Zombik! - a Disney legrosszabb franchise-a (?)

 Az persze, hogy a név alá tartozó filmek (és websorozatok)  egy rakás trágya, nem jelenti hogy a dolog ne lenne eladható. Neonszínek, meg a többi nyavaja kiált az ajándéktárgyak után.


Tökre eszembejuttatja a "De hát pompomlány vagyok" c. remek filmet.
Te, ez most tényleg egy Edward Nortonos Hulk ripoff?



A zombik egy fal mögött élnek, de mióta vki feltalálta az agykontrol-karperecet, nem esznek agyat, és integrálódhatnak az emberek ... normál emberek? ... közé.

Másik főszereplőnk baja pedig hogy Nem-Stepfordban platina hajjal született, még festeni se tudja, így parókában jár, pláne hogy szurkolólány akar lenni.

Egyéb bonyodalmak és nyilvánvalóságok, hogy Zombi Srác amerikaifocizni akar, Ember Lány meg a polgármesternő lánya (apu meg a rendőrfőnök).

Természetesen az egész musical.


Hogy a zombik most a feketék, a zsidók, vagy általában a faji megkülönböztetés - nem tudom számít-e egyáltalán.


"Érdekes" megoldás, hogy ha kell, ha nem, a kamerába, a nézőhöz beszélnek, de folyamatosan.

Hm.
Felületesen nézve ez egy értelmetlen, bugyuta, műanyag, totál ócska film. De a megkülönböztetés-dolog érzékletesen van megírva. Nulla finomkodás persze, orrbavág az üzenet, de az érzelmi töltés az ott van benne ezerrel. És ez totál meglepett. Tulajdonképpen egy rakás okot mutatnak, amiért az ... emberek ... akarva-akaratlan fenntartják ezt a világot.

Az egyetlen ami igazán zavar, az Elmeroggyant Zombi - az miért nem zombi.kisegítőbe jár, vagy extra biztonsági intézkedések. Szintén miért viszik a legrizikósabb helyzetekbe a többiek.
 
A film konfliktusa, mármint ami cselekményt is hoz, a film felénél érkezik el, amikor kiderül, hogy a karperec nem csak a ragadozást gátolja, de a szupererőt is.
 
A film második felében mutatják az "igazi zombi életet", és zombiváros industriális megjelenése egyszerre idézi az Időgép morlockjait, és A Pusztító (Sylvester Stalone) rendszerellenes anarchistáit. 

A filmet tovább erősíti a rengeteg szurkoló-röpködés.
 
------------------------
 
 Az egyik módja a film promótálásának amit kitaláltak, hogy a tánc-sázmokat fellőtték videoklipként a youtube-ra (meg ki tudja még hova), "Cast Zombies:" összefoglaló néven.
PS: a Cast Zombies: BAMM-nek van egy 4 perces verziója, amit vmiért nem jegyez az imdb. Ideteszem. Bár ezek a videoklippek picit veszítenek érteékükből a filmkörnyezet hiánya miatt. A pacing és buildup ugyanis hozzáad az élményhez.
 

------------------------
 
A Zombies 2 (a filmek voltak magyarul, csak nekem így kényelmesebb hivatkozni rájuk) alapszituja, hogy - kivonatolva a (nyilvánvaló) propagandát - a város alapításakor az emberek ellopták a vérfarkasok varázskristályát, építettek belőle egy Vasember-generátort, és azóta minden hűde-hajde. Most persze a farkasemberek visszajönnek érte.


Kamerábabeszélés továbbra is van, engem mégis az érdekel most: lélegeznek-e a zombik? Az biztos, hogy felnőnek, meg minden... De amúgy?
 
Eltelik egy kis idő mire felvesszük a ritmust, az első 5 perc totál expozíció, ami eléggé belassít, de a csapatkapitány valahogy ugyanolyan duche mint volt, és szeretjük érte hogy lehet útálni ;I
A karakterdinamikát meg valahogy sikerült feldobniuk az előző filmhez képest Duci Feka Barinő és Főszereplőlány között, hogy most DFCs támogatja FL-t.
Vagy ott az a részlet, hogy egy fiút meghívtak a bálba. Ez ha valaki nem értené, virágnyelven azt jelenti, az illető meleg. Ez olyan nüansz, mint hogy a Főszereplő Zombi Srác neve görögös, a görög bevándorlóknak meg szintén kijutott az USA-ban az írek mellett (a fehéreket említve).
A rák-maszkotról meg most eszembe jutott a Mutant Blast.
 

 A femberek  egy fokkal jobbak, mint az Alkonyatban.


A femberek hírére rögtön teljes erővel visszahozzák a pogromokat, ahogy azt vallásos-jobboldali "barátainktól", "honfitárainktól" megszokhattuk.

Lényeg, a fembereknek kell a mcguffin, különben jól kihalnak, a zombikat meg motiválja hogy ész nélkül hoznak az emberek megint mindenféle törvényeket. Btw, kíváncsi leszek, a kislányzombi végül kaphat-e valamikor egy háziállatot. Amúgy a femberek tökre összebénáznak mindent, csak a falkavezér-srácnak van civilizációkompatibilis agya :D

Ott az egész abszurdba fordul, mikor a femberek épp lerohannák a sulit, de aztán mcguffinkövetelésből hirtelen arra váltanak "Mi tulajdonképpen csak suliba akarunk járni", mire a reakció: "Képtelenség!" mire valaki közbeszól "A Tiltott Erdő a suli körzetéhez tartozik közigazgatásilag", mire 2Ja, akkor jó, legyetek üdvözölve!"

A franchise legjobb része, hogy a színészek egyértelműen szerettek részt venni benne.

Áh, igen, erős Alkonyat-wibe-ot érzek!


A fehér hajból most tényleg plotpointot csináltak: Főszereplőlányról azt pedzegetik, biztos főfember.

Szurkolóskodás helyett "csak" táncos betétek vannak, ami azért nem ugyanaz. Szóval szvsz ez egy leheletnyit gyengébb az első filmnél.

Tudjátok mi az igazán fura? Felületesen nézve a franchise resetelte önmagát. Ugyanaz az alapprobléma, miegymás. Pedig nagyon nem. Sőt. Az első film az 1950-70-es, ez meg a mai politika, és tökéletesen megmutatja, miért bukik meg folymatosan az összes "demokrata", miközben a fasiszta demagógok meg folyvást nyernek, és visszatolják a civilizációt századokkal ezelőttre.

Cliffhanger!


------------------------

A Zombies 2 is megkapta a videoklipezést, "Zombies 2 Cast:" főcímmel.
De ennél jobbat is tudtak: mini-webizódokat. Technikailag 3 széria volt belőlük, gyakorlatilag kettőként emlegetik:
- Zombies 2: Wolf Tales
- ZOMBIES: Addison's Moonstone Mystery és ZOMBIES: Addison's Monster Mystery, amiből az utóbbira csak az előbbi második évadaként hivatkoznak a gyakorlatban.


4 minizód volt, az első afféle intro, a többi háromban a femberek elmesélik egy-egy történetüket, következetesen kerülve a választ honnan erednek a femberek, konkrétan a Holdkő-mcguddin. Ez afféle midquel a filmhez az úton, amíg elérnek a fember-barlangba.
A minisoorzat a visszamelékezésekben animált, mint a filmeknél az intro, egyébként a színészek ülnek a tábortűz körül.
Itt az egész, a Disney Channel hivatalos csatornája levágott az elejéből, így ne azt, hanem ezt nézzétek!


-----------

Az Addison's ... Mystery-ről végül sikerült pontos infót találni a vonatkozó wikin. mint látható, 8 + 6 epizód lett benne/bennük. Ebből az első kettő jött ki magyarul is. Oké, akkor nem jött ki.



Imdb-n csakis az ellenség megzavarása érdekében a két évad két külön adatlappal rendelkezik.

Animációs az egész, és ez valami bénán néz ki:


Összehasonlításként egy két a Farkastörténetekből:


Okkké, mégsincs akkora különbség, de ott valahogy az egész sokkal dinamikusabbnak tűnt. több árnyékolás?

No, mi a sztori - mert az most van!
Addison készül a szurkolóvezér-választásra az új év szurkolóválogatására, és van itt egy új lány, Vena (Vanna)!


És nincs tükörképe! Akkor biztos vámpír! És a nyakában valami titokzatos és ősi kristály lóg! És a válogató után meghipnotizálja a fél stábot a tekintetével (bevett vámpír képesség)! Valami titkos barlangot keres...
Szóval van valami kristályokkal teli barlang, ahol a vámpírok laktak, amíg nem jött egy üstökös, ami olyan fényes volt, hogy bemenekültek a barlangba és torporba zuhantak.




A vámpírbarlang akkor azonos a femberek barlangjával. Mármint annak egy (beomlott) része.
És mivel sikerül de-hipnotizálnia Zedet és a feka zombi csajt, felmerül, hátha Addison vámpír! (Nem, nem az.)

Hm, végül vagy 7 epizód volt ebben csak, vagy a Disney-compiliation kihagyta az utolsó reklámszünetet az utolsó zenés betét előttről, vagy akárhonnan (akinek nagyon fáj, az böngészheti a disney csatornáját a külön epizódokért). Szerencsére a wikin lévő epizódcímekből megállapítható, hogy nem maradt ki semmi:


Ja, a vámpírokat sikerül feléleszteni, és elrepülnek.


Bónuszpont a sorozatnak a sok zenés-táncos betétért.

Na akkor lássuk a ... második évadot? De az "első évad" története lezárult - mi jöhet?

Szóval az első két része ENNEK felkerült egy magyar csatornára.



Mondom én, hogy lehet ezt az animációt ~szépre csinálni:


Szóval halloween-dekorációt csinálnak, Wynter (a sok-fülbevalós femcsaj) előhúz pár "fura követ", amitől a rák-kosztüm életre kel...

Oké, kezdjük újra, mert szegény magyarokat akik megosztották ezeket sújtotta a copyright-átok, azaz a zenei betétjük tönkre lett hangszerelve hogy átcsússzon a filteren. Akkor kússzunk át a Disneyre.
A Disney nem csinált gyűjteményes videot az egyes részekből.
 

 


Szóval ez egy Frankenstein-téma.


A 4. rész címe clickbait, a vámpírok NEM tértek vissza.


A zenés-táncos betéteknek ebben az évadban semmi értelmük.


Úgy néz ki, a rúnakövek hatalma ellen a fember-vonítás az ellenszer.


Érdekes, hogy tulajdonképpen nem kaptunk új szörnyfajtát, hanem lore-t, mondhatni.
Másik, hogy ez az évad megkapta a videklip-treatmentet?

------------------------

A Zombies 3 szintén kapott videoklippeket, legalábbis ahogy a wikin látom. ezekből az imdb egyet jegyez, amit ITT tudtok megnézni.
Poén volt a klippet a Harmadik Típusú Találkozások epik jelenetével kezdeni.
És itt végre, valahogy, sikerült tökéletesen beilleszteni hogy Zed,  a zombi srác, mármint az őt alakító színész - egyszerűen nem tud énekelni, nyilván ezért kapott az eredeti filmben csak rapszöveget.
Egyébként meg tök jól működik trailerként a filmhez.

Na akkor a film.


Reseteltünk egy jó nagyot: megint focit kell nyerni hogy bejuthassanak a zombik (és a többi szörnyek) a felsőoktatásba. Jó, most nem a gimibe - de mi a különbség?
Újabb reset: Zed állítgathatja a karkötőjét. Pedig a 2. filmben új, feltörhetetlen, rendszeresen ellenőrzött karkötőket osztottak.
Ugyanakkor hogyan dolgozhat valaki programozóként, ha nem végzett felsőoktatást programozásból?
Btw, mikor lettek a zombik nem-vegák? Agy-ízű üdcsi? Vagy ez csak édesítés - de érdekel mi van!
És akkor jöttek az ufok.

Persze, az ufoknak is vmi mcguffin kell, vmi térkép, amit állítólag itt rejtettek el vmi bolygóhoz.

Bevallom, az ázsiai űrlényről nem tudom eldönteni, fiú-e vagy lány.

Kérdésem: ha az űrlények csak és kizárólag egy szurkolóverseny miatt jöttek, hogyan kapnak mindenféle jegyeket az iskolában?

Az egyik állandó karakter (feka zombi csaj) ilyen távolsági módon van jelen. Magamtól azt hittem, biztos covid miatti elszigetelés volt, de imdb szerint csak terhes volt a forgatás alatt.

A film első felében az ufok azt feltételezik, a mcguffin a femberek köve-kristálya, de kiderül hogy nem. Kérik az űrhajót hogy sugározza fel őket - az pedig Addisont is felteleportálja.
De legalább annyi jó kisül belőle, hogy elmondják, mit keresnek itt. Ez új.

Az animációs izékben Zed karaktere lassan kiszorult, elveszett, de itt megint adtak neki okot létezni.

A kis-zombi-lány meg jól megnőtt.
 
 A film végülis egy jó scifi. Nem korszakalkotó, vagy ilyesmi, de jó.


 Hö, a végére még egy meglepetés!


Mi, mi, mi, mi, mi?!



Comments

Popular posts from this blog

Swamp Attack Wiki (episode 1-10)

Herkules, 1-6 évad (sorozat, 1995-1999, The Legendary Journey)

Bűbájos Boszorkák 9-11. évad