Filmek, amiket érdemes megnézni (1951-1975)

1951 - A lény egy másik világból: Ez egy kicsit rizikós, de a The Thing első fimes feldolgozásaként, a műanyagmaszkos szörnyek korszakából, szerintem ezt elő lehet ezt venni.

1953 - Világok Harca: elképesztő mennyire egyedi és időtálló a látványvilága ennek a scifi-háborús filmnek.

1954 - A hét szamuráj: igen, hosszú. Igen, fekete-fehér. Mindezek ellenére.

1954 - Them!: óriás hangyák támadnak. Oké, lehet elfogult vagyok, de jó kis B-film ez.

Az eredeti Godzilla is '54-ben készült, mégsem érzem úgy, hogy ne lenne ma már jobb választás ugyanarra a témára. A kép szemcsés, a történetvezetés picit beleragadt a saját korába...

1957 - Tizenkét dühös ember: remek történetvezetés, jó karakterek, és hogy egyetlen szobában játszódik, egyedivé is teszi.
Ugyanebben az évben készült a Híd a Kwai-folyón, illetve a 9-es terv a világűrből is, de szerintem ezekhez már valamennyire eleve kell kedvelni a filmeket hogy beválaszd.

'58-ban készült az The Robot vs. The Aztec Mummy, ami szintén nem kerül a listára, Történelmileg jól reprezentálja a régi múmiás horrorfilmeket, de ha nem vagy oda a gagyi filmekért, és nincs türelmed végigülni a lassan totyogó szörny lassan totyogó filmjét, minek erőltessük?

1959 - Csiperózsika: a tökéletes klisé-mese a Disneytől. Nálam legjobb.

1961 - 101 kiskutya: Szörnyella és egy rkaás kutyakölyök, meg az Ezredes a többi állattal. Ennyi bőven elég indok.

B-film rajongóknak '63-ból ott az "X", imsertebb címén "The man with the X-ray eyes".

1964 - egy maroknyi dollárért: western alapmű, mai napig izgalmas akciófilm egy eléggé szürke jellemű főszereplővel.

Aki tényleg elcseszett filmet akar látni, tehát filmesnek készül és tudni akarja milyen lesz ha elrontja, '66-ban történt a Manos: the hands of fate.

'67-ben pedig Terence Hill megrendezte a Rita a Vadnyugat Réme-t, ami egy western-musical, személyes kedvencem - mégse mondom hogy nézd meg.

1968 - 2001 Űrodüsszeia: ez egyszerűen jó film.
Ugyanebből az évből két híres filmet mondok: Rosemary gyermeke, illetve Volt egyszer egy vadnyugat. Az előbbi jó film, az utóbbi szemét. Egyik se ütne ma akkorát mint anno, én úgy gondolom. Rosemary-ért azért kár.

1968 - Asterix és Kleopátra: szerintem a legjobb Asterix-animáció és kész.

1970 - Kelly hősei: szerintem ez a háborús fim/vígjáték még mindig üt.

1970 - Krebsz, az isten: figyelmeztetek mindenkit, hogy ugyanaz a kategória, mint A Tanú. De én a kettő közül ezt preferálom, hiába kevésbé híres. Akinek viszont ez az egész nem jön be, az mindkettőt kihagyja úgyis.

1971 - Párbaj: Spielberg kb. első filmje, amiben egy kamion(os) versenyre hívja a kisembert  a kisautójával. Eléggé erőszakosan teszi ezt. A kamionos arcát sosem látjuk.

1971 - Ágyúgömb és seprűnyél: eléggé gondolkodós, egy ilyen Mary-Poppins-szerű filmet meg lehet-e említeni még ma, de az állatok focija miatt még mindig úgy gondolom, megfelelő évesen még mindig leköt, szórakoztató és tnaulságos.

1971 - Az androméda-törzs: hardcore scifi a javából. Egy "földönkívüli" vírustfertőzést próbálnak kordában tartani. Végig egy laborban játszódik, magát a kutatási- és karanténfolyamatot követjük végig.

B-filmek rajongóinak megemlítem a Gozdilla vs Hedora-t.

1972 - A keresztapa: minden gangszerfilmek öregapja, ami elsősorban nem az utcán kocsiból egymásra-lövöldözésre koncentrál. A folytatásokat pedig hanyagoljuk.

Western-rajongóknak ott van a Nevem Senki '73-ból.

1973 - Jézus Krisztus szupersztár: ez egy jó musical-film és kész.

Aki filmtörténetileg érdeklődik, az biztos nem feledkeztik meg a Texasi Láncfűrészes Mészárlásról 1974-ből, a többiek kihagyhatják.

1974 - Sivatagi Show: természetfilm, dokumentumfilm.

1975 - Hugó, a viziló: gyerekként engem ez a iflm kicsit traumatizált, de ennek ellenére akkor és még mindig imádtam. Pszichedelikus, erőszakos, természetvédő, tanulságos.

-------------------

 Ez most elég hosszúra nyúlt, de szerettem volna eljutni odáig, amikor végre megint lettek filmek.


Comments

Popular posts from this blog

Swamp Attack Wiki (episode 1-10)

Herkules, 1-6 évad (sorozat, 1995-1999, The Legendary Journey)

Bűbájos Boszorkák 9-11. évad