De hogy Gonoszak legyenek a mocskos, kiművelt városlakók, mármint King szemében, King kénytelen őket drogellenesekké tenni. Ami hót szembemegy a valláos-jobb konzervatív retorikával, mert aszerint Abigél Nyanya szektájának kellene drogellenesnek lenni. King meg akarja tartani a sütijét - de meg is akarja enni. Ez így viszont soha nem megy.

"A Nép Társadalmában nincs megengedve a kábítószer-fogyasztás, mert csökkenti az egyén képességét a hasznos hozzájárulásra a Nép Társadalmához" - tehát Flagg komcsi.
 
 
49. fejezet
 
 Okké, külön ellenőriztem (hála a szövegkeresés funkciónak és az e-formátumért), hogyan került Larryékhez Farris-bíró?

Mindenesetre odateleportáltek, Trónok harca stílusban Abigél Nyanyához.
400 oldalt elbasztunk arra, hogy egyáltalán elinduljanak, most meg teleportálnak. Miért?
 
 
50. fejezet 
 
 Stuék csoportjára ugrunk, és ezt olvassuk: "Valahol keleten Nadine Cross ekkor merült pihenést nem adó, felületes álomba." Ezzel az a gond, hogy az előző fejezet ezzel ért véget:
"Holnap Boulderben leszünk, gondolta. Talán akkor megtudom, hogy vége az útnak vagy…
Egy hullócsillag karcolta végig az eget, és Nadine gyermek módjára kívánt valamit."
Szóval hogy a picsába lehetnek Nadine-ék "valahol keletre" Stuéktól, ha ugyanakkor 1 napi járóföldre vannak csak Abigél Nyanyától, tehát Stuék valahol a kettő között lennének, azaz kb. látniuk kéne egymást!
 

"úgy vélem, szeptember elejére leszünk vagy ezerötszázan. Október elsején négyezer-ötszázan, és mire novemberben leesik a hó, és elzárja az utakat, talán nyolcezren is." - miért ilyen kevesen?
A Csapás, valamint az utána kieső 16%-ot is számítva 1-1.2 millió emberről beszélünk az USA-ban, akik a két tábor (Flagg és Abigél Nyanya) egyikébe tartanak. Kénytelenek, mert mindenki kapja a kényszerítő álmokat. Senki nem jön repülővel, vonattal, de még autoval sem, az átlag sebesség a bicikli. Az mondjuk négyszer olyan gyorsan tud haladni mint aki gyalog megy, közben persze mindenkinek lootolnia is kell, de ez annyira nem nagy szám. Azt is vegyük számításba, hogy embereink nem a könyv eleje óta jönnek. Mondjuk, hogy 2 hónap alatt elértek ahova indultak. Szóval még aki végig gyalog jön is, elér nagyjából novemberre a két tábor egyikébe. Aki nem, az meg meg fog fagyni. A lényeg, hogy minimum 700,000 ember, de inkább 900,000 ember novemberre tuti elér vagy Flagghez, vagy Abigél Nyanyához.
Szóval miért számítanak a szektában mindössze 5,000 főre, és miért kéne akkor nekik szurkolnunk, ha a másik oldalon 695,000-895,000 igaz amerikai van? Merthogy ám a "Flag(g)" angolban "zászló"-t jelent. Tehát King amerika-ellenes.
 
"Amikor New Hampshire-ben először beszélgettünk, tucatnyi jelentéktelen kis közösséget képzeltem el. Amire nem számítottam – mert nem tudtam róla –, az ennek a két ellentétes álomnak a csaknem ellenállhatatlan vonzása volt." - tehát a Végítélet hidegháborús propaganda. Aminek semmi értelme már a '90-es években.
 
'Nekik helikoptereik, pilótáik és helikopterre szerelhető gépágyúik lesznek. / Nekünk mink lesz? / Függetlenségi Nyilatkozatunk." - na elmész te a picsába.
 
 
51. fejezet
 
 filler
 
"Stu: Akkor javaslom és támogatom, hogy rekesszük be az ülést. Aki helyesli, emelje föl a kezét. Aki ellenzi, az készüljön föl rá, hogy fejbe vágjuk egy korsó sörrel." - íme a "Boulderi Szabad Zóna" , kérem!
De hát kérem ezek azok az emberek, akik kémeket (és reménybeli szabotőröket) küldenek "az ellenség" táborába, retardáltakat, akiket hipnózissal "beprogramoznak" a feladatukra. Szabad akarat, mi? Felejtsétek el, ez egy erőszakszervezet. Minden szekta az.
És hozzá nincs semmi, ami kiegyensújozná ezt az őrületet a másik oldalról. Nem látjuk mit csinál Flagg, amit meg eddig csinált az egyszerűen nem igazán rossz.
Ami igazán zavar, hogy kísérlet diplomáciai kapcsolatfelvételre a szekta részéről fel sem merül. Kritika nélkül elfogadják Abigél Nyanya szektás agymosását.

Kojak a kutya felbukkan a városban. Ha valakit érdekel.
 
King kifejti, afféle anti-Nietscheként amit Nietsche a hírös "Isten halott" résznél, csak Kingnél Isten nem halott.
 

 
52. fejezet
 
Abigél Nyanya besétál a Pusztába, hogy majd később visszagyüjjön. Van ennek bármi hatása a történésekre?
Ha azt tippelted, nincs, adj magadnak egy Stephen King pontot!
 
 
53. fejezet
 
Ebben a fejezetben Larry állandó nőre vált, Nadine így kiszorul mellőle, ezért beköltözik Haroldhoz. Ennek a jelentőségét értjük, csak ez a jelentőség nem jelenik meg a könyvben. Azt se igen értem hogy jut be a házba, amit Harold mindig zár.
Azután az utolsó 10 oldalt azzal töltjük, hogy egy ouija-táblával szórakoznak.
 
 
54. fejezet
 
A három kém akit a szekta kiküld:
- Farris bíró
- Tom Cullins a gügye
- Dayna Jurgens, aki vmi nő, kit érdekel 
Harold meg bombát épít mert Flagg telepatikusan azt üzente, vagy akármi.
 
 
55. fejezet
 
King tudathasadásos politikai nézetét tovább illusztrálja, hogy ami mellett érvel, az az amerikai suburb. Az ilyen városrészekről azt kell tudni, hogy végtelenül auto-igényesek, mert nincs bennük semmi más, mint minden családnak egy lakóházacskája. Azaz mint egy jóféle magyar falu, csak város-méretekben. Azaz elengedhetetlen hozzá a magas fokú technika és racionalitás - és még úgy sem fenntarthatók.
Nem véletlen, hogy a szekta egyáltalán nem foglalkozik pl. élelmiszertermeléssel, vagy egyáltalán bárminek a termelésével. "Isten majd ellát mindennel amire szükséged van." Na persze. A kognitív disszonancia miatt kellett Kingnek erre az időszakra kiírnia Abigél Nyanyát, mert kell neki az áram, de ez összeegyeztethetetlen a kívánt ideológiával. Ám anélkül simán a környezeti elemek miatt a kiválasztottai halálra vannak ítélve.
 
 
56. fejezet
 
Isten akarata ellenére, de ugye Mózes/Abigél Nyanya hiányában a Kiválasztott Árja Nép imádja Baált - mármint nekiállnak beüzemelni egy erőművet, hogy télen ne fagyjanak meg. A mocskos sátánisták!
 
 
57. fejezet
 
 Oh, baz'meg, mi ez már, a Ragyogás? Most komolyan!!!
 
 
58. fejezet
 
 Harold végre felrobbantja a bombáját, Nick, a Néma meghal. Nemm intha bárkinek hiányozna, és az, hogy megtalálja a bombát pont a felrobbanás előtt, mert ő is "ragyog" ezek szerint - mi jelentősége volt? Semmi, nyilván King rájött, túl sok szereplője van.
 
 
59. fejezet
 
 Kiderül Nick mellett meghótt egy marék olyan szereplő akik eddig nem is szerepeltek, majd az előkerült Abigél Nyanya közli, hogy Stu, Larry, Ralph és Glen húzzanak "a Sátán Fattyához".
"– Nyugatra mentek – suttogta Abagail anya." - azaz a szekta keleten van. Újabb példa a kognitív disszonanciára, mert mi van Nyugaton? Az USA. Mi van keleten? A ruszkik, és kína. Tehát a nagy "racionalizmus"-ellenességében King kommunista szószólóvá vált akaratán, és gyaníthatóan tudtán kívül. Mert nem figyel oda. Mert szar író.

"Akkor pedig mi következik? Hogyan állítjuk meg? Nem tudjuk. Fogalmunk sincs. Soha nem is volt. A homokba dugtuk a fejünket. Nem tudjuk megállítani, kivéve, ahogy Glen mondta. Fehér mágiával. Vagy Isten erejével." - a Végítélet keresztény irodalom, annak minden védjegyével. Úgy működik mint egy keresztény irodalom, ezért van tele az összes hibájával.
 
 
60. fejezet
 
 A négyek elindulnak.
Pontosabban... Öten mennek, ezzel pedig megszegik Abigél Nanya, tehát Isten utasításait, tehát el kellene bukniuk! Egy rohadt kutya miatt!
 
 
Végítélet - 3. könyv
 
 
 
61. fejezet 
 
Farris, a Bíró kinyiffan. Erről jut eszembe. volt 3 kém. Azoknak se vettük semmi hasznát. Keresztény irodalomban értem miért (az ember egy darab  szar, minden tette fölöslegesen értelmetlen, csak Isten számít), de minden más irodalomban ez gigantikus írói hiba.
 
 
62. fejezet
 
Dayna Jurgens is kipurcan. Egy név, tartalom nélkül.
 
Egyébként Las Vegasban van áram, víz, oktatás. Flagg népe alkalmas a túlélésre. A Szabad Zóna szektája maximum vegetál, ha egyáltalán túlélik a telet. Utána pedig nem lesz mit enniük.
Oké, nem tudom Las Vegasban van-e élelmiszertermelés - de mivel minden van, és ez egy "racionálisan" megszervezett társadalom, feltételezhetjük, hogy van az is.

Sokat a város működéséről nem tudunk meg, azt azonban igen, Hogy TrashCan Man kijár a sivatagba katonai bunkereket fosztogatni. Aki pedig nem teljesen hülye, az rögtön kapcsol, hogy Nevada az atomkísérleti központ, tehát TCM fog szerezni egy atombombát, záros határidőn belül.

Azt is megtudjuk, hogy King azon történelemtagadó keresztények közé tartozik, akik szerint a nácik mocskos materialista-kommunista-sátánista-ateisták voltak, nem pedig - ami a tény - keresztények.
 
 
63. fejezet
 
 Asszem ebben a fjezetben Tom Cullen is lebukik. Majd kiderül.
 
 
64. fejezet
 
 Haroldnak annyi. Pont olyan céltalan véget ért, mint amilyen az egész léte volt.
Btw, ti nem unjátok, hogy egy-egy fejezet jut kifejezetten egy-egy "fő"szereplő halálára? Gyors egymásutánban? Csak azért, mert King nem tud velük mit kezdeni. Nem maradnak beteljesületlen álmok - hiányzik a szereplőkből a karakter.
 
 
65. fejezet 
 
 "A belsejében egy hang azt mondta: Elment. Azt várták, hogy beszéljen, de nem tette." - És Isten megkeményíté Fáraó szívét. Pfff.

" Életem nagyobbik felében tudtam rólad, és még a nevedet sem ismerem.
– Szólíts Richardnak. Ez a valódi nevem. [mondta Randall Flagg]" - he? Hogy mi van?

Ez a fejezet amúgy nem lenne olyan rossz ha Flagg nem egyeüslt volna már korábban Nadinnel.
 
 
66. fejezet 
 
More of the same
 
 
67. fejezet
 
Flagg kinyírja Nadine-t. Ebben a 3. könyvben annyira egyértelmű, hogy King bevezeti a gonosz önpusztító jellegét. Persze a semmire alapozva, mármint hogy Isten úgyis mindent visz. De akkor minek ülünk itt tök fölöslegesen 1200+ oldalt?
 
 
68. fejezet
 
Két aktív szál folyi most: Tom Cullan (a gügye) szökik a városból a szektához, illetve RashCan Man felrobbantotta Flagg hadianyagának nagyrészét, és most NYILVÁNVALÓAN az atombombáért megy.
 
 
69. fejezet
 
...
 
 
70. fejezet
 
Megvan az atom. Ez meglehetett volna már a 3. könyv elején az összes többi cuccal együtt.
Sőt, igazából rég győzhetett volna Flagg csoportja, ha nem Bond Gonosszal lenne dolgunk, aki minimum légicsapást akar mérni a Szabad (Jézust Imádnod) Övezetre, helyette simán felpakolnak egy rakás gépágyút, meg lángszórót, meg hasonlót, és úgy radírozzák le a Boulder nevű várost.
 
 
71. fejezet
 
...
 
 
72. fejezet
 
Stu eltöri a lábát, így otthagyják.
 
 
73. fejezet
 
Las Vegasnak annyi. SZÓ SZERINT iSTEN UJJÁTÓL PUSzTULTAK EL.
Igen, még van a könyvből 5 fejezet (kb. 85 oldal).
 
 
74. fejezet
 
A terv az, hogy Kojak = Lassie, de King még ezt se bírja végigvinni, így együttmaradnak, és felszedi őket Tom.
 
 
75. fejezet
 
Ja, azt nem is mondtam, hogy Nick (a néma) erő-szellemmé vált, mert jedi volt.
 
 
76. fejezet
 
Stu hazaér Frannyhez.
 
 
77. fejezet
 
Frannie szül.
 
 
78. fejezet
 
Boulderből mindenki kiköltözik szerte ámerikába, és megdöglenek szaporulat és ellátórendszer híjján.
 
 
A kör bezárul
 
Emlékeztek a 2020-as sorozat-adaptáció kapcsán megjelent cikkekre?
 

 Hazugság, semmi új nem volt benne. Ez a Végítélet The Stand Complete and Uncut verzió eredeti vége. Tehát éppúgy nincs a sorozat utolsó epizódjában semmi új, mint ahogy nem a n***er törpe az első női Tolkien-törpe a filmvásznon/képernyőn!



 Egyébként ez az epilógus NEM szerepelt az eredeti verzióban, nincs is értelme, hiszen láttuk a könyv során Flagget felnőni, és tudjuk hogy van egy igazi neve. Ennek semmi értelme, ha az epilógusban próbálgatott Örök Gonosz-szal van dolgunk.

Comments

Popular posts from this blog

Swamp Attack Wiki (episode 1-10)

Herkules, 1-6 évad (sorozat, 1995-1999, The Legendary Journey)

Bűbájos Boszorkák 9-11. évad